Počela posebna sjednica NSRS

U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatrana informacija o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije, koju je po nalogu Bakira Izetbegovića predao Sakib Softić.

Republika Srpska 27.02.2017 | 13:40
Počela posebna sjednica NSRS
U informaciji, koju su dostavili poslanici SNSD-a, DNS-a, SP, SDS-K, kao i samostalni poslanici Ilija Stevančević i Zlatko Maksimović, navodi se da, prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH odluke donosi konsenzusom, a u slučaju njegovog nepostizanja, odluku može usvojiti kada za takvu odluku glasaju dva člana.

U toj situaciji, ističe se u informaciji, nisu poštovane odredbe Ustava BiH jer Predsjedništvo BiH nije nikada razmatralo pitanje pokretanja revizije po tužbi protiv Srbije i Crne Gore, niti su se članovi ovog tijela o tome odredili u smislu donošenja odluke.

"Smatramo da nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju i da u postupku pred Međunarodnim sudom pravde ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju", navodi se u informaciji.

Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH pred Međunarodnim sudom pravde bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH nije pravno valjano i predstavlja akt vanustavnog djelovanja i lažno predstavljanje tog lica, navodi se u informaciji.

Kako javlja skupštinski reporter BN Televizije, sjednici prisustvuju i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zamjneik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić.

Predstavnici Koalicije "Domovina"  rekli su da će prisustvovati samo dijelu posebne sjednice kako bi obrazložili svoje stavove.

Obrazloženje u vezi potrebe održavanja posebne sjednice poslanicima je podnio Radovan Višković. Trenutno poslanicima se obraća predsjednik RS Milorad Dodika, koji obrazlaže da bošnjačka strana nije imala pravo da podnese tužbu u ime BiH. On vjeruje da će poslanici donijeti odluke isključivo u interesu srpskog naroda i RS. Podsjetio je da su sve partije prethodnih dana pokazale saglasnost u osudi revizije presude, koju je podnijela bošnjačka strana u BiH.

Izvor: BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zoran

27.02.2017 12:52

Sta su uradila zasjedanja skupstina da budemo najsiromasniji narod u Evropi,narodeee otrijeznite se!!!!

ODGOVORITE
Name

Sta je sa Bobar Bankom

27.02.2017 13:32

Nema od revizije ništa. Šta se dešava sa Bobar Bankom? Mektić reče drugog februara da će se Sud izjasniti za petnaest dana. Da li ove budalaštine oko revizije i nekakvih dana republike i federacije znači da kriminal neće biti procesuiran?

ODGOVORITE
Name

Mediske kuće su ključ

27.02.2017 14:20

Sve mediske kuće,kao što je BN,koje nisu režimske trebaju svaki dan vršiti pritisak na pravosuđe sa pitanjima o kriminalu. Svaki dan ih treba prozivati i kriviti da ne rade svoj posao. Jasna se svima veza političara i pravosuđa,čim krene pritisak na pravosuđe odmah političari staju u njihovu zaštitu praveći nekakve političke krize.

ODGOVORITE
Name

Re

27.02.2017 14:22

To je gotovo,na redu je elektroprivreda.

ODGOVORITE