Хаг: Изјасните се о захтјеву за ревизију

Међународни суд правде упутио је на посебне адресе тројице чланова Предсједништва БиХ ковертирана писма непознатог садржаја, о коме се за сада може само претпоставити.

Република Српска 26.02.2017 | 13:36
Хаг: Изјасните се о захтјеву за ревизију
БН телевизија сазнаје да је суштина садржаја писама да се сваки члан Предсједништва БиХ изјасни о захтеву за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије, који је поднио Сакиб Софтић у име Бакира Изетбеговића, лидера СДА и бошњачког члана Предсједништва БиХ.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак потврдио је БН телевизији да је Међународни суд правде у Хагу упутио писма тројици чланова Предсједништва БиХ и да су писма у петак стигла у амбасаду БиХ у Хагу.



Црнадак је рекао да не зна шта је Суд у Хагу написао члановима Предсједништва.

„Ја очекујем да писма већ сутра буду у министарству спољних послова БиХ, одакле ће бити прослијеђена у Председништво БиХ“, рекао је Црнадак за БН ТВ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић обавијештен је да је писмо из Међународног суда правде у Хагу стигло у Амбасаду БиХ, али је због неповјерења у амбасадора Мирсаду Чолаковић тражио да се писмо не отвара и да се достави редовним путем, рекла је Марија Милић, савјетник за медије предсједавајућег Иванића.



Милићева је додала да ће Иванић видјети садржај писма тек када дође редовним путем.

Она је рекла да претпоставља да је ријеч управо о ономе што је Иванић најављивао - да ће Хаг тражити став Предсједништва БиХ да ли је Сакиб Софтић легитиман да представља БиХ пред Међународним судом правде у Хагу.

На питање да ли су друга два члана Предсједништва - Бакир Изетбеговић и Драган Човић добила писмо, Милићева је рекла - "то морате да питате њих". 

БН телевизија

Коментари / 56

Оставите коментар
Name

пирмо пирмо

26.02.2017 12:42

Сад че се укључити американци преко Хрватске и резултат 2:1 у гласању.Наравно Чович купи кајмак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

26.02.2017 13:55

А, онда Иваниц потегне вето, и изјасњава Се Скусптине Српске, резлутата је јасан. И када ова ревизија буде оспорена, идемо даљке и постављамо питање и прве тузбе и њеног кредибилитета. Питање це гласити: Како је могао Сакиб Софтиц, лазно се представљајуци, упостеда подигне тузбу 2003. а, у име БиХ, јер ни тада као ни сада није имао легитимитет? Да ли то знаци да свака будала мозе да пред тим Судом подизе оптузнице против дрзава и то ни мање ни висе вез за генцод?!!

Name

Мозе

26.02.2017 16:14

Ма мозе све у цеифли дрзави.

Name

Ре Бијељина

26.02.2017 16:23

Не проваљуј се...

Name

лијева, десна, наприје два, а три назад

26.02.2017 16:46

Ако буде икад гласање у Предсједништву БиХ, госп.Иванић посегне за виталним националним интересом и вето на одлуку, нема прегласавања, оспори се и тако у круг. Боље би било да су сјели и договарали се како да се иде напријед, овако идемо назад.

Name

Ре Бијељина

28.02.2017 18:41

Мозе. Покусај и ти. А успут тузи и Зивка Радисица сто је потписао сагласност за Софтица.

Name

Замка

01.03.2017 07:21

Иваниц ни по коју цијену не смије Суду одговарати у своје име, него у име Предсједниства након сто се питање ревизије званицно буде разматрало на сједници Предсједниства. Достављајуци одвојена писма цлановима Суд и хоце појединацне одговоре након цега би видио која одлука има вецину, а Цовицубсе не мозе вјеровати

Name

Кхал Дрого

26.02.2017 12:49

МСП се сусрео са новом, бизарном и апсурдном ситуацијом. Достављен је захтјев за ревизијом пресуде без ваљане одлуке институција стране (државе) која је доставила апликацију. Зато и прије него ли крене у овај случај (а то може потрајати годинама) жели имати чисту ситуацију, и знати са чиме се овдје сусреће. Сада је Младен у лагодној ситуацији. На овог Човића слиједе притисци, и биће на жеравици. Но, видјећемо како ће се искобељати овај фанатик по имену Бакир ибн-Алија. Тај је ладно изјавио да неће доћи или ће напустити сједницу предсједништва ако не буде "правилно дефинисана" (који лик). Па онда и напусти и каже да се не може разговарати и гласати о одлуци која је донесена. А сада МСП каже ипак да може, тј мора. Зајебана ситуација, а сигурно му се у фед.БиХ и грохотом смију. Но, важније у овој причи је да је ово страшна бламажа државне ситуације БиХ, коју ће након овога мало ко доживљавати озбиљно. Но за то су ипак криви онај фанатик Бакир и клика око њега, који су и кренули са овом суманутом идејом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.02.2017 13:04

Не трчи пред руду

Name

ДЕГОТХИА

26.02.2017 13:29

ОВО ЈЕ ВРЛО ЧУДАН ПРЕЦЕДЕНТ У СЛУЧАЈУ ЧУДНЕ ДРЖАВЕ БИХ. МИСЛИМ ДА БИ МИ СРБИ У БИХ МОГЛИ БИТИ У ПРОБЛЕМУ - ОВАКО БРЗ И ЧУДАН ОДГОВОР МЕ БАС ИЗНЕНАДИО.

Name

Ре: Карло Дрогирани

26.02.2017 13:54

Иди купај рибе, добро је за психу.

Name

Миско

26.02.2017 17:30

Прво Миле са референдумом, па овај из везирске породице која це владати муслиманима јос 100 година. Сад је на реду Цовиц да баци бомбу. па укруг. А рат престао прије 22 (двадесет и двије!) године. Има оваца, има вуне.

Name

киза

26.02.2017 12:51

Ако су то тразили онда су само показали своје незнање. Па ваљда би они као велики правници то требали да знају. Само показују да су политицки суд и да не знају или неце да раде свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

26.02.2017 13:49

Па како онда прихватате одлуку тог назови суда (моје мишљење!) и десет година блејите и лажете о "геноциду" и "агресији" на основу његове пресуде! А сада испаде да је то политички суд. Па не смије се негирати одлука тог "суда", који је основан ( од оних наказа попут Олбрајтове, Клинтоновке, Моникиног лизача... ) , да би судио Србима, јер Бакиривог баба нико није могао убиједити да је рат страшна ствар и да не ради оно што је наумио на наговор Амера - да "жртвује мир за суверену Босну"! Потом је Алија добро "намирио" своју породицу, златом и доларима из хуманитарне помоћи, а Бакија смјестио испред кабинета, храбар је овај, али за сваки случај... И сада Бакир наставља бабова (не)дјела, мада би се, без обзира на сву острашћеност и мржњу према Србима, можда могао и "поклизнути", ко зна... Једно је сигурно- са вама Муслиманима не може се ни на какав, чак и полунормалан начин.

Name

Ре гаврило

26.02.2017 14:52

Не мозе се не мора. Онај ко зели наци це нацина да мозе.Онај ко не зели неце ни тразити. Они који су глупи и пуни емоција као ти неце никад ни покусати јер их воде емоције кроз зивот а не разум! Разумни људи увијек надју нацина за сарадњу. Не тразимо једном другоме да љубимо образе али због полозаја и потреба мора и треба да се сарадјује.Ако ти другације зелис и хоцес то је твој избор. Али и други имају исто другацији приступ и избор. Мада ви такве не воли те. Не воли те јер се разликују од вас. Ви их популарно називате издајницима Србског народа.

Name

попс

26.02.2017 13:18

Мсп у Хагу ради у комбинацији континенталног и англосаксонског права.На основу тога за ревизију пресуде овог суда из 2007 године,потребна је нова пуномоћ правном заступнику . Овим писмом Мсп ће разјаснити ово питање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са стране

26.02.2017 14:14

Одусеве ме правни 'струцњаци' који висе на овом форуму и који који без икаког увида у цијели предмет унапријед знају да треба нова пуномоц

Name

попс за ре састране

26.02.2017 17:02

Управо се о томе и ради да се не улази у предмет ако није испостована правна форма. Пошто је ово ревизија пресуде за то је потребна нова пуномоћ.

Name

Ре

26.02.2017 17:50

Писмо је стигло у петак у Амбасаду у Брисел,а у понедељак је заказана сједница Скупстине Републике Српске и да имају имало обзира према граданима ове земље требали су послати курира да донесе писмо да бар немају дилема са садрзајем,овако сутра це млатити.празну сламу док не сазнају садрзај писма.

Name

.борац

26.02.2017 13:37

А гдје је Бајин углед али ако га је издао Грегорије ста мозе оцекивати од Цовица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.02.2017 15:28

О каквој то ти издаји говориш? Можда си хтео нешто коментарисати друго.

Name

м

26.02.2017 13:41

Па како мозе неко поднијет тузбу цији отац је подрзава терористе И цији следбеници су поцинили невидјене злоцине . како мозе неко поднијет тузбу који И сам поерзава терористе И испраца терористе у исламску дрзаву.некоко подрзава орица који је са својим поцинили звјерства над србима око сребренице . неко ко је цлан исламског братства које је на црној листи у свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко овамо

26.02.2017 15:45

Сваста ти наприца. Наравно једино за ста подстоји доказ је то да је Милорад Додик на црној листи коју помињес.

Name

Логика

26.02.2017 17:31

Убрзо ће Русија да ведри и облачи планетом Земљом. Тад ће Бакир бити на још црњој листи.

Name

Дарко

26.02.2017 18:40

М Па ти си будала тузбу мозе поднијет свако против било које дрзаве ако су му ускрацена његова права као стедисе против Словеније.

Name

ре неко

27.02.2017 05:53

Па има И доказ за Бакирово браство.а видим да вас поједине муслимане боли истина . ал И то це изац на видјело које у бивсој бих био за рат.које зртвовао мир за рат.

Name

ре дарко

27.02.2017 07:32

Какве будало имају везе стедисе са неким које се залаго И борио за исламску босну.то стварно треба бити мозак па упоредити.

Name

блбл

26.02.2017 14:02

Невероватно уплитање у политику једне дрзаве. Тразити да се појединацно изјасне и то тајно је заказивање састанка председниства једног суда. Председниство се мозе изјаснита САМО ако има консезус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ди

26.02.2017 14:18

Ово це ресити проблем.Господин председник председниства Младен Иваниц је неколико пута ових дана изјавио да он лицно нема ниста против ревизије али да му смета сто је одлука донесена ван институција. Ево сада се враца у институције и нема разлога да не испуни оно ста је рекао тј. да гласа за ревизију посто нема ниста против ње. Не буде ли се дрзао онога ста је рекао пропао је за сва времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

26.02.2017 17:33

Није он рекао да је за ревизију него за институционално одлуцивање. И ста би сад требало, након сто сте попусили да вас сад Срби ваде? А јесте и ликовали, као да вам зивот од тога зависи.

Name

Плива патка преко Саве

26.02.2017 14:30

Носи писмо на врх главе а у писму писе: Васа писма смо добили. Иста це бити достављена и противној страни. С постовањем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.02.2017 18:32

Највјероватније

Name

НАДА

26.02.2017 14:55

ДОСТА ЈЕ БИЛО ! ИЛИ ДА СЕ ОКРЕНУ ЖИВОТУ СВОЈИХ ГРАЂАНА ИЛИ НЕКА СЕ СКЛОНЕ, ДОСТА ЈЕ БИЛО !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мијајило

26.02.2017 15:29

Ајде да и медјународни суд погледа мало нас србе,ако је ово тацно од ревизије нема ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.МИЈАЈИЛО

27.02.2017 06:07

ПА ГЛЕДА СУД НА СРБЕ НЕГО СТА. ЈАКАКО. ХАСКИ ЈЕ ТО СУД ЦУЈ ДА ПОГЛЕДА НА СРБЕ .СТО СЕ ТОГА ТИЦЕ НЕБРИНИ.

Name

СрБска логика

26.02.2017 15:35

Ако је судити по досадашњој тактици из шупљег у празно, "највећих" синова у одбрани (потопу) СРБства, многи ће бити разочарани садржајем писама, ако наравно иста уопште постоје. У питању могу бити ДВА сценарија. Први, у којем не постоје никаква писма (наставак класичне лажи коју деценијама сервирају). Други, у којем обавјештавају тројицу крмака из предсједништва да је предмет запримљен под тим и тим бројем (немогуће да суд тог калибра одговара у року од 24 сата на тако комплексне предмете). Бумо сачекали и видели...

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

26.02.2017 15:51

Не треба зурити са закљуцком ста има у писмима.Па треба сад да се писма преведу са латинице на цирилицу И обрнуто па за оног хрвата посебан превод И док све то додје из руке у руку бог зна ста це испасти Па док се оде мало до београда да И они погледају тек онда Заједницка изјава ух ух бозе сацувај нас од ове Стоке

Name

пајсер

27.02.2017 06:42

Ови у Хагу свим написали одговор прије него су добили писмо од Софтица. А у писму писе следеце ......!!!

Name

Калабиц

26.02.2017 15:50

Овдје највише профитира Човић са својом шаком Хрвата. Има их 100 хиљада а све главне одлуке доносе они и то добро уновце, јер су Срби и Босњаци будале и свадају се умјесто да се удрузе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ертугрул

26.02.2017 17:25

До сад нај боља констатација

Name

блбл

26.02.2017 17:34

Неце дуго. Ради против Босњака а од њих оцекује да му дадну треци. сада поготово нема ниста од трецег

Name

Микиу

26.02.2017 19:36

То би најбоље било. Треба радити на исељавању хрвата , да буду мањина...свакако их је сака јада а толико власти имају

Name

Бакирова лицна иницијатива

26.02.2017 16:03

Суд правде у Хагу не мозе тразити појединацнс изјасњавања него само један став предсједниства. Дакле предсједниство мора донијети одлуку и саопстити је суду. Уствари, ако цемо мак на конац, суд зна ко је у овом моменту префсједавајуци, и ако он није потписао тај захтјев за ревизију, суд је дузан тај захтјев одбити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.02.2017 17:54

Није ти лоса прогноза! Само сто суд у Хагу зна врло добро како у БиХ функционира троцлано предсједниство! У сваком слуцају ово је несто ново сто досад није била пракса! Ал ја на крају ипак мислим да је послано само једно писмо!

Name

ре калабиц

26.02.2017 21:09

Одлична дијагноза! Кад би, неким чудом, Бошњаци и Срби закопали ратне сјекире, Човић не би могао спавати.

Name

зима

26.02.2017 17:27

Човићу ће бити јако тешко , нека добро размисли како да гласа !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

26.02.2017 19:29

Видјецемо сутра, али мозе се десити да су само послали обавјестење да је ревизија запремљена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобан јуре

26.02.2017 20:20

Па зар мислите да неко бих дозивљава као дрзаву.н

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре цобанин

26.02.2017 21:10

Читав свијет, за разлику од РС-а :Д

Name

правник

26.02.2017 20:44

Пресуда из 2007. је првостепена али правоснажна јер не постоји могућност за изјављивање жалбе. Ревизија је ванредни правни лијек, што значи да је ријеч о новом поступку и неопходно је имати нову активну легитимацију да би је суд прихватио, а одлука о томе не постоји. Жалосно је да суд упућивањем писама иако је примио најмање два писма (од Иванића и од Црнадка) у којима је већ добио јасне и недвосмислене одговоре, а то је да никаква одлука о покретању ревизије не постоји. Ово ми личи на отворену политизацију, иначе веома озбиљног и уваженог суда (јавност га сувише често мијеша са "Хашким трибуналом"). Од осуђујуће пресуде нема ништа, па ни у домену теорије, али су зато дугорочно нарушени односи у БиХ и то се мора искористити за остваривање српских националних циљева. Бакир нам је поклонио пенал а ускоро ће добити и жути картон. Треба то искористити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

26.02.2017 22:07

Де ба правнице објесни нам ста је у вези ревизије на тузбу коју је покренула Србија.Је ли и тада било потребно да се изјасни предсједниство,и засто није?

Name

xyз

27.02.2017 07:19

Мислим да суд неће тражити сазивање посебне сједнице Предсједништва БиХ јер би иначе упутио 1 писмо, а не 3. Сваки члан ће морати да се појединачно изјасни и на основу тога ће бити ријешен овај процесни проблем. У сваком случају све ће зависити од Човића. Без обзира на све, власт ће ову ситуацију добро искористити за своју неспособност да грађанима обезбједе нормалне и редовне плате, пензије, здравствену заштиту, школство и др. Све ће се и даље правдати националним интересима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ронy

27.02.2017 07:37

Хахахахахаха! Мисле да народи не виде о чему се ради, да народи не виде шта скривају иза завјесе од националистичке прашине коју подижу!? Да ће грађани насјести на њихове прљаве трикове које изводе како би од себе одбили све већу, бујицу народног незадовољства/готово бијеса, и у Федерацији и у Републици Српској ! Професорка Делић...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.02.2017 21:37

Зеле укидање српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРЦ МИЛОЈКА

28.02.2017 09:19

читам овај наслов и смијем се.... изгледа да ипак неће бити изјашњавања Предсједништва БиХ о захтјевиу за ревизују....како су се неки надали :Д ...Према писму суда у Хагу сад се само треба сваки члан изјаснити због чега и на основу чега тврди да Сакиб Софтић нема легитимитет? Бакир це као доказ подастријети Одлуку Предсједништва БиХ из 2002.године која је још увијек на снази..али шта це понудит од доказа паметни Иванић :Д ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.02.2017 18:00

Изетбег је у великој кризи.

ОДГОВОРИТЕ