Политичари заборавили болесну дјецу

Упркос обећањима предсједника РС Милорада Додика и премијерке Жељке Цвијановић, мали пацијенти су углавном брига породице.

Република Српска 28.02.2017 | 11:10
Политичари заборавили болесну дјецу
Биљана Котур, председница Савеза за ријетке болести РС, тврди да родитељи неизлечиво болесне деце, и годину дана након донаторске вечери у организацији предсједника РС, углавном препуштени сами себи.

-Након 15. година већина наших чланова плаћа партиципацију, а у неким случајевима и комплетно лијечење. О подршци запошљавању родитеља болесне деце нема ни помена, мада је премијерка Цвијановић прије годину дана и то обећала – каже Биљана Котур.

У Министарству здравља РС, Фонду здравственог осигурања РС и Универзитетском клиничком центру РС признају да се ове породице боре са великом муком, али помака ка трајнијим решењима, поручују, ипак има.

Успостављен је Центар за ријетке болести, где је тренутно регистровано 330 пацијената који болују од 130 ријетких болести, а свакодневно се откривају нове дијагнозе. Само један одсто ових болести је излечиво, 30 одсто малишана умре до пете, а 12 одсто до 15. године.

- Ове болести су углавном генетског поријекла, успостављање дијагнозе и у развијеним земљама може потрајати пет до седам година, а лијекови за ријетке болести, такозвани „лијекови сирочад“, најчешће су изузетно скупи и тешко доступни – каже директор УКЦ РС Мирко Станетић. Додаје да је формирана Комисија за ријетке болести коју чине представници здравствених институција и болесника, те и седам љекара УКЦ РС, експерата за ова оболења.

Нина Марић, национална координаторка РС за ријетке болести, позвала је родитеље болесне дјеце да се пријаве у Центар, који ради у склопу Клинике за дјечје болести.

- Евиденција нам је неопходна како би смо могли сагледати потребе и планирати лијечење- поручила је др Марић.

Тешке болести и скупи третмани и материјало исцрпљују породице обољелих, па се већина њих бори и са сиромаштвом.

У Фонду здравственог осигурања РС тврде да сваке године уводе неку нову терапију за ријетке болести, иако поједини лијекови коштају и до милион КМ годишње. Лијечење тешких хроничних болести, међу којима су и ријетка оболења попут целијакије, хемофилије, цистичне фиброзе и фенилкетонурије, за пацијенте је бесплатно. Фонд годишње само за лијекове за ове болести издваја око девет милиона КМ, а томе ваља додати и трошкове дијагностике, помагла и болничког лијечења.

Извор: Блиц

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

м

28.02.2017 10:26

Ми знамо да додик краде јасно је свима а де нам објасните од којих пара су направили Мицо Ммициц И његови сарадници нолике виле док му борци умиру И сто је нај залосније сто је у власт довео србомрсце да И они јос понизавају борце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

28.02.2017 12:00

Борци, па борци... борили су се и заврсили сад би требле цијели зивот да зиве од тога, ако се нису снасли за двадесет годин од рата неце никад...

Name

ре карадоз

28.02.2017 12:15

Будало па борци су њима И омогуцили да имају гдје радит.погледај колико њија има на бироу који немогу нац посо,погледај колико њија немозе добит посо због опстинара који су запослили своје без сколе,погледај колико њија имају болесна дјецу ил неког о коме се брину па немогу радит.ал није свако паметан ко ти да се снадје.

Name

Сад окрећу главу од дјеце

28.02.2017 10:42

А сјетиће се родитеља те дјеце кад дођу избори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

28.02.2017 11:45

Мислис опет це за Додика гласати као и до сад.

Name

Дијагноза

28.02.2017 10:59

Има помака, отворили су канцеларију, запослили још двоје сакупљача гласова да броје болесну дјецу. Дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

м

28.02.2017 11:29

И залосно је сто дјеца са посебним потребама имају 150 марака а мозда И мање сто рви исто имају примања да им немозе бити ни за лијекове док је плата нацелника И слицних њему са свим примања по пар хиљада марака без обзира која је странка у питању.И нема ова је боља све имају исти циљ коце висе украст и притом другу странку назват лоповима.сви они имају И виле и хотеле И Додик И Мициц И остали лопови само је разлика које висе успио украсти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

м

28.02.2017 11:32

И јос несто сви играју на исту карту ови ове називају лоповима ови њија издајницима И на крају њима дјепови пуни а јадан народ испаста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАТУНАЦ,

28.02.2017 17:19

КАКВИ БОРЦИ? ЈЕСУ ЛИ ТО СТРАНАЧКИ КОЈИ ВАЉАЈУ ИЛИ СУ ОНИ КОЈЕ МИЛЕ НАЗИВА ИЗДАЈНИЦИМА, А ОН И ОСТАЛИ ЛОПОВИ СТВАРАОЦИ РС, МАЛО ЛИ ЈЕ 11 МИЛИОНА КМ И 150,000 ЗА ТКЗ. РЕФЕРЕНДУМ НЕГО ИСКОРИСТИТИ И ОВЕ ЈАДНИКЕ ДА СЕ ОРГАНИЗУЈЕ ДОНАТОРСКА ВЕЧЕРА ЗА ЊЕГОВ И ЧИЗМИЦИН БУЏЕТ.

ОДГОВОРИТЕ