Највише корупције у државној управи

Више од 1. 000 грађана прошле године се обратило Транспаренси Интернешнелу у БиХ како би пријавили корупцију и затражили правни савјет и подршку.

Босна и Херцеговина 28.02.2017 | 22:47
Највише корупције у државној управи
Транспаренси је добио и правну битку у случају незаконитог запошљавања супруге градоначелника Бањалуке у Електропреносу БиХ, којој је раскинут уговор.

„Ми смо случај покренули прошле године у септембру и тада смо покренули процедуру. Јуче смо добили од Електропреноса допис којим су потврдили да су поступили по налогу управног инспектора и раскинули споразум и радни однос“, каже портпарол Транспаренсија Ивана Корајлић.

Државна управа предњачи са бројем пријава корупције са чак 40%. Иза њих су образовање, правосуђе, приватни сектор, здравство и полиција. Најмањи проценат корупције је у финансијама.

Занимљиво је да сукоб интереса, према подацима Транспаренсија, постоји само у 1% случајева. Пријава има и у правосудним институцијама, али и свијетлих примјера рјешења по пријавама.

„Имали смо 12 пријава који се односио на рад тужилаштава или тужилаца. Овде је занимљиво издвојити да је Транспаренси, након што је поднио пријаву против главног тужиоца Тужилаштва БиХ, због наводног непримјереног утицаја на рад тужиоца, обавијештен да је Канцеларија дисциплинског тужиоца на крају одлучила покренути поступак против главног тужиоца“, рекао је Угљеша Вуковић из Транспаренци Интернешнел БиХ.

Транспаренси ће наставити и даље прижати бесплатну правну помоћ грађанима у вези са нарушеним правима или случајевима корупције и позвао грађане да пријаве и спријече ширење корупције у БиХ.

(БН телевизија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

РАЈНА

01.03.2017 04:46

Поштовани, легло криминала је у Министарству за избјеглице и расељена лица РС и Одсјек Бања Лука. Ту се просто тргује са рјешењима о поврату станова ( то нарочито , то је главна зарада) , имовине мање више, и алтернативних смјештаја по стамбеним јединицама. Имате предмета гдје једна особа покушава да мазне оба стана која је мијењала,типична мафијашка крађа у којој је упетљан и Врховни суд РС са својом намјенском пресудом која је трагикомична,Управни инспектори само дођу , попију кафу и оду , веома мала помоћ од њих, можда људи неће да се замјерају јер ту има веома јаких и заштићених ликова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???????

01.03.2017 07:00

Чуда невиђеног. Ја мислио да је највећа корупција међу не запосленим.

Name

пеензионер

01.03.2017 05:12

Брдар Слободан полуписмени полицајац сваке године украде неколико стотима метара дрва од удрузења пензионера ције предсједник породица му на основу удрузења користи услуге бања безплатно и украде неколико хиљадам КМ мјесецно и нико ниста.Цува га врх ДНС у Приједору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СелманКРИМИ

01.03.2017 06:42

Не може ми нико ниста. Корупција је наше "власништво"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љјлкј

01.03.2017 07:10

Свгдје има корупције на сваком кораку у Мркоњиц град кад бих досли имали би пуне руке посла од запосљавања прпиравника без конкурса па стеле за радна мјеста.

ОДГОВОРИТЕ