Poslanici NSRS o reviziji presude

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi danas na posebnoj sjednici u Banjaluci da razmatra informaciju o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije i Crne Gore.

Republika Srpska 27.02.2017 | 08:11
Poslanici NSRS o reviziji presude
U informaciji se navodi da, prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH odluke donosi konsenzusom, a u slučaju nepostizanja konsenzusa, odluku može usvojiti kada za takvu odluku glasaju dva člana.

U toj situaciji, ističe se u informaciji, nisu poštovane odredbe Ustava BiH, jer Predsjedništvo BiH nije nikada razmatralo pitanje pokretanja revizije po tužbi protiv Srbije i Crne Gore, niti su se članovi ovog tijela o tome odredili u smislu donošenja odluke.

"Imajući u vidu sve gore navedeno, smatramo da nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju i da u postupku pred Međunarodnim sudom pravde ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju", navodi se u informaciji.

Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH pred Međunarodnim sudom pravde bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH nije pravno valjano i predstavlja akt vanustavnog djelovanja i lažno predstavljanje tog lica, navodi se u informaciji.

Poslanicima na sjednici trebalo bi da se obrate predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji očekuje da će Narodna skupština na posebnoj sjednici donijeti zaključke koji neće biti motivisani ličnim ili partijskim interesima pojedinaca ili partija, već isključivo interesima Republike Srpske.

On se nada da će sve političke partije na sjednici Narodne skupštine Srpske na odgovoran način pristupiti krizi u BiH, koja nije proizvedena u Predsjedništvu BiH, niti može tako lako biti riješena samo sjednicom Predsjedništva.

Prema njegovim riječima, kriza u BiH je samo kulminirala samovoljom i neustavnim djelovanjem bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na pitanju revizije presude protiv Srbije.

I predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović očekuje da će posebna sjednica Narodne skupštine Srpske odraziti jedinstvo svih političkih subjekata iz Srpske i utvrditi barijere koje će spriječiti invazivni pohod i nasrtaje koji dolaze iz političkog Sarajeva.

Cvijanovićeva je izjavila da povod za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske jeste neustavno i vaninstitucionalno djelovanje Izetbegovića prilikom podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije, jer to predstavlja vrhunac njegovog provokativnog i remetilačkog ponašanja, ali da to ne treba posmatrati izolovano.

Poslanicima će se obratiti i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Početak sjednice predviđen je za 13.00 časova.

Bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić predao je nedavno Međunarodnom sudu pravde u Hagu zahtjev za reviziju presude protiv Srbije, koju je inicirao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izvor: Srna

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Molba

27.02.2017 07:18

Ne pisite vise komentare u vezi revizije. Mislim da je sve receno. Ohladite..

ODGOVORITE
Name

Nikola

27.02.2017 07:56

Ajde opet skupstino mlati praznu slamu kao i predhodnih 10 godina, jeb...li vas Bakir a vi njega. HOCEMO POSAO, HOCEMO MANJE KORUPCIJE I NEPOTIZMA, HOCEMO DOPRINOSE DA NAM SE UPLACUJU.

Name

Marija

27.02.2017 08:36

Sve je to poslanici u interesu RS. Plate su vama redovne i dobre, toplo vam je, u hotelu Bosna spavate, jedete u pola cijene u skupstinskom restoranu...90 posto poslanika nije u stanju naci sebi posao u privredi ni za pola plate koju primaju u skupstini. Toliko o vama propali, jadni, bijedni likovi.

Name

Veseli

27.02.2017 08:38

Danas je lijep dan da malo pricate o javnim nabavkama i da neki posao dogovorite kad ste vec u skupstini i na jednom jestu. To je ono sto vas samo interesuje, da li ima negde koja para dodatno za vas. STOKO!!!

Name

Kalabic

27.02.2017 09:06

Mislim da se ova NS vise nista ne pita. Oni stalno donose neke zaključke, za dan republike, za referndum, za reviziju, a od tih zaključaka nema nista to je samo mrtvo slovo na papiru.

Name

Vasilije

27.02.2017 10:28

Sve je to jalovo do bola. Mlacenjee slame jer nista drugo ne znaju...samo pogledajte te likove, njihovu pricu, razmisljanje koje nema ni pocetka ni kraja. SMIJESNI STE, SRAM VAS BILO!!!

Name

Pixy

27.02.2017 07:29

Najsiromašnija zemlja u Evropi...a ta tema ih ne znaima?

ODGOVORITE
Name

Re NIKOLA

27.02.2017 08:47

E moj druze sve njih treba go***vom motkom rastrjerati.Zar ne mislis da kada se ugase kamere da oni nisu najbolji drugovi.Dodik i Bakir se posjecuju,Cavic ide na slavu kod Dodika lize se sa njim.Krsmanovic zaposljava zlatne ljiljane,dole ga u Foci svi mrze.Tesko nama kakvi smo l.Pozz iz Bl

Name

Zoran

27.02.2017 09:18

Zasto bi ih zanimala kada oni zive bolje nego da su u Americi.

Name

milojko babić

27.02.2017 08:41

Danima o reviziji.Trla baba lan.Sve što treba da kažu institucije Srpske po ovom pitanju je da se sa revizijom ne slažu i da je nikad neće podržati .STOP!No.ovo je,po stoti put,voda na mlin laktaškog tiranina i samozvanca.Kada ga činjenice pribiju uza zid,kada su aktuelne afere Bobar i Pavlović banka,Boska,Poljoprivredna škola, Mital,ogroman novac Prointera,(pa i referendum) u kojima je"mesar"okrvavio ruke do lakata,u kojima je gazija laktaškog vilajeta i "ikona i sjekira" na scenu dolazi velikosrbovanje i isturanje njegovih "napaćenih" prsa na branik otadžbine.A,opozicija po hiljaditi put prihvata igru u kojoj znaju da će ih od silnih krušaka(jabuka) zapasti repovi.Pobugu,pa kako im nije jasno da će im i na Uskrs u razmjeni jaja"pop ronhil-nafta" uvaliti mućak.Kakvi zajednički istupi,žalopojke 24 časa,Ivanić-Dodik ruku pod ruku.U medjuvremenu Dodik otvara i restorane,sinov biznis cvjeta,u oćima sirotinje raste njegovo srbovanje.Leba nema gospodo iz opozicije.Proteste dajte i zabranite sebi da dišete i isti vazduh "uništiteljem"svih vrijednost u RS.Revizija?Jedina dobra stvar u životu Čede Jovanovića je poruka da Srbiju prestanu braniti političari iz Srpske.Valjda se i u našem rodu zna ko kosi a kovodu nosi.Srbiji je najmanji problem tužba BiH.

ODGOVORITE
Name

srbin

27.02.2017 09:25

Ovdje žive veči Srbi neg u Srbiji.

Name

b

27.02.2017 08:52

Samo nas zajebavaju i zamajavaju.

ODGOVORITE
Name

SAT OTKUCAVA

27.02.2017 08:57

Iza paravana revizija Dodik pustosi i ono malo sto je ostalo od RS najskuplji krediti se dizu pare se ne upotrebljavaju za totalno posrnulu ekonomiju nego se otvaraju nekakva fantomska prestavnistva RS i novCu se gubi trag. Bankrot je revizuja nije nista sta ce se desiti kad novca nestane RS se urusava iznutra, hvala politicarima za njihovu brigu.

ODGOVORITE
Name

bošnjak

27.02.2017 09:02

Poslije ide zahtjev prema Hagu od skupštine da odbaci slučaj jer se srpski narod s tim ne slaže.

ODGOVORITE
Name

Kiki

27.02.2017 10:51

Ne smiju oni pisati Hagu. Lose im reference.

Name

X

27.02.2017 09:23

TRLA BABA LAN DA JOJ ....

ODGOVORITE
Name

Bn

27.02.2017 09:56

Brinte se vi o ovoj bjedi a izgleda vas zaboli neka stvar.Sram vas bilo.

ODGOVORITE
Name

Doka

27.02.2017 10:31

Partijska stoko u skupstini dali citate komentare, narod je sve nezadovljniji, sve je agresivniji sa komentarima. Uskoro sledi obracun sa vama , pa kom obojci kom opanci, kukala vam majka. A nista niste u stanju da napravite i promjenite osim da nas gurate dalje u ponor u koji ce vas narod RS povuci sa sobom.

ODGOVORITE
Name

Leko

27.02.2017 10:31

Opet ce Baja da prevesla ove jadnike iz Saveza za promjene kao i u vise navrata do sada,vii iz saveza ste izricito rekli sta misliti o reviziji presude i to vrlo zestoko sta sada radite taj posao dajete Baji koji ce kada se revizija odbije se proglasiti pobjednikom a vi ce te i dalje po njemi biti izdajnici.

ODGOVORITE
Name

luka

27.02.2017 11:29

"Najljepše je biti lopov u RS. Taj status uživa mnogobrojne pogodnosti. Pogotovo ako protiv kriminalca još nije donesena pravomoćna presuda. Šeta po gradu, viđeniji je gost boljih restorana, je*e curice i omladinu, a u kući im vise originalna djela likovnih majstora. Smatraju se sofisticiranin gospodinom iako žvacu otvorenih usta. Umišljaju da su privrednici, a ne lopovi"....da ste hiljadam radnika uzeli plate, da ste moralno smeće. Negde bi vas za to javno osudili, u drugoj državi bi čamili u zatvoru, u nekom kulturnijen gradu bi vas pljunili na ulici, ali u RS ste među svojima.

Name

laznjak drzava

27.02.2017 11:09

Tuziti Sakiba...zna Sakib da to sto radi nezakonito i da je sve skupa laznjak kao sto je i drzava kobajgi bih..cisti laznjak..

ODGOVORITE
Name

cvijet

27.02.2017 11:24

Ko je sazvao Skupstinu...

ODGOVORITE
Name

.borac

27.02.2017 12:05

Kako im je ovo dobro doslo dizu prasinu a Srbija suti.

ODGOVORITE