Rusi upozoravaju na širenje islamizma

Predstavnik Rusije u Savjetu bezbjednosti UN Vladimir Sofronkov rekao je danas u raspravi o izvještaju UNMIK-a da se Rusija oštro protivi mijenjanju mandata Misije UN na Kosovu.

Svijet 27.02.2017 | 19:54
Rusi upozoravaju na širenje islamizma
On je rekao da je formiranje oružanih snaga Kosova u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Ruski diplomata rekao je i da su na Kosovu i dalje brojni incidenti i napadi na nealbansko stanovništvo i upozorio na opasnost širenja radikalnog islama kao posljedice učešća kosovskih Albanaca u sukobima na Bliskom istoku.

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izjavio je na sjednici da je "Kosovo uspješna priča".

On je naglasio značaj pregovora Beograd i Prištine i pozvao je obe strane da ispune dogovoreno u Briselu. Ukazao je na važnost posredovanja EU u pregovorima dvije strane.

Američki diplomata naveo je da je bilo porasta tenzija na Kosovu u posljednjih nekoliko mjeseci, ali da su problemi riješeni mirno i bez sukoba.

Prema njegovim riječima, SAD podržavaju Kosovo kao multietničku demokratiju, njegovo međunarodno priznavanje i učlanjenje u međunarodne organizacije, među kojima i u UN.

Predstavnik SAD pozvao je SB UN da se izvještaj o Kosovu ubuduće predstavlja na svakih šest, umjesto na svaka tri mjeseca.

Predstavnik Velike Britanije pri UN rekao je da je njegova zemlja posvećena održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, dodajući da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna na tom putu.

On je pohvalio pozitivne korake koje su u prethodna tri mjeseca preduzele kosovske vlasti, posebno pomake u reformi pravosuđa, dobijanje samostalnog pozivnog broja i drugo.

Britanski predstavnik je izrazio žaljenje zbog eskalacije tenzija na Kosovu u posljednjih nekoliko mjeseci, navodeći da dvije strane, umjesto stvaranja tenzija, treba da gledaju u budućnost.

Pohvalio je posredovanje EU, posebno angažovanje visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini, u dijalogu Beograda i Prištine.

Takođe je ukazao na odličnu saradnju kosovske vlade i gradonačelnika sjevernog dela Kosovske Mitrovice u rušenju zida kod mosta na Ibru i uređenju tog prostora. On je naveo da je to pravi duh, za koji se formalno zalažu Beograd i Priština na pregovorima u Briselu.

Predstavnik Italije pri UN izrazio je zabrinutost zbog porasta tenzija na Kosovu koje su pomenute u izvještaju.

On je pozvao predstavnike Beograda i Prištine da se suzdrže od jednostranih akcija koje mogu da dovedu do porasta tenzija i izrazio je jaku podršku njegove zemlje normalizaciji odnosa dvije strane. Prema njegovim riječima, na Kosovu je postignut izuzetan napredak, ali još puno toga mora da se uradi. Ohrabrio je Beograd i Prištinu da normalizuju odnose i pozvao na brzo uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Predstavnik Italije je pozdravio učešće EU u dijalogu dvije strane.

Nikolić u UN: Srbija za mir i dijalog, ali neće pristati na ucene



Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će Srbija nastaviti da sprovodi miroljubivu politiku i da vodi dijalog s Prištinom, da je spremna za dogovore i kompromise, ali da neće pristati na ucjene niti će bilo kome davati izgovor za nasilje.

"Republika Srbija nastaviće da sprovodi odgovornu i miroljubivu politiku i nikome neće dati izgovor za eskalaciju i nasilje. U dijalogu između Beograda i Prištine Srbija nastoji da utre put postepenoj normalizaciji stanja, ali za iskren i životno sprovodljiv dogovor potrebna je i iskrenost drugog sagovornika", izjavio je Nikolić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj se razmatra izvještaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o UNMIK-u.

Nikolić je rekao da su nastojanja Srbije da se drži dijaloga u kontinuitetu praćena kršenjem dogovora i agresivnim postupcima vlasti u Prištini sa ciljem da se isprovociraju sukobi, navodeći kao primjere zabranu isporuke udžbenika na srpskom jeziku, pokušaj konfiskacije kombinata Trepča, zabranu ulaska na Kosovo voza iz Beograda.

Nikolić je ocijenio da slanje specijalnih policijskih jedinica na sjever Kosova zbog voza koji je iz Beograda krenuo u Kosovsku Mitrovicu predstavlja poziv na oružani sukob i direktnu prijetnju životima civila.

Predsednik Srbije je dodao da se saobraćajno povezivanje ljudi u 21. vijeku ne može smatrati provokacijom prema bilo kome, a da su inicijativu da voz saobraća na toj liniji pokrenuli studenti jedinog univerziteta na Kosovu i Metohiji gdje se nastava odvija na srpskom jeziku.

Priština je na to, podsjetio je, "odgovorila pretnjama, miniranjem pruge i upotrebom dugih cijevi i borbenih vozila".

Nikolić je rekao da je Srbija nesumnjivo posvećena rješavanju svih otvorenih pitanja putem dijaloga u statusno neutralnom okviru, ocijenivši da su državne institucije Srbije, reagujući odgovorno i odlučno na sve izazove, uticale na smirivanje tenzija na Kosovu i Metohiji, koje su prijetile da eskaliraju.

Nikolić je ocijenio da je Srbija u okviru dijaloga s Prištinom "konstruktivna i realna u predlozima", da je pokazala spremnost na kompromise i da je posvećena pronalaženju obostrano prihvatljivih rješenja. Nikolić je izjavio da Srbija neće priznati Kosovo šta god da se nudi zauzvrat i kakvim god pritiscima bili izloženi.

"Srbija je spremna na dogovore, ali ne na ucene, spremna na razgovore, ali ne na ultimativna jednostrana rešenja, spremna na suštinsku autonomiju Kosova i Metohije, nikada na Nezavisnu državu Kosovo", rekao je Nikolić.

Povodom zahtjeva za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Nikolić je upitao zašto niko nije osudio njegovu otvorenu prijetnju novim ratom kada je rekao da će "Srbija proći kao 1999. godine".

Šef UNMIKA zabrinut zbog porasta tenzija na Kosovu

Šef Unmika Zahir Tanin izjavio je danas u Njujorku da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou "suštinski korak" za obnavljanje povjerenja. Tanin je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN pozdravio nastavak razgovora Prištine i Beograda o uspostavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Šef Unmika izrazio je zabrinutost zbog porasta tenzija, serije eskalacija, reakcija i kontra-reakcija koje su uticale na politički proces i dijalog Beograda i Prištine. On je rekao da dvije strane (Beograd i Priština) imaju različit pristup rješenju situacije na Kosovu i optužuju jedna drugu, navodeći da lideri u Prištini blokiraju Beograd i obrunuto.

Naglasio je da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu, navodeći sa je to najbolji put za rješavanje konflikta i poboljšanja života građana. On je pozvao obje strane da se suzdrže od jednostranih akcija i situacija koje mogu da ugroze bezbjednost, sigurnost i mir.

Čitaku: Kosovo nije manje država zbog toga što ga Srbija ne priznaje
Ambasadorka tzv. Kosova u SAD Vljora Čitaku rekla je danas na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da samoproklamovano Kosovo nije manje država zbog toga što ga Srbija ne priznaje.

"Kosovo je slobodna i nezavisna država koju je priznao najveći broj slobodnih nacija u svijetu... Kosovo je članica više od 50 međunarodnih i regionalnih organizacija i na jasnom je putu da postane članica EU i nadamo se vrlo brzo i UN", kazala je Čitaku na sednici na kojoj je razmatran novi izvještaj o radu UNMIK-a.

Ona je rekla da Srbija živi u paralelnom univerzumu i da je realnost da je Kosovo slobodna, nezavisna i suverena država.

"Činjenica da nas Srbija ne priznaje, ne čini nas manje državom", rekla je Čitaku.

Prema njenim rečima, Srbija je umjesto da se suočava sa sopstvenom prošlošću izabrala put poricanja. Ona je kazala i da Srbi koji žive na Kosovu ne treba da budu taoci Srbije i da ih Srbija koristi kao pione.

Potom je govorila o ratnim zločinima izvršenim na Kosovu, posebno onim u opštini Đakovica. Rekla je takođe da je u Srbiji "nula optuženih ili osuđenih za ratne zločine na Kosovu".

Čitaku je pritvaranje i zadržavanje lidera Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja u Francuskoj po potjernici iz Srbije ocijenila progonom.

"Gospodin Haradinaj je proglašen nevinim dva puta od strane Haškog tribunala. Ovo nije pravda, ovo nije kriivčno gonjenje, to je progon", kazala je Čitaku i dodala da je potjernica protiv Haradinaja akt Srbije koji ima za cilj da vrati istoriju unazad.

Govoreći o zajednici opština sa srpskom većinom po briselskom sporazumu, Čitaku je kazala da će ona biti formirana jedino u skladu sa Ustavom samoproklamovanog Kosova i bez izvršnih ovlaščenja.

"Osnovaćemo Asocijaciju u skladu sa našim Ustavom ali bez ikakvih izvršnih ovlaščenja", kazala je ona.

Kada je reč o formiranju oružanih snaga samoproklamovanog Kosova, Čitaku je rekla da je to legitimna i suverena odluka kosovskih vlasti.

Izvor: Agencije

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Kal

27.02.2017 19:00

Kosovo je Srbija!

ODGOVORITE
Name

Re Kal

27.02.2017 19:32

Ma idi begaj

Name

pajser

27.02.2017 19:38

Hahahahajaaaaa

Name

Kiki

27.02.2017 20:54

Kosovo je srce Srbije.

Name

Don

27.02.2017 22:08

Dobar vic. Srbija do Tokija ;-).

Name

erturgul

27.02.2017 21:14

Smije li Vucic otic u Pristinu ili Dacic ?

ODGOVORITE
Name

muka

27.02.2017 21:16

Samo dobro zinite

ODGOVORITE