Посланици НСРС о ревизији пресуде

Народна скупштина Републике Српске требало би данас на посебној сједници у Бањалуци да разматра информацију о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби против Србије и Црне Горе.

Република Српска 27.02.2017 | 08:11
Посланици НСРС о ревизији пресуде
У информацији се наводи да, према Уставу БиХ, Предсједништво БиХ одлуке доноси консензусом, а у случају непостизања консензуса, одлуку може усвојити када за такву одлуку гласају два члана.

У тој ситуацији, истиче се у информацији, нису поштоване одредбе Устава БиХ, јер Предсједништво БиХ није никада разматрало питање покретања ревизије по тужби против Србије и Црне Горе, нити су се чланови овог тијела о томе одредили у смислу доношења одлуке.

"Имајући у виду све горе наведено, сматрамо да нису испуњени материјални, нити формални услови за подношење захтјева за ревизију и да у поступку пред Међународним судом правде не постоји активна легитимација за овакву процесну радњу", наводи се у информацији.

Свако евентуално наступање правног заступника БиХ пред Међународним судом правде без одговарајуће одлуке Предсједништва БиХ није правно ваљано и представља акт вануставног дјеловања и лажно представљање тог лица, наводи се у информацији.

Посланицима на сједници требало би да се обрате предсједник Републике Српске Милорад Додик, који очекује да ће Народна скупштина на посебној сједници донијети закључке који неће бити мотивисани личним или партијским интересима појединаца или партија, већ искључиво интересима Републике Српске.

Он се нада да ће све политичке партије на сједници Народне скупштине Српске на одговоран начин приступити кризи у БиХ, која није произведена у Предсједништву БиХ, нити може тако лако бити ријешена само сједницом Предсједништва.

Према његовим ријечима, криза у БиХ је само кулминирала самовољом и неуставним дјеловањем бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића на питању ревизије пресуде против Србије.

И предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић очекује да ће посебна сједница Народне скупштине Српске одразити јединство свих политичких субјеката из Српске и утврдити баријере које ће спријечити инвазивни поход и насртаје који долазе из политичког Сарајева.

Цвијановићева је изјавила да повод за одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске јесте неуставно и ванинституционално дјеловање Изетбеговића приликом подношења захтјева за ревизију пресуде против Србије, јер то представља врхунац његовог провокативног и реметилачког понашања, али да то не треба посматрати изоловано.

Посланицима ће се обратити и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Почетак сједнице предвиђен је за 13.00 часова.

Бивши агент БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакиб Софтић предао је недавно Међународном суду правде у Хагу захтјев за ревизију пресуде против Србије, коју је иницирао бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Извор: Срна

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Молба

27.02.2017 07:18

Не писите висе коментаре у вези ревизије. Мислим да је све рецено. Охладите..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

27.02.2017 07:56

Ајде опет скупстино млати празну сламу као и предходних 10 година, јеб...ли вас Бакир а ви њега. ХОЦЕМО ПОСАО, ХОЦЕМО МАЊЕ КОРУПЦИЈЕ И НЕПОТИЗМА, ХОЦЕМО ДОПРИНОСЕ ДА НАМ СЕ УПЛАЦУЈУ.

Name

Марија

27.02.2017 08:36

Све је то посланици у интересу РС. Плате су вама редовне и добре, топло вам је, у хотелу Босна спавате, једете у пола цијене у скупстинском ресторану...90 посто посланика није у стању наци себи посао у привреди ни за пола плате коју примају у скупстини. Толико о вама пропали, јадни, биједни ликови.

Name

Весели

27.02.2017 08:38

Данас је лијеп дан да мало прицате о јавним набавкама и да неки посао договорите кад сте вец у скупстини и на једном јесту. То је оно сто вас само интересује, да ли има негде која пара додатно за вас. СТОКО!!!

Name

Калабиц

27.02.2017 09:06

Мислим да се ова НС висе ниста не пита. Они стално доносе неке закључке, за дан републике, за реферндум, за ревизију, а од тих закључака нема ниста то је само мртво слово на папиру.

Name

Василије

27.02.2017 10:28

Све је то јалово до бола. Млацењее сламе јер ниста друго не знају...само погледајте те ликове, њихову прицу, размисљање које нема ни поцетка ни краја. СМИЈЕСНИ СТЕ, СРАМ ВАС БИЛО!!!

Name

Пиxy

27.02.2017 07:29

Најсиромашнија земља у Европи...а та тема их не знаима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре НИКОЛА

27.02.2017 08:47

Е мој друзе све њих треба го***вом мотком растрјерати.Зар не мислис да када се угасе камере да они нису најбољи другови.Додик и Бакир се посјецују,Цавиц иде на славу код Додика лизе се са њим.Крсмановиц запосљава златне љиљане,доле га у Фоци сви мрзе.Теско нама какви смо л.Позз из Бл

Name

Зоран

27.02.2017 09:18

Засто би их занимала када они зиве боље него да су у Америци.

Name

милојко бабић

27.02.2017 08:41

Данима о ревизији.Трла баба лан.Све што треба да кажу институције Српске по овом питању је да се са ревизијом не слажу и да је никад неће подржати .СТОП!Но.ово је,по стоти пут,вода на млин лакташког тиранина и самозванца.Када га чињенице прибију уза зид,када су актуелне афере Бобар и Павловић банка,Боска,Пољопривредна школа, Митал,огроман новац Проинтера,(па и референдум) у којима је"месар"окрвавио руке до лаката,у којима је газија лакташког вилајета и "икона и сјекира" на сцену долази великосрбовање и истурање његових "напаћених" прса на браник отаџбине.А,опозиција по хиљадити пут прихвата игру у којој знају да ће их од силних крушака(јабука) запасти репови.Побугу,па како им није јасно да ће им и на Ускрс у размјени јаја"поп ронхил-нафта" увалити мућак.Какви заједнички иступи,жалопојке 24 часа,Иванић-Додик руку под руку.У медјувремену Додик отвара и ресторане,синов бизнис цвјета,у оћима сиротиње расте његово србовање.Леба нема господо из опозиције.Протесте дајте и забраните себи да дишете и исти ваздух "уништитељем"свих вриједност у РС.Ревизија?Једина добра ствар у животу Чеде Јовановића је порука да Србију престану бранити политичари из Српске.Ваљда се и у нашем роду зна ко коси а ководу носи.Србији је најмањи проблем тужба БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

27.02.2017 09:25

Овдје живе вечи Срби нег у Србији.

Name

б

27.02.2017 08:52

Само нас зајебавају и замајавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САТ ОТКУЦАВА

27.02.2017 08:57

Иза паравана ревизија Додик пустоси и оно мало сто је остало од РС најскупљи кредити се дизу паре се не употребљавају за тотално посрнулу економију него се отварају некаква фантомска преставниства РС и новЦу се губи траг. Банкрот је ревизуја није ниста ста це се десити кад новца нестане РС се урусава изнутра, хвала политицарима за њихову бригу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бошњак

27.02.2017 09:02

Послије иде захтјев према Хагу од скупштине да одбаци случај јер се српски народ с тим не слаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

27.02.2017 10:51

Не смију они писати Хагу. Лосе им референце.

Name

X

27.02.2017 09:23

ТРЛА БАБА ЛАН ДА ЈОЈ ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

27.02.2017 09:56

Бринте се ви о овој бједи а изгледа вас заболи нека ствар.Срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дока

27.02.2017 10:31

Партијска стоко у скупстини дали цитате коментаре, народ је све незадовљнији, све је агресивнији са коментарима. Ускоро следи обрацун са вама , па ком обојци ком опанци, кукала вам мајка. А ниста нисте у стању да направите и промјените осим да нас гурате даље у понор у који це вас народ РС повуци са собом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

27.02.2017 10:31

Опет це Баја да превесла ове јаднике из Савеза за промјене као и у висе наврата до сада,вии из савеза сте изрицито рекли ста мислити о ревизији пресуде и то врло зестоко ста сада радите тај посао дајете Баји који це када се ревизија одбије се прогласити побједником а ви це те и даље по њеми бити издајници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука

27.02.2017 11:29

"Најљепше је бити лопов у РС. Тај статус ужива многобројне погодности. Поготово ако против криминалца још није донесена правомоћна пресуда. Шета по граду, виђенији је гост бољих ресторана, је*е цурице и омладину, а у кући им висе оригинална дјела ликовних мајстора. Сматрају се софистициранин господином иако жвацу отворених уста. Умишљају да су привредници, а не лопови"....да сте хиљадам радника узели плате, да сте морално смеће. Негде би вас за то јавно осудили, у другој држави би чамили у затвору, у неком културнијен граду би вас пљунили на улици, али у РС сте међу својима.

Name

лазњак дрзава

27.02.2017 11:09

Тузити Сакиба...зна Сакиб да то сто ради незаконито и да је све скупа лазњак као сто је и дрзава кобајги бих..цисти лазњак..

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијет

27.02.2017 11:24

Ко је сазвао Скупстину...

ОДГОВОРИТЕ
Name

.борац

27.02.2017 12:05

Како им је ово добро досло дизу прасину а Србија сути.

ОДГОВОРИТЕ