Zdravstveni simptomi koji se ne smiju ignorisati

Telo nas upozorava kada sa zdravljem nešto nije u redu. Lekari tvrde da mnoge bolesti otkrivene u početnoj fazi mogu da se izleče ili drže pod kontrolom.

Zdravlje 01.03.2017 | 08:28
Zdravstveni simptomi koji se ne smiju ignorisati
Dok je čovek mlad i zdrav, uglavnom ignoriše signale koji upozoravaju da nešto možda nije u redu. Ali u odraslom dobu takav luksuz sebi ne bi trebalo dozvoliti.

Bol ne treba ignorisati, posebno ako je uporan i pojačava se
Mnoge bolesti, tvrde lekari, ako se pažljivo osluškuje telo, mogu da se otkriju u početnoj fazi i izleče, ili makar drže pod kontrolom.

Simptomi ipak nisu toliko jasni. Ponekad isti signal tela može da ukaže na više oboljenja, ali je svakako alarm da bi trebalo da se obratite lekaru. Nikako se ne preporučuje lečenje na sopstvenu ruku.

Postoje brojni simptomi na koje bi trebalo da se obrati pažnja. Obratite se izabranom lekaru, a po njegovoj preporuci, dobro je konsultovati se i sa specijalistom.

Neumerena žeđ

U normalnim uslovima, kad nije previše toplo ili niste izloženi fizičkom naporu i ne znojite se preterano, a stalno osećate žeđ, to može da bude simptom dijabetesa tipa 2. Kod te bolesti, koja može dugo da bude pritajena, stalna žeđ postoji zbog gubitka tečnosti usled čestog uriniranja do kojeg dolazi kada se povisi nivo šećera u krvi. Četiri osnovna simptoma na koja bi trebalo da obratite pažnju jesu prekomerna žeđ, učestalo mokrenje, glad i gubitak telesne mase. 

Dupla slika

Zamućen vid, dupla slika i senke pred očima mogu da ukazuju na neku neurološku bolest i na problem sa krvnim sudovima mozga, što može da bude najava šloga. Najpre posetite oftalmologa, sa njim u dogovoru proverite očni pritisak. Ako je sve u redu, nastavite potragu za uzrokom oslabljenog vida.

Napadi nervoze

Iznenadna anksioznost u mlađem životnom dobu nije neuobičajena, a uglavnom je psihička reakcija bez organskog uzroka. Međutim, kod starijih može da bude i simptom srčanog udara. To svakako nije uobičajeni simptom, poput bola u grudima koji se širi ka vratu i ramenima, praćen mučninom, ali medicinske statistike pokazuju da se kod žena pred infarkt srca često pojavljuje teskoba.

Vrtoglavica

Osećaj kao da ste na ringišpilu može da bude posledica problema sa centrom za ravnotežu, kolebanje krvnog pritiska, okoštavanja vratnog dela kičme, ali i suženja vratnih arterija putem kojih krv dolazi do mozga. Nekad vrtoglavica može da se javi i zbog anemije. Sve eventualne uzroke bi trebalo ispitati.

Dijareja i opstipacija

Problemi sa probavom mogu da ukažu na razne bolesti creva, ali i na rak. Ne treba odmah paničiti, jer je gubitak težine udružen sa dijarejom mnogo češće znak bolesti zapaljenja, koje može da se leči, nego karcinoma. Skrining na rak debelog creva podrazumeva prvo test na skriveno krvarenje, a ako je on pozitivan, onda i kolonoskopiju. Pojava krvi u stolici, međutim, može da bude i posledica hemoroida i polipa. I zatvor može da ima više uzroka. Najčešće je to loša ishrana bez dovoljno vlakana, usporavanje metabolizma, ali u nekim slučajevima i tumor koji može da napravi blokadu u crevima, pa to stanje ne treba dugo tolerisati. 

Problemi sa želucem

Problemi sa želucem mogu da budu različiti: od gorušice kao kod gastritisa, do mučnine, žarenja i bola. Uzroci su najčeće benigni, poput netolerancije na određene vrste hrane, ali je bol simptom koji nikako ne treba ignorisati, posebno ako je uporan i pojačava se, a uz to se pojave i drugi simptomi, kao što su povišena telesna temperatura, povraćanje, crna ili krvava stolica.

Bolovi u potkolenicama

Ako nisu posledica predugog stajanja ili napornog hodanja u neudobnoj obući sa visokim potpeticama, bolovi u potkolenicama mogu da ukažu na duboku vensku trombozu. Tromb može da se prepozna po crvenilu i otoku, ali ne mora da bude očigledan, niti opipljiv. Ako ugrušak kroz velike krvne sudove stigne do pluća, to je već stanje opasno po život, a plućna embolija, koju karakteriše ostajanje bez daha, zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Česti prelomi

Ako vam se dogodi da kosti lomite i pri „lakom“ padu, to može da bude znak osteoporoze, odnosno krtosti kostiju. Ta bolest razvija se bez simptoma, a naročito je prisutna kod žena u menopauzi. I posle samo jednog preloma, trebalo bi da proverite gustinu kostiju, a ako se u kratkom vremenskom razmaku dogodi više preloma, to je ozbiljan razlog da u dogovoru sa lekarom odmah odete na ispitivanje.

Potištenost bez razloga

Promena u nivoima hormona sa starenjem kod žena izaziva različite psihosomatske tegobe, a nizak nivo progesterona je bitan faktor lošeg raspoloženja kod žena starijih od 40 godina. Sa starenjem jajnika, nivo progesterona se smanjuje, a povećava nivo estrogena. Na psihu značajno mogu da utiču i neuravnoteženi hormoni koje luči štitna žlezda. Ali, ako je fizički sve u redu, ne ustručavajte se da potražite pomoć psihologa ili psihijatra, jer je moguće da ste u depresiji.

RTS
foto>internet

Komentari / 0

Ostavite komentar