Ugovara se otkup domaćih proizvoda

Prehrambena industrija "Sava Semberija" u Bijeljini počela je ugovaranje otkupa sirovine od semberskih ratara za planiranu preradu 7. 000 tona povrća i voća ove sezone.

Republika Srpska 01.03.2017 | 10:11
Ugovara se otkup domaćih proizvoda
Direktor fabrike Vojo Kosanović najavljuje da će otkup domaće sirovine ugovoriti sa 110 poljoprivrednika, što je povećanje u odnosu na 90 ugovora prošle godine.

Prema njegovim riječima, cijene sirovine iste su kao i prošle godine, plaćanje za unaprijed dogovoreni posao je redovno, a insistiraće se na kvalitetu domaćih proizvoda.

Osim na tržište EU i SAD, "Sava" će ove godine 30 odsto proizvodnje plasirati na tržište Rusije.

Kosanović kaže da će ove sezone "Sava" 12 odsto potreba za sirovinom zadovoljiti iz vlastite proizvodnje, i u toku je uređenje plastenika u kojima će se proizvoditi rasada ljute crvene paprike sorte "Somborka" i paradajz paprike koje su vrlo tražene na svjetskom tržištu.

Prema njegovim riječima, ove stare, domaće, prirodne sorte imaju poseban miris i okus i ciljano će ih proizvoditi da zadovolje kupce, iako je njihov prinos upola manji od prinosa hibridnih sorti.

Ova kvalitetna domaća sirovina biće osnov za novi proizvod, paprike punjene sirom i kajmakom, koji će najesen izaći na tržište.

Direktor "Save" kaže da u sezoni imaju potrebu za angažovanje 250 radnika dnevno, ali je posao na njivi prošle godine prihvatilo samo 100 sezonaca u Semberiji.

Prema riječima Kosanovića, zbog toga su u "Savi" uoči ove sezone pojačali radnu mehanizaciju i nabavili još jedan traktor i najmoderniju poluautomatsku sadilicu, prvu koja će se pojaviti na poljima Republike Srpske u Srpskoj.

Stručnjaci "Save" sami su napravili mašinu za polaganje folije koja omogućava navodnjavanje sistemom "kap po kap", a nabavljena je i nova mehanizacija za održavanje i obradu vlastitih voćnjaka.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

romanija

01.03.2017 09:32

Tako brate zivotne teme o privredi I poljoprivredi.Bravo

ODGOVORITE
Name

Joja

01.03.2017 10:06

U pravu si.

Name

heheh

01.03.2017 10:12

Sve pohvale, da je vise ovakvih ljudi, bilo bi svima bolje, jos da se ulozi u edukaciju seljaka, povecanje obradivih povrsina i navodnjavanje, gdje bi nam bio kraj.

ODGOVORITE
Name

Marsal

01.03.2017 11:02

Majku i reviziju i referendum i puk RS i treci... Da je minimalna plata 1000KM, ne bi se niko zamarao ovim pizdarijama vec tim gdje otici na more, gdje podici vikendicu i koje auto kupiti.

ODGOVORITE
Name

Stranac

01.03.2017 11:23

Lijepa vijest iz naše Semberije. Bravo za radnike Save i gospodina Krstića. Uvijek se obradujem i obavezno kupim savine proizvode, kad ih nađem na rafovima ovde u Njemačkoj.

ODGOVORITE
Name

semberac br. 1

01.03.2017 15:13

Svaka cast radnicima Save. Svaka cast i njihovom rukovodstvu a posebno vlasniku Krsticu. Neka se ugledaju ostali kako se radi i siri proizvodnja. Ovakvim ljudima treba dati fabrike besplatno,nek zaposle ovaj napaceni narod da negladuje dok pojedinci se bave pljackom preduzeca u privatizaciji.

ODGOVORITE
Name

Koperant

01.03.2017 17:05

Sava je jdina ispunila svoje obaveze prema proizvodacima. Moj djed je proizvodijo za Savu, to je radijo i moj otac, to radim i Ja . Vjerujem brki i vjerujem Savi. Crnaljevci porucuju i Mici I Dodiku cuvajte Savu i imat ce te ponovo jaka sela.

ODGOVORITE