Tramp pobrao aplauze u Kongresu

Američki predsednik Donald Tramp u noći s utorka na srijedu po evropskom vremenu prvi se put obratio Kongresu. S obzirom da mu je mandat započeo tek pre nešto više od mjesec dana, to nije bio izveštaj o stanju nacije, već obraćanje u kojem je istakao šta je do sada kao predsjednik učinio. Američki mediji su složni: bio je to neki novi Tramp, koji je za razliku od kritika i zgražavanja ovoga puta pobrao aplauze.

Svijet 01.03.2017 | 10:38
Tramp pobrao aplauze u Kongresu
Među njegovim gostima bila je i Kerin Ovens, udovica Rajana Ovensa, pripadnika specijalne vojne jedinice mornaričkih "foka", koji je poginuo u misiji u Jemenu koju je naredio Tramp, a koja je prerasla u potpuni fijasko. Trenutak u kom joj se Tramp obratio obeležio je celo obraćanje.

 
- Blagoslovleni smo što je večeras s nama Kerin Ovens. Rajan je umro baš kao što je i živeo: kao ratnik i kao heroj. Borio se protiv terorizma i štitio je našu državu, rekao je Tramp, i dodao:

- Upravo sam razgovarao s generalom Matisom, koji mi je isto to rekao. Citiraću ga: Rajan je sudelovao u izrazito uspešnom napadu koji je proizveo veliku količinu korisnih podataka koji će nas odvesti u još mnogo pobeda u budućnosti. To što je Rajan učinio ostaće zapisano u večnosti. Kao što nas Biblija uči, nema većeg ljubavnog čina od polaganja života za prijatelja. Rajan je dao svoj život za prijatelje, za svoju zemlju i za našu slobodu. Nikad ga nećemo zaboraviti - rekao je Tramp gledajući Karin Ovens čije su se oči ispunile suzama, a cela dvorana emocijama, preneo je "CNN".

Svi su se ustali i počeli da joj aplaudiraju, a pljesak je potrajao tačno dva minute i 11 sekundi.

- Rajan nas sada sve gleda i mislim da je jako srećan jer je upravo oboren rekord - rekao je Tramp aludirajući na trajanje aplauza.

Nakon toga, Tramp je izneo još nekoliko zaključnih rečenica, od kojih je najglasnije odjeknula ona da je "došao kraj sitničarenju i trivijalnim svađama".

- Treba nam hrabrost kako bismo podelili snove koji nam ispunjavaju srca. Odvažnost da iskažemo nadanja koja nam tište duše. I odlučnost da te snove i nade pretvorimo u dela - rekao je Tramp, kog su tokom jednosatnog govora aplauzima prekidali 94 puta.

U prvim analizama Trampovog obraćanja, svi CNN-ovi panelisti su se složili da je trenutak u kojem se obratio udovici poginulog vojnika definitivno obeležio čitav govor.

Njegov žestoki kritičar, nekadašnji Obamin savetnik i blizak saradnik Van Džons rekao je da je to bio "trenutak kada je Tramp zapravo postao predsednik Amerike, i tačka".

 "CNN" je objavio i rezultate ankete prema kojima je čak 78 posto ispitanika na Trampovo obraćanje reagovalo pozitivno (57 posto jako pozitivno, 21 posto donekle pozitivno), a svega 21 posto negativno.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar