Трамп побрао аплаузе у Конгресу

Амерички председник Доналд Трамп у ноћи с уторка на сриједу по европском времену први се пут обратио Конгресу. С обзиром да му је мандат започео тек пре нешто више од мјесец дана, то није био извештај о стању нације, већ обраћање у којем је истакао шта је до сада као предсједник учинио. Амерички медији су сложни: био је то неки нови Трамп, који је за разлику од критика и згражавања овога пута побрао аплаузе.

Свијет 01.03.2017 | 10:38
Трамп побрао аплаузе у Конгресу
Међу његовим гостима била је и Керин Овенс, удовица Рајана Овенса, припадника специјалне војне јединице морнаричких "фока", који је погинуо у мисији у Јемену коју је наредио Трамп, а која је прерасла у потпуни фијаско. Тренутак у ком јој се Трамп обратио обележио је цело обраћање.

 
- Благословлени смо што је вечерас с нама Керин Овенс. Рајан је умро баш као што је и живео: као ратник и као херој. Борио се против тероризма и штитио је нашу државу, рекао је Трамп, и додао:

- Управо сам разговарао с генералом Матисом, који ми је исто то рекао. Цитираћу га: Рајан је суделовао у изразито успешном нападу који је произвео велику количину корисних података који ће нас одвести у још много победа у будућности. То што је Рајан учинио остаће записано у вечности. Као што нас Библија учи, нема већег љубавног чина од полагања живота за пријатеља. Рајан је дао свој живот за пријатеље, за своју земљу и за нашу слободу. Никад га нећемо заборавити - рекао је Трамп гледајући Карин Овенс чије су се очи испуниле сузама, а цела дворана емоцијама, пренео је "ЦНН".

Сви су се устали и почели да јој аплаудирају, а пљесак је потрајао тачно два минуте и 11 секунди.

- Рајан нас сада све гледа и мислим да је јако срећан јер је управо оборен рекорд - рекао је Трамп алудирајући на трајање аплауза.

Након тога, Трамп је изнео још неколико закључних реченица, од којих је најгласније одјекнула она да је "дошао крај ситничарењу и тривијалним свађама".

- Треба нам храброст како бисмо поделили снове који нам испуњавају срца. Одважност да искажемо надања која нам тиште душе. И одлучност да те снове и наде претворимо у дела - рекао је Трамп, ког су током једносатног говора аплаузима прекидали 94 пута.

У првим анализама Трамповог обраћања, сви ЦНН-ови панелисти су се сложили да је тренутак у којем се обратио удовици погинулог војника дефинитивно обележио читав говор.

Његов жестоки критичар, некадашњи Обамин саветник и близак сарадник Ван Џонс рекао је да је то био "тренутак када је Трамп заправо постао председник Америке, и тачка".

 "ЦНН" је објавио и резултате анкете према којима је чак 78 посто испитаника на Трампово обраћање реаговало позитивно (57 посто јако позитивно, 21 посто донекле позитивно), а свега 21 посто негативно.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар