Pet scenarija za budućnost Evrope

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker objavio je pet scenarija za budućnost Evrope bez Velike Britanije, koji treba da budu osnov za raspravu na martovskom samitu u Rimu.

Svijet 01.03.2017 | 15:37
Pet scenarija za budućnost Evrope
U prvom slučaju Evropska unija nastavlja po starom, sa planom da se uvede zajednički sistem za azil, pojača vojna saradnja i zajednička spoljna politika, uz malo ekonomsko jačanje do 2025.

U drugom zemlje članice ne uspijvaju da postignu političko jedinstvo ali dolazi do jačanja zajedničkog tržišta i zone slobodne trgovine, uz ugroženost evra i Šengena, i sve više nezavisne spoljne politike članica.

Treći scenario podrazumijeva stvaranje podgrupa zemalja koje su spremnije od ostalih da pojačaju integraciju u određenim oblastima. Prava građana zagarantovana evropskim zakonima zbog toga počinju da variraju u od države do države.

Četvrti put vodi ka fokusiranju sredstava na određene prioritetne oblasti saradnje i zanemarivanje manje važnih. To bi vodilo jačanju zajedničkih granica i uvođenju evropske vojske.

Posljednja opcija vodi ka snažnijem jedinstvu EU na svim nivoima. Budžet je povećan iz „sopstvenih izvora“, uz potpuno jedinstvo spoljne politike. Trgovinski dogovori se sklapaju isključivo na nivou Unije i uvodi se zajednička fiskalna politika.

Najglasnije negativne reakcije na ove prijedloge dolaze iz Poljske i Mađarske koje se plaše izopštavanja od strane jezgra koje čine Francuska i Njemačka.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

007

01.03.2017 14:57

Šesti scenarij je najrealniji:Raspad sistema.

ODGOVORITE
Name

Милан Топлица

01.03.2017 15:33

Подржавам такав сценарио !

Name

gorča

01.03.2017 15:33

Doživjet će sudbinu bivše Jugoslavije koju su isti ino hoštapleri rasturili radi svog interesa i pored koje nisu mogli ostvarivati svoje bolesne zahtjeve, država koja je imala daleko bolje sve atribute nego danas usrana EU.

ODGOVORITE
Name

Da

01.03.2017 17:49

Država u kojoj su Srbi i muslimani živjeli u miru i slozi. U kojoj su Hrvati bili manji od miševa

Name

Ah

01.03.2017 21:04

Ovima iz EU jos niko nije rekao da su svpje otpjevali? Najzalije mi je Genshera.

ODGOVORITE