Руси упозоравају на ширење исламизма

Представник Русије у Савјету безбједности УН Владимир Софронков рекао је данас у расправи о извјештају УНМИК-а да се Русија оштро противи мијењању мандата Мисије УН на Косову.

Свијет 27.02.2017 | 19:54
Руси упозоравају на ширење исламизма
Он је рекао да је формирање оружаних снага Косова у супротности са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН.

Руски дипломата рекао је и да су на Косову и даље бројни инциденти и напади на неалбанско становништво и упозорио на опасност ширења радикалног ислама као посљедице учешћа косовских Албанаца у сукобима на Блиском истоку.

Представник Сједињених Америчких Држава (САД) изјавио је на сједници да је "Косово успјешна прича".

Он је нагласио значај преговора Београд и Приштине и позвао је обе стране да испуне договорено у Бриселу. Указао је на важност посредовања ЕУ у преговорима двије стране.

Амерички дипломата навео је да је било пораста тензија на Косову у посљедњих неколико мјесеци, али да су проблеми ријешени мирно и без сукоба.

Према његовим ријечима, САД подржавају Косово као мултиетничку демократију, његово међународно признавање и учлањење у међународне организације, међу којима и у УН.

Представник САД позвао је СБ УН да се извјештај о Косову убудуће представља на сваких шест, умјесто на свака три мјесеца.

Представник Велике Британије при УН рекао је да је његова земља посвећена одржавању стабилности на Западном Балкану, додајући да је нормализација односа Београда и Приштине кључна на том путу.

Он је похвалио позитивне кораке које су у претходна три мјесеца предузеле косовске власти, посебно помаке у реформи правосуђа, добијање самосталног позивног броја и друго.

Британски представник је изразио жаљење због ескалације тензија на Косову у посљедњих неколико мјесеци, наводећи да двије стране, умјесто стварања тензија, треба да гледају у будућност.

Похвалио је посредовање ЕУ, посебно ангажовање високе представнице за спољну политику и безбједност Федерике Могерини, у дијалогу Београда и Приштине.

Такође је указао на одличну сарадњу косовске владе и градоначелника сјеверног дела Косовске Митровице у рушењу зида код моста на Ибру и уређењу тог простора. Он је навео да је то прави дух, за који се формално залажу Београд и Приштина на преговорима у Бриселу.

Представник Италије при УН изразио је забринутост због пораста тензија на Косову које су поменуте у извјештају.

Он је позвао представнике Београда и Приштине да се суздрже од једностраних акција које могу да доведу до пораста тензија и изразио је јаку подршку његове земље нормализацији односа двије стране. Према његовим ријечима, на Косову је постигнут изузетан напредак, али још пуно тога мора да се уради. Охрабрио је Београд и Приштину да нормализују односе и позвао на брзо успостављање Заједнице српских општина.

Представник Италије је поздравио учешће ЕУ у дијалогу двије стране.

Николић у УН: Србија за мир и дијалог, али неће пристати на уцене



Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је данас да ће Србија наставити да спроводи мирољубиву политику и да води дијалог с Приштином, да је спремна за договоре и компромисе, али да неће пристати на уцјене нити ће било коме давати изговор за насиље.

"Република Србија наставиће да спроводи одговорну и мирољубиву политику и никоме неће дати изговор за ескалацију и насиље. У дијалогу између Београда и Приштине Србија настоји да утре пут постепеној нормализацији стања, али за искрен и животно спроводљив договор потребна је и искреност другог саговорника", изјавио је Николић на сједници Савјета безбједности УН, на којој се разматра извјештај генералног секретара Антонија Гутереша о УНМИК-у.

Николић је рекао да су настојања Србије да се држи дијалога у континуитету праћена кршењем договора и агресивним поступцима власти у Приштини са циљем да се испровоцирају сукоби, наводећи као примјере забрану испоруке уџбеника на српском језику, покушај конфискације комбината Трепча, забрану уласка на Косово воза из Београда.

Николић је оцијенио да слање специјалних полицијских јединица на сјевер Косова због воза који је из Београда кренуо у Косовску Митровицу представља позив на оружани сукоб и директну пријетњу животима цивила.

Председник Србије је додао да се саобраћајно повезивање људи у 21. вијеку не може сматрати провокацијом према било коме, а да су иницијативу да воз саобраћа на тој линији покренули студенти јединог универзитета на Косову и Метохији гдје се настава одвија на српском језику.

Приштина је на то, подсјетио је, "одговорила претњама, минирањем пруге и употребом дугих цијеви и борбених возила".

Николић је рекао да је Србија несумњиво посвећена рјешавању свих отворених питања путем дијалога у статусно неутралном оквиру, оцијенивши да су државне институције Србије, реагујући одговорно и одлучно на све изазове, утицале на смиривање тензија на Косову и Метохији, које су пријетиле да ескалирају.

Николић је оцијенио да је Србија у оквиру дијалога с Приштином "конструктивна и реална у предлозима", да је показала спремност на компромисе и да је посвећена проналажењу обострано прихватљивих рјешења. Николић је изјавио да Србија неће признати Косово шта год да се нуди заузврат и каквим год притисцима били изложени.

"Србија је спремна на договоре, али не на уцене, спремна на разговоре, али не на ултимативна једнострана решења, спремна на суштинску аутономију Косова и Метохије, никада на Независну државу Косово", рекао је Николић.

Поводом захтјева за изручење лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, Николић је упитао зашто нико није осудио његову отворену пријетњу новим ратом када је рекао да ће "Србија проћи као 1999. године".

Шеф УНМИКА забринут због пораста тензија на Косову

Шеф Унмика Захир Танин изјавио је данас у Њујорку да је наставак дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу "суштински корак" за обнављање повјерења. Танин је на сједници Савјета безбједности УН поздравио наставак разговора Приштине и Београда о успостављању Заједнице српских општина на Косову.

Шеф Унмика изразио је забринутост због пораста тензија, серије ескалација, реакција и контра-реакција које су утицале на политички процес и дијалог Београда и Приштине. Он је рекао да двије стране (Београд и Приштина) имају различит приступ рјешењу ситуације на Косову и оптужују једна другу, наводећи да лидери у Приштини блокирају Београд и обрунуто.

Нагласио је да дијалог Београда и Приштине нема алтернативу, наводећи са је то најбољи пут за рјешавање конфликта и побољшања живота грађана. Он је позвао обје стране да се суздрже од једностраних акција и ситуација које могу да угрозе безбједност, сигурност и мир.

Читаку: Косово није мање држава због тога што га Србија не признаје
Амбасадорка тзв. Косова у САД Вљора Читаку рекла је данас на сједници Савјета безбједности УН да самопрокламовано Косово није мање држава због тога што га Србија не признаје.

"Косово је слободна и независна држава коју је признао највећи број слободних нација у свијету... Косово је чланица више од 50 међународних и регионалних организација и на јасном је путу да постане чланица ЕУ и надамо се врло брзо и УН", казала је Читаку на седници на којој је разматран нови извјештај о раду УНМИК-а.

Она је рекла да Србија живи у паралелном универзуму и да је реалност да је Косово слободна, независна и суверена држава.

"Чињеница да нас Србија не признаје, не чини нас мање државом", рекла је Читаку.

Према њеним речима, Србија је умјесто да се суочава са сопственом прошлошћу изабрала пут порицања. Она је казала и да Срби који живе на Косову не треба да буду таоци Србије и да их Србија користи као пионе.

Потом је говорила о ратним злочинима извршеним на Косову, посебно оним у општини Ђаковица. Рекла је такође да је у Србији "нула оптужених или осуђених за ратне злочине на Косову".

Читаку је притварање и задржавање лидера Алијансе за будућност Косова и бившег премијера Косова Рамуша Харадинаја у Француској по потјерници из Србије оцијенила прогоном.

"Господин Харадинај је проглашен невиним два пута од стране Хашког трибунала. Ово није правда, ово није криивчно гоњење, то је прогон", казала је Читаку и додала да је потјерница против Харадинаја акт Србије који има за циљ да врати историју уназад.

Говорећи о заједници општина са српском већином по бриселском споразуму, Читаку је казала да ће она бити формирана једино у складу са Уставом самопрокламованог Косова и без извршних овлашчења.

"Основаћемо Асоцијацију у складу са нашим Уставом али без икаквих извршних овлашчења", казала је она.

Када је реч о формирању оружаних снага самопрокламованог Косова, Читаку је рекла да је то легитимна и суверена одлука косовских власти.

Извор: Агенције

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Кал

27.02.2017 19:00

Косово је Србија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Кал

27.02.2017 19:32

Ма иди бегај

Name

пајсер

27.02.2017 19:38

Хахахахајааааа

Name

Кики

27.02.2017 20:54

Косово је срце Србије.

Name

Дон

27.02.2017 22:08

Добар виц. Србија до Токија ;-).

Name

ертургул

27.02.2017 21:14

Смије ли Вуциц отиц у Пристину или Дациц ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мука

27.02.2017 21:16

Само добро зините

ОДГОВОРИТЕ