SAD: Plan koji će šokirati mnoge

Visoki zvaničnik i jedan od glavnih ljudi tranzicionog tima Donalda Trampa, koji se brinuo o prenosu vlasti sa administracije Baraka Obame na administraciju novog predsednika, rekao je da će sljedeći potez Bijele kuće šokirati svetsku zajednicu. Meta će biti Svetska trgovinska organizacija.

Svijet 27.02.2017 | 18:07
SAD: Plan koji će šokirati mnoge
Den Di Miko, član upravnog odbora Koalicije za prosperitetnu Ameriku i nekadašnji izvršni direktor "Nukora", jedne od najvećih američkih korporacija koja se bavi prodajom čelika, za "Biznis insajder" je izjavio da "globalna organizacija trgovine više ne odgovara Americi".

Svetska trgovinska organizacija formirana je 1995. godine, i ima više od 160 članica. Ima funkciju međunarodnog tela koje na osnovu velikog broja dogovora i sporazuma (potpisanih od strane država članica) podržava slobodnu trgovinu i protivi se protekcionističkoj politici, koja je bila jedna od kamena temeljaca Trampove kampanje.

Naslednik je Opšteg sporazuma o tarifama i trgovini (General Agreement on Tariffs and Trade, GATT), koji se potpisan 1947. i koji je ostao na snazi skoro pet decenija kao de fakto međunarodna organizacija.

Međutim, vremenom je kriticizam prema STO sve više rastao. Veliki broj kritičara, među kojima je i sam američki predsednik, smatraju da najpovlašćeniji status ima Kina, koja uprkos tome što je "zadržala protekcionističku politiku najviše profitira od članstva u STO".

Di Miko ističe da porez na dodatu vrednost koji je uveden u skladu sa pravilima STO stvara nepoštenu situaciju za američke izvoznike. SAD su jedina velika država- članica STO koja nema PDV, navodi Di Miko.

''Kada smo pristupili Svetskoj trgovinskoj organizaciji, dozvolili smo sebi da budemo stavljeni u značajno podređenu poziciju. U našem slučaju, ako "Ford" izvozi automobil u Evropu, kompanija bi morala da plati i PDV i federalni porez na dobit koji su već prethodno platili, akoji se kreće do 35%. Plaćamo duplo, gubimo novac, a drugi to nemaju. Samim tim, zarađuju više, a mi gubimo više'', kaže Di Miko.Ovakav stav snažno podržavaju i promovišu Piter Navaro, predsedavajući novonastalog Nacionalnog trgovinskog saveta Bele kuće, ali i Vilbur Ros, Trampov pik za sekretara trgovine.

Di Miko, koji je nezvanični savetnik nove administracije, kaže da "pored ovakvog sistema nije ni čudo što su SAD stvorile trilionski deficit od devedesetih godina nadalje".

''Takav odnos se mora promeniti. Prethodna administracija je pokušavala nešto slično, ali STO su konstantno odbijale da sednu za pregovarački sto. Jedno je sigurno: ovako dalje ne može'', istakao je Di Miko.

Prošlog jula, dok je još bio kandidat za predsednika, Donald Tramp je zapretio da će povući SAD iz Svetske trgovinske organizacije "ukoliko se nešto ne promeni". Novi predsednik je nekoliko puta podvukao da će razmontirati ekonomsku politiku Bila Klintona i Baraka Obame, jer je ona "nešto najgore što je moglo da se dogodi Americi".

Zaoštrio je odnose sa Kinom, optuživši tu zemlju da je "valutni manipulator koji iskorišćava Ameriku i bogati se na njen račun". Zapretio je čak i da će uvesti porez od 45% na sve uvozne proizvode iz Kine.

''Ukoliko STO proba da se meša u našu novu trgovinsku politiku SAD, mi ćemo se povući iz te organizacije. Ti dogovori su propast. Cela STO je potpuna katastrofa'', rekao je tada Tramp u intervjuu za "NBC".

Međutim, Kina bi lako mogla da odgovori. Daljim pojačavanjem tenzija rizikuje se da će doći do odmazde Pekinga. Kada je 2009. Amerika nametnula tarife na povećane kvote uvoza kineskih guma, Kina je zauzvrat počela da uvozi pileće noge iz Argentine i Brazila umesto iz Amerike.

Mogući ciljevi kineske odmazde će ovog put uključiti američku sojinu sačmu i aviona, koji zajedno čine četvrtinu američkog izvoza u Kinu. Ukoliko se Kina odluči da ovu žitaricu kupuje na drugom mestu, onda se američkim farmerima i njihovoj robi ne piše dobro.

Iako Kina još uvek ne može da proizvede kvalitetne komercijalne avione, lako se može odlučiti da ubuduće kupuje evropski "erbas" umesto "boinga", piše "Ekonomist".

Izvor: Blic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kina

27.02.2017 18:18

Jing jang .

ODGOVORITE
Name

vss

27.02.2017 18:30

Kineska roba je preplavila SAD, i njihovi domaci proizvofjaci ne znaju sta da rade jer ne znaju proizvoditi robu slabog kvaliteta a onda je cijena visoka.

ODGOVORITE
Name

vss aneks

28.02.2017 07:29

Reklamiraju svoje proizvode navodeci da je svaki njihov dio napravljen u SADu.