Спреман план за ЕУ без Британије

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер представиће данас свој план за будућност Европске уније послије одласка Британије.

Свијет 01.03.2017 | 08:32
Спреман план за ЕУ без Британије
Јункерова такозвана "бијела књига" биће представљена Европском парламенту пошто документ буду погледали европски комесари.

Лидери ЕУ ће потом на самиту 9. и 10. марта размотрити Јункеров план који, како каже портпарол Маргаритис Шинас, има за циљ да покрене дебату прије састанка у Риму.

На том састанку у Риму 25. марта који се одржава поводом 60. годишњице Римских уговора којим је ЕУ основана, биће усвојена посебна декларацију о новим плановима за будућност.

Римска декларација ће вјероватно обухватити наредних десет година и претпоставља се да ће садржати сугестије за "Европу више брзина" у којој чланице ЕУ могу да одлуче колико интеграције желе, рекли су европски извори за АФП.

Лидери желе да поведу ЕУ напријед и да не дозволе да цео европски пројекат пропадне у, како се очекује, веома тешким преговорима са Британијом о њеном изласку, а што се очекује 2019. године.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар