Уговара се откуп домаћих производа

Прехрамбена индустрија "Сава Семберија" у Бијељини почела је уговарање откупа сировине од семберских ратара за планирану прераду 7. 000 тона поврћа и воћа ове сезоне.

Република Српска 01.03.2017 | 10:11
Уговара се откуп домаћих производа
Директор фабрике Војо Косановић најављује да ће откуп домаће сировине уговорити са 110 пољопривредника, што је повећање у односу на 90 уговора прошле године.

Према његовим ријечима, цијене сировине исте су као и прошле године, плаћање за унапријед договорени посао је редовно, а инсистираће се на квалитету домаћих производа.

Осим на тржиште ЕУ и САД, "Сава" ће ове године 30 одсто производње пласирати на тржиште Русије.

Косановић каже да ће ове сезоне "Сава" 12 одсто потреба за сировином задовољити из властите производње, и у току је уређење пластеника у којима ће се производити расада љуте црвене паприке сорте "Сомборка" и парадајз паприке које су врло тражене на свјетском тржишту.

Према његовим ријечима, ове старе, домаће, природне сорте имају посебан мирис и окус и циљано ће их производити да задовоље купце, иако је њихов принос упола мањи од приноса хибридних сорти.

Ова квалитетна домаћа сировина биће основ за нови производ, паприке пуњене сиром и кајмаком, који ће најесен изаћи на тржиште.

Директор "Саве" каже да у сезони имају потребу за ангажовање 250 радника дневно, али је посао на њиви прошле године прихватило само 100 сезонаца у Семберији.

Према ријечима Косановића, због тога су у "Сави" уочи ове сезоне појачали радну механизацију и набавили још један трактор и најмодернију полуаутоматску садилицу, прву која ће се појавити на пољима Републике Српске у Српској.

Стручњаци "Саве" сами су направили машину за полагање фолије која омогућава наводњавање системом "кап по кап", а набављена је и нова механизација за одржавање и обраду властитих воћњака.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

романија

01.03.2017 09:32

Тако брате зивотне теме о привреди И пољопривреди.Браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

01.03.2017 10:06

У праву си.

Name

хехех

01.03.2017 10:12

Све похвале, да је висе оваквих људи, било би свима боље, јос да се улози у едукацију сељака, повецање обрадивих поврсина и наводњавање, гдје би нам био крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марсал

01.03.2017 11:02

Мајку и ревизију и референдум и пук РС и треци... Да је минимална плата 1000КМ, не би се нико замарао овим пиздаријама вец тим гдје отици на море, гдје подици викендицу и које ауто купити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

01.03.2017 11:23

Лијепа вијест из наше Семберије. Браво за раднике Саве и господина Крстића. Увијек се обрадујем и обавезно купим савине производе, кад их нађем на рафовима овде у Њемачкој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац бр. 1

01.03.2017 15:13

Свака цаст радницима Саве. Свака цаст и њиховом руководству а посебно власнику Крстицу. Нека се угледају остали како се ради и сири производња. Оваквим људима треба дати фабрике бесплатно,нек запосле овај напацени народ да негладује док појединци се баве пљацком предузеца у приватизацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коперант

01.03.2017 17:05

Сава је јдина испунила своје обавезе према производацима. Мој дјед је производијо за Саву, то је радијо и мој отац, то радим и Ја . Вјерујем брки и вјерујем Сави. Црнаљевци поруцују и Мици И Додику цувајте Саву и имат це те поново јака села.

ОДГОВОРИТЕ