САД: План који ће шокирати многе

Високи званичник и један од главних људи транзиционог тима Доналда Трампа, који се бринуо о преносу власти са администрације Барака Обаме на администрацију новог председника, рекао је да ће сљедећи потез Бијеле куће шокирати светску заједницу. Мета ће бити Светска трговинска организација.

Свијет 27.02.2017 | 18:07
САД: План који ће шокирати многе
Ден Ди Мико, члан управног одбора Коалиције за просперитетну Америку и некадашњи извршни директор "Нукора", једне од највећих америчких корпорација која се бави продајом челика, за "Бизнис инсајдер" је изјавио да "глобална организација трговине више не одговара Америци".

Светска трговинска организација формирана је 1995. године, и има више од 160 чланица. Има функцију међународног тела које на основу великог броја договора и споразума (потписаних од стране држава чланица) подржава слободну трговину и противи се протекционистичкој политици, која је била једна од камена темељаца Трампове кампање.

Наследник је Општег споразума о тарифама и трговини (Генерал Агреемент он Тариффс анд Траде, ГАТТ), који се потписан 1947. и који је остао на снази скоро пет деценија као де факто међународна организација.

Међутим, временом је критицизам према СТО све више растао. Велики број критичара, међу којима је и сам амерички председник, сматрају да најповлашћенији статус има Кина, која упркос томе што је "задржала протекционистичку политику највише профитира од чланства у СТО".

Ди Мико истиче да порез на додату вредност који је уведен у складу са правилима СТО ствара непоштену ситуацију за америчке извознике. САД су једина велика држава- чланица СТО која нема ПДВ, наводи Ди Мико.

''Када смо приступили Светској трговинској организацији, дозволили смо себи да будемо стављени у значајно подређену позицију. У нашем случају, ако "Форд" извози аутомобил у Европу, компанија би морала да плати и ПДВ и федерални порез на добит који су већ претходно платили, акоји се креће до 35%. Плаћамо дупло, губимо новац, а други то немају. Самим тим, зарађују више, а ми губимо више'', каже Ди Мико.



Овакав став снажно подржавају и промовишу Питер Наваро, председавајући новонасталог Националног трговинског савета Беле куће, али и Вилбур Рос, Трампов пик за секретара трговине.

Ди Мико, који је незванични саветник нове администрације, каже да "поред оваквог система није ни чудо што су САД створиле трилионски дефицит од деведесетих година надаље".

''Такав однос се мора променити. Претходна администрација је покушавала нешто слично, али СТО су константно одбијале да седну за преговарачки сто. Једно је сигурно: овако даље не може'', истакао је Ди Мико.

Прошлог јула, док је још био кандидат за председника, Доналд Трамп је запретио да ће повући САД из Светске трговинске организације "уколико се нешто не промени". Нови председник је неколико пута подвукао да ће размонтирати економску политику Била Клинтона и Барака Обаме, јер је она "нешто најгоре што је могло да се догоди Америци".

Заоштрио је односе са Кином, оптуживши ту земљу да је "валутни манипулатор који искоришћава Америку и богати се на њен рачун". Запретио је чак и да ће увести порез од 45% на све увозне производе из Кине.

''Уколико СТО проба да се меша у нашу нову трговинску политику САД, ми ћемо се повући из те организације. Ти договори су пропаст. Цела СТО је потпуна катастрофа'', рекао је тада Трамп у интервјуу за "НБЦ".

Међутим, Кина би лако могла да одговори. Даљим појачавањем тензија ризикује се да ће доћи до одмазде Пекинга. Када је 2009. Америка наметнула тарифе на повећане квоте увоза кинеских гума, Кина је заузврат почела да увози пилец́е ноге из Аргентине и Бразила уместо из Америке.

Могуц́и циљеви кинеске одмазде ће овог пут укључити америчку сојину сачму и авиона, који заједно чине четвртину америчког извоза у Кину. Уколико се Кина одлучи да ову житарицу купује на другом месту, онда се америчким фармерима и њиховој роби не пише добро.

Иако Кина још увек не може да произведе квалитетне комерцијалне авионе, лако се може одлучити да убудуће купује европски "ербас" уместо "боинга", пише "Економист".

Извор: Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Кина

27.02.2017 17:18

Јинг јанг .

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

27.02.2017 17:30

Кинеска роба је преплавила САД, и њихови домаци произвофјаци не знају ста да раде јер не знају производити робу слабог квалитета а онда је цијена висока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс анекс

28.02.2017 06:29

Рекламирају своје производе наводеци да је сваки њихов дио направљен у САДу.