Почела посебна сједница НСРС

У Бањалуци је почела посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће бити разматрана информација о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби против Србије, коју је по налогу Бакира Изетбеговића предао Сакиб Софтић.

Република Српска 27.02.2017 | 13:40
Почела посебна сједница НСРС
У информацији, коју су доставили посланици СНСД-а, ДНС-а, СП, СДС-К, као и самостални посланици Илија Стеванчевић и Златко Максимовић, наводи се да, према Уставу БиХ, Предсједништво БиХ одлуке доноси консензусом, а у случају његовог непостизања, одлуку може усвојити када за такву одлуку гласају два члана.

У тој ситуацији, истиче се у информацији, нису поштоване одредбе Устава БиХ јер Предсједништво БиХ није никада разматрало питање покретања ревизије по тужби против Србије и Црне Горе, нити су се чланови овог тијела о томе одредили у смислу доношења одлуке.

"Сматрамо да нису испуњени материјални, нити формални услови за подношење захтјева за ревизију и да у поступку пред Међународним судом правде не постоји активна легитимација за овакву процесну радњу", наводи се у информацији.

Свако евентуално наступање правног заступника БиХ пред Међународним судом правде без одговарајуће одлуке Предсједништва БиХ није правно ваљано и представља акт вануставног дјеловања и лажно представљање тог лица, наводи се у информацији.

Како јавља скупштински репортер БН Телевизије, сједници присуствују и предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, замјнеик предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић.

Представници Коалиције "Домовина"  рекли су да ће присуствовати само дијелу посебне сједнице како би образложили своје ставове.

Образложење у вези потребе одржавања посебне сједнице посланицима је поднио Радован Вишковић. Тренутно посланицима се обраћа предсједник РС Милорад Додика, који образлаже да бошњачка страна није имала право да поднесе тужбу у име БиХ. Он вјерује да ће посланици донијети одлуке искључиво у интересу српског народа и РС. Подсјетио је да су све партије претходних дана показале сагласност у осуди ревизије пресуде, коју је поднијела бошњачка страна у БиХ.

Извор: БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зоран

27.02.2017 12:52

Ста су урадила засједања скупстина да будемо најсиромаснији народ у Европи,народеее отријезните се!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста је са Бобар Банком

27.02.2017 13:32

Нема од ревизије ништа. Шта се дешава са Бобар Банком? Мектић рече другог фебруара да ће се Суд изјаснити за петнаест дана. Да ли ове будалаштине око ревизије и некаквих дана републике и федерације значи да криминал неће бити процесуиран?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медиске куће су кључ

27.02.2017 14:20

Све медиске куће,као што је БН,које нису режимске требају сваки дан вршити притисак на правосуђе са питањима о криминалу. Сваки дан их треба прозивати и кривити да не раде свој посао. Јасна се свима веза политичара и правосуђа,чим крене притисак на правосуђе одмах политичари стају у њихову заштиту правећи некакве политичке кризе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.02.2017 14:22

То је готово,на реду је електропривреда.

ОДГОВОРИТЕ