Najviše korupcije u državnoj upravi

Više od 1. 000 građana prošle godine se obratilo Transparensi Internešnelu u BiH kako bi prijavili korupciju i zatražili pravni savjet i podršku.

Bosna i Hercegovina 28.02.2017 | 22:47
Najviše korupcije u državnoj upravi
Transparensi je dobio i pravnu bitku u slučaju nezakonitog zapošljavanja supruge gradonačelnika Banjaluke u Elektroprenosu BiH, kojoj je raskinut ugovor.

„Mi smo slučaj pokrenuli prošle godine u septembru i tada smo pokrenuli proceduru. Juče smo dobili od Elektroprenosa dopis kojim su potvrdili da su postupili po nalogu upravnog inspektora i raskinuli sporazum i radni odnos“, kaže portparol Transparensija Ivana Korajlić.

Državna uprava prednjači sa brojem prijava korupcije sa čak 40%. Iza njih su obrazovanje, pravosuđe, privatni sektor, zdravstvo i policija. Najmanji procenat korupcije je u finansijama.

Zanimljivo je da sukob interesa, prema podacima Transparensija, postoji samo u 1% slučajeva. Prijava ima i u pravosudnim institucijama, ali i svijetlih primjera rješenja po prijavama.

„Imali smo 12 prijava koji se odnosio na rad tužilaštava ili tužilaca. Ovde je zanimljivo izdvojiti da je Transparensi, nakon što je podnio prijavu protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH, zbog navodnog neprimjerenog uticaja na rad tužioca, obaviješten da je Kancelarija disciplinskog tužioca na kraju odlučila pokrenuti postupak protiv glavnog tužioca“, rekao je Uglješa Vuković iz Transparenci Internešnel BiH.

Transparensi će nastaviti i dalje prižati besplatnu pravnu pomoć građanima u vezi sa narušenim pravima ili slučajevima korupcije i pozvao građane da prijave i spriječe širenje korupcije u BiH.

(BN televizija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

RAJNA

01.03.2017 04:46

Poštovani, leglo kriminala je u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica RS i Odsjek Banja Luka. Tu se prosto trguje sa rješenjima o povratu stanova ( to naročito , to je glavna zarada) , imovine manje više, i alternativnih smještaja po stambenim jedinicama. Imate predmeta gdje jedna osoba pokušava da mazne oba stana koja je mijenjala,tipična mafijaška krađa u kojoj je upetljan i Vrhovni sud RS sa svojom namjenskom presudom koja je tragikomična,Upravni inspektori samo dođu , popiju kafu i odu , veoma mala pomoć od njih, možda ljudi neće da se zamjeraju jer tu ima veoma jakih i zaštićenih likova.

ODGOVORITE
Name

???????

01.03.2017 07:00

Čuda neviđenog. Ja mislio da je najveća korupcija među ne zaposlenim.

Name

peenzioner

01.03.2017 05:12

Brdar Slobodan polupismeni policajac svake godine ukrade nekoliko stotima metara drva od udruzenja penzionera cije predsjednik porodica mu na osnovu udruzenja koristi usluge banja bezplatno i ukrade nekoliko hiljadam KM mjesecno i niko nista.Cuva ga vrh DNS u Prijedoru.

ODGOVORITE
Name

SelmanKRIMI

01.03.2017 06:42

Ne može mi niko nista. Korupcija je naše "vlasništvo"

ODGOVORITE
Name

Ljjlkj

01.03.2017 07:10

Svgdje ima korupcije na svakom koraku u Mrkonjic grad kad bih dosli imali bi pune ruke posla od zaposljavanja prpiravnika bez konkursa pa stele za radna mjesta.

ODGOVORITE