Пет сценарија за будућност Европе

Предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер објавио је пет сценарија за будућност Европе без Велике Британије, који треба да буду основ за расправу на мартовском самиту у Риму.

Свијет 01.03.2017 | 15:37
Пет сценарија за будућност Европе
У првом случају Европска унија наставља по старом, са планом да се уведе заједнички систем за азил, појача војна сарадња и заједничка спољна политика, уз мало економско јачање до 2025.

У другом земље чланице не успијвају да постигну политичко јединство али долази до јачања заједничког тржишта и зоне слободне трговине, уз угроженост евра и Шенгена, и све више независне спољне политике чланица.

Трећи сценарио подразумијева стварање подгрупа земаља које су спремније од осталих да појачају интеграцију у одређеним областима. Права грађана загарантована европским законима због тога почињу да варирају у од државе до државе.

Четврти пут води ка фокусирању средстава на одређене приоритетне области сарадње и занемаривање мање важних. То би водило јачању заједничких граница и увођењу европске војске.

Посљедња опција води ка снажнијем јединству ЕУ на свим нивоима. Буџет је повећан из „сопствених извора“, уз потпуно јединство спољне политике. Трговински договори се склапају искључиво на нивоу Уније и уводи се заједничка фискална политика.

Најгласније негативне реакције на ове приједлоге долазе из Пољске и Мађарске које се плаше изопштавања од стране језгра које чине Француска и Њемачка.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

007

01.03.2017 15:57

Шести сценариј је најреалнији:Распад система.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Топлица

01.03.2017 16:33

Подржавам такав сценарио !

Name

горча

01.03.2017 16:33

Доживјет ће судбину бивше Југославије коју су исти ино хоштаплери растурили ради свог интереса и поред које нису могли остваривати своје болесне захтјеве, држава која је имала далеко боље све атрибуте него данас усрана ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

01.03.2017 18:49

Држава у којој су Срби и муслимани живјели у миру и слози. У којој су Хрвати били мањи од мишева

Name

Ах

01.03.2017 22:04

Овима из ЕУ јос нико није рекао да су свпје отпјевали? Најзалије ми је Генсхера.

ОДГОВОРИТЕ