Здравствени симптоми који се не смију игнорисати

Тело нас упозорава када са здрављем нешто није у реду. Лекари тврде да многе болести откривене у почетној фази могу да се излече или држе под контролом.

Здравље 01.03.2017 | 08:28
Здравствени симптоми који се не смију игнорисати
Док је човек млад и здрав, углавном игнорише сигнале који упозоравају да нешто можда није у реду. Али у одраслом добу такав луксуз себи не би требало дозволити.

Бол не треба игнорисати, посебно ако је упоран и појачава се
Многе болести, тврде лекари, ако се пажљиво ослушкује тело, могу да се открију у почетној фази и излече, или макар држе под контролом.

Симптоми ипак нису толико јасни. Понекад исти сигнал тела може да укаже на више обољења, али је свакако аларм да би требало да се обратите лекару. Никако се не препоручује лечење на сопствену руку.

Постоје бројни симптоми на које би требало да се обрати пажња. Обратите се изабраном лекару, а по његовој препоруци, добро је консултовати се и са специјалистом.

Неумерена жеђ

У нормалним условима, кад није превише топло или нисте изложени физичком напору и не знојите се претерано, а стално осећате жеђ, то може да буде симптом дијабетеса типа 2. Код те болести, која може дуго да буде притајена, стална жеђ постоји због губитка течности услед честог уринирања до којег долази када се повиси ниво шећера у крви. Четири основна симптома на која би требало да обратите пажњу јесу прекомерна жеђ, учестало мокрење, глад и губитак телесне масе. 

Дупла слика

Замућен вид, дупла слика и сенке пред очима могу да указују на неку неуролошку болест и на проблем са крвним судовима мозга, што може да буде најава шлога. Најпре посетите офталмолога, са њим у договору проверите очни притисак. Ако је све у реду, наставите потрагу за узроком ослабљеног вида.

Напади нервозе

Изненадна анксиозност у млађем животном добу није неуобичајена, а углавном је психичка реакција без органског узрока. Међутим, код старијих може да буде и симптом срчаног удара. То свакако није уобичајени симптом, попут бола у грудима који се шири ка врату и раменима, праћен мучнином, али медицинске статистике показују да се код жена пред инфаркт срца често појављује тескоба.

Вртоглавица

Осећај као да сте на рингишпилу може да буде последица проблема са центром за равнотежу, колебање крвног притиска, окоштавања вратног дела кичме, али и сужења вратних артерија путем којих крв долази до мозга. Некад вртоглавица може да се јави и због анемије. Све евентуалне узроке би требало испитати.

Дијареја и опстипација

Проблеми са пробавом могу да укажу на разне болести црева, али и на рак. Не треба одмах паничити, јер је губитак тежине удружен са дијарејом много чешће знак болести запаљења, које може да се лечи, него карцинома. Скрининг на рак дебелог црева подразумева прво тест на скривено крварење, а ако је он позитиван, онда и колоноскопију. Појава крви у столици, међутим, може да буде и последица хемороида и полипа. И затвор може да има више узрока. Најчешће је то лоша исхрана без довољно влакана, успоравање метаболизма, али у неким случајевима и тумор који може да направи блокаду у цревима, па то стање не треба дуго толерисати. 

Проблеми са желуцем

Проблеми са желуцем могу да буду различити: од горушице као код гастритиса, до мучнине, жарења и бола. Узроци су најчеће бенигни, попут нетолеранције на одређене врсте хране, али је бол симптом који никако не треба игнорисати, посебно ако је упоран и појачава се, а уз то се појаве и други симптоми, као што су повишена телесна температура, повраћање, црна или крвава столица.

Болови у потколеницама

Ако нису последица предугог стајања или напорног ходања у неудобној обући са високим потпетицама, болови у потколеницама могу да укажу на дубоку венску тромбозу. Тромб може да се препозна по црвенилу и отоку, али не мора да буде очигледан, нити опипљив. Ако угрушак кроз велике крвне судове стигне до плућа, то је већ стање опасно по живот, а плућна емболија, коју карактерише остајање без даха, захтева хитну медицинску помоћ.

Чести преломи

Ако вам се догоди да кости ломите и при „лаком“ паду, то може да буде знак остеопорозе, односно кртости костију. Та болест развија се без симптома, а нарочито је присутна код жена у менопаузи. И после само једног прелома, требало би да проверите густину костију, а ако се у кратком временском размаку догоди више прелома, то је озбиљан разлог да у договору са лекаром одмах одете на испитивање.

Потиштеност без разлога

Промена у нивоима хормона са старењем код жена изазива различите психосоматске тегобе, а низак ниво прогестерона је битан фактор лошег расположења код жена старијих од 40 година. Са старењем јајника, ниво прогестерона се смањује, а повећава ниво естрогена. На психу значајно могу да утичу и неуравнотежени хормони које лучи штитна жлезда. Али, ако је физички све у реду, не устручавајте се да потражите помоћ психолога или психијатра, јер је могуће да сте у депресији.

РТС
фото>интернет

Коментари / 0

Оставите коментар