Spreman plan za EU bez Britanije

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predstaviće danas svoj plan za budućnost Evropske unije poslije odlaska Britanije.

Svijet 01.03.2017 | 08:32
Spreman plan za EU bez Britanije
Junkerova takozvana "bijela knjiga" biće predstavljena Evropskom parlamentu pošto dokument budu pogledali evropski komesari.

Lideri EU će potom na samitu 9. i 10. marta razmotriti Junkerov plan koji, kako kaže portparol Margaritis Šinas, ima za cilj da pokrene debatu prije sastanka u Rimu.

Na tom sastanku u Rimu 25. marta koji se održava povodom 60. godišnjice Rimskih ugovora kojim je EU osnovana, biće usvojena posebna deklaraciju o novim planovima za budućnost.

Rimska deklaracija će vjerovatno obuhvatiti narednih deset godina i pretpostavlja se da će sadržati sugestije za "Evropu više brzina" u kojoj članice EU mogu da odluče koliko integracije žele, rekli su evropski izvori za AFP.

Lideri žele da povedu EU naprijed i da ne dozvole da ceo evropski projekat propadne u, kako se očekuje, veoma teškim pregovorima sa Britanijom o njenom izlasku, a što se očekuje 2019. godine.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar