Hag: Izjasnite se o zahtjevu za reviziju

Međunarodni sud pravde uputio je na posebne adrese trojice članova Predsjedništva BiH kovertirana pisma nepoznatog sadržaja, o kome se za sada može samo pretpostaviti.

Republika Srpska 26.02.2017 | 13:36
Hag: Izjasnite se o zahtjevu za reviziju
BN televizija saznaje da je suština sadržaja pisama da se svaki član Predsjedništva BiH izjasni o zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, koji je podnio Sakib Softić u ime Bakira Izetbegovića, lidera SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je BN televiziji da je Međunarodni sud pravde u Hagu uputio pisma trojici članova Predsjedništva BiH i da su pisma u petak stigla u ambasadu BiH u Hagu.



Crnadak je rekao da ne zna šta je Sud u Hagu napisao članovima Predsjedništva.

„Ja očekujem da pisma već sutra budu u ministarstvu spoljnih poslova BiH, odakle će biti proslijeđena u Predsedništvo BiH“, rekao je Crnadak za BN TV.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obaviješten je da je pismo iz Međunarodnog suda pravde u Hagu stiglo u Ambasadu BiH, ali je zbog nepovjerenja u ambasadora Mirsadu Čolaković tražio da se pismo ne otvara i da se dostavi redovnim putem, rekla je Marija Milić, savjetnik za medije predsjedavajućeg Ivanića.



Milićeva je dodala da će Ivanić vidjeti sadržaj pisma tek kada dođe redovnim putem.

Ona je rekla da pretpostavlja da je riječ upravo o onome što je Ivanić najavljivao - da će Hag tražiti stav Predsjedništva BiH da li je Sakib Softić legitiman da predstavlja BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Na pitanje da li su druga dva člana Predsjedništva - Bakir Izetbegović i Dragan Čović dobila pismo, Milićeva je rekla - "to morate da pitate njih". 

BN televizija

Komentari / 56

Ostavite komentar
Name

pirmo pirmo

26.02.2017 12:42

Sad če se uključiti amerikanci preko Hrvatske i rezultat 2:1 u glasanju.Naravno Čovič kupi kajmak.

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

26.02.2017 13:55

A, onda Ivanic potegne veto, i izjasnjava Se Skusptine Srpske, rezlutata je jasan. I kada ova revizija bude osporena, idemo daljke i postavljamo pitanje i prve tuzbe i njenog kredibiliteta. Pitanje ce glasiti: Kako je mogao Sakib Softic, lazno se predstavljajuci, uposteda podigne tuzbu 2003. a, u ime BiH, jer ni tada kao ni sada nije imao legitimitet? Da li to znaci da svaka budala moze da pred tim Sudom podize optuznice protiv drzava i to ni manje ni vise vez za gencod?!!

Name

Moze

26.02.2017 16:14

Ma moze sve u ceifli drzavi.

Name

Re Bijeljina

26.02.2017 16:23

Ne provaljuj se...

Name

lijeva, desna, naprije dva, a tri nazad

26.02.2017 16:46

Ako bude ikad glasanje u Predsjedništvu BiH, gosp.Ivanić posegne za vitalnim nacionalnim interesom i veto na odluku, nema preglasavanja, ospori se i tako u krug. Bolje bi bilo da su sjeli i dogovarali se kako da se ide naprijed, ovako idemo nazad.

Name

Re Bijeljina

28.02.2017 18:41

Moze. Pokusaj i ti. A usput tuzi i Zivka Radisica sto je potpisao saglasnost za Softica.

Name

Zamka

01.03.2017 07:21

Ivanic ni po koju cijenu ne smije Sudu odgovarati u svoje ime, nego u ime Predsjednistva nakon sto se pitanje revizije zvanicno bude razmatralo na sjednici Predsjednistva. Dostavljajuci odvojena pisma clanovima Sud i hoce pojedinacne odgovore nakon cega bi vidio koja odluka ima vecinu, a Covicubse ne moze vjerovati

Name

Khal Drogo

26.02.2017 12:49

МСП се сусрео са новом, бизарном и апсурдном ситуацијом. Достављен је захтјев за ревизијом пресуде без ваљане одлуке институција стране (државе) која је доставила апликацију. Зато и прије него ли крене у овај случај (а то може потрајати годинама) жели имати чисту ситуацију, и знати са чиме се овдје сусреће. Сада је Младен у лагодној ситуацији. На овог Човића слиједе притисци, и биће на жеравици. Но, видјећемо како ће се искобељати овај фанатик по имену Бакир ибн-Алија. Тај је ладно изјавио да неће доћи или ће напустити сједницу предсједништва ако не буде "правилно дефинисана" (који лик). Па онда и напусти и каже да се не може разговарати и гласати о одлуци која је донесена. А сада МСП каже ипак да може, тј мора. Зајебана ситуација, а сигурно му се у фед.БиХ и грохотом смију. Но, важније у овој причи је да је ово страшна бламажа државне ситуације БиХ, коју ће након овога мало ко доживљавати озбиљно. Но за то су ипак криви онај фанатик Бакир и клика око њега, који су и кренули са овом суманутом идејом.

ODGOVORITE
Name

re

26.02.2017 13:04

Ne trči pred rudu

Name

DEGOTHIA

26.02.2017 13:29

OVO JE VRLO ČUDAN PRECEDENT U SLUČAJU ČUDNE DRŽAVE BIH. MISLIM DA BI MI SRBI U BIH MOGLI BITI U PROBLEMU - OVAKO BRZ I ČUDAN ODGOVOR ME BAS IZNENADIO.

Name

Re: Karlo Drogirani

26.02.2017 13:54

Idi kupaj ribe, dobro je za psihu.

Name

Misko

26.02.2017 17:30

Prvo Mile sa referendumom, pa ovaj iz vezirske porodice koja ce vladati muslimanima jos 100 godina. Sad je na redu Covic da baci bombu. pa ukrug. A rat prestao prije 22 (dvadeset i dvije!) godine. Ima ovaca, ima vune.

Name

kiza

26.02.2017 12:51

Ako su to trazili onda su samo pokazali svoje neznanje. Pa valjda bi oni kao veliki pravnici to trebali da znaju. Samo pokazuju da su politicki sud i da ne znaju ili nece da rade svoj posao.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

26.02.2017 13:49

Pa kako onda prihvatate odluku tog nazovi suda (moje mišljenje!) i deset godina blejite i lažete o "genocidu" i "agresiji" na osnovu njegove presude! A sada ispade da je to politički sud. Pa ne smije se negirati odluka tog "suda", koji je osnovan ( od onih nakaza poput Olbrajtove, Klintonovke, Monikinog lizača... ) , da bi sudio Srbima, jer Bakirivog baba niko nije mogao ubijediti da je rat strašna stvar i da ne radi ono što je naumio na nagovor Amera - da "žrtvuje mir za suverenu Bosnu"! Potom je Alija dobro "namirio" svoju porodicu, zlatom i dolarima iz humanitarne pomoći, a Bakija smjestio ispred kabineta, hrabar je ovaj, ali za svaki slučaj... I sada Bakir nastavlja babova (ne)djela, mada bi se, bez obzira na svu ostrašćenost i mržnju prema Srbima, možda mogao i "pokliznuti", ko zna... Jedno je sigurno- sa vama Muslimanima ne može se ni na kakav, čak i polunormalan način.

Name

Re gavrilo

26.02.2017 14:52

Ne moze se ne mora. Onaj ko zeli naci ce nacina da moze.Onaj ko ne zeli nece ni traziti. Oni koji su glupi i puni emocija kao ti nece nikad ni pokusati jer ih vode emocije kroz zivot a ne razum! Razumni ljudi uvijek nadju nacina za saradnju. Ne trazimo jednom drugome da ljubimo obraze ali zbog polozaja i potreba mora i treba da se saradjuje.Ako ti drugacije zelis i hoces to je tvoj izbor. Ali i drugi imaju isto drugaciji pristup i izbor. Mada vi takve ne voli te. Ne voli te jer se razlikuju od vas. Vi ih popularno nazivate izdajnicima Srbskog naroda.

Name

pops

26.02.2017 13:18

Msp u Hagu radi u kombinaciji kontinentalnog i anglosaksonskog prava.Na osnovu toga za reviziju presude ovog suda iz 2007 godine,potrebna je nova punomoć pravnom zastupniku . Ovim pismom Msp će razjasniti ovo pitanje.

ODGOVORITE
Name

sa strane

26.02.2017 14:14

Oduseve me pravni 'strucnjaci' koji vise na ovom forumu i koji koji bez ikakog uvida u cijeli predmet unaprijed znaju da treba nova punomoc

Name

pops za re sastrane

26.02.2017 17:02

Upravo se o tome i radi da se ne ulazi u predmet ako nije ispostovana pravna forma. Pošto je ovo revizija presude za to je potrebna nova punomoć.

Name

Re

26.02.2017 17:50

Pismo je stiglo u petak u Ambasadu u Brisel,a u ponedeljak je zakazana sjednica Skupstine Republike Srpske i da imaju imalo obzira prema gradanima ove zemlje trebali su poslati kurira da donese pismo da bar nemaju dilema sa sadrzajem,ovako sutra ce mlatiti.praznu slamu dok ne saznaju sadrzaj pisma.

Name

.borac

26.02.2017 13:37

A gdje je Bajin ugled ali ako ga je izdao Gregorije sta moze ocekivati od Covica.

ODGOVORITE
Name

Re

26.02.2017 15:28

O kakvoj to ti izdaji govoriš? Možda si hteo nešto komentarisati drugo.

Name

m

26.02.2017 13:41

Pa kako moze neko podnijet tuzbu ciji otac je podrzava teroriste I ciji sledbenici su pocinili nevidjene zlocine . kako moze neko podnijet tuzbu koji I sam poerzava teroriste I ispraca teroriste u islamsku drzavu.nekoko podrzava orica koji je sa svojim pocinili zvjerstva nad srbima oko srebrenice . neko ko je clan islamskog bratstva koje je na crnoj listi u svijetu

ODGOVORITE
Name

neko ovamo

26.02.2017 15:45

Svasta ti naprica. Naravno jedino za sta podstoji dokaz je to da je Milorad Dodik na crnoj listi koju pominjes.

Name

Logika

26.02.2017 17:31

Ubrzo će Rusija da vedri i oblači planetom Zemljom. Tad će Bakir biti na još crnjoj listi.

Name

Darko

26.02.2017 18:40

M Pa ti si budala tuzbu moze podnijet svako protiv bilo koje drzave ako su mu uskracena njegova prava kao stedise protiv Slovenije.

Name

re neko

27.02.2017 05:53

Pa ima I dokaz za Bakirovo brastvo.a vidim da vas pojedine muslimane boli istina . al I to ce izac na vidjelo koje u bivsoj bih bio za rat.koje zrtvovao mir za rat.

Name

re darko

27.02.2017 07:32

Kakve budalo imaju veze stedise sa nekim koje se zalago I borio za islamsku bosnu.to stvarno treba biti mozak pa uporediti.

Name

blbl

26.02.2017 14:02

Neverovatno uplitanje u politiku jedne drzave. Traziti da se pojedinacno izjasne i to tajno je zakazivanje sastanka predsednistva jednog suda. Predsednistvo se moze izjasnita SAMO ako ima konsezus.

ODGOVORITE
Name

Di

26.02.2017 14:18

Ovo ce resiti problem.Gospodin predsednik predsednistva Mladen Ivanic je nekoliko puta ovih dana izjavio da on licno nema nista protiv revizije ali da mu smeta sto je odluka donesena van institucija. Evo sada se vraca u institucije i nema razloga da ne ispuni ono sta je rekao tj. da glasa za reviziju posto nema nista protiv nje. Ne bude li se drzao onoga sta je rekao propao je za sva vremena.

ODGOVORITE
Name

Ludi Milojko

26.02.2017 17:33

Nije on rekao da je za reviziju nego za institucionalno odlucivanje. I sta bi sad trebalo, nakon sto ste popusili da vas sad Srbi vade? A jeste i likovali, kao da vam zivot od toga zavisi.

Name

Pliva patka preko Save

26.02.2017 14:30

Nosi pismo na vrh glave a u pismu pise: Vasa pisma smo dobili. Ista ce biti dostavljena i protivnoj strani. S postovanjem

ODGOVORITE
Name

Re

26.02.2017 18:32

Najvjerovatnije

Name

NADA

26.02.2017 14:55

DOSTA JE BILO ! ILI DA SE OKRENU ŽIVOTU SVOJIH GRAĐANA ILI NEKA SE SKLONE, DOSTA JE BILO !!

ODGOVORITE
Name

Mijajilo

26.02.2017 15:29

Ajde da i medjunarodni sud pogleda malo nas srbe,ako je ovo tacno od revizije nema nista

ODGOVORITE
Name

re.MIJAJILO

27.02.2017 06:07

PA GLEDA SUD NA SRBE NEGO STA. JAKAKO. HASKI JE TO SUD CUJ DA POGLEDA NA SRBE .STO SE TOGA TICE NEBRINI.

Name

SrBska logika

26.02.2017 15:35

Ako je suditi po dosadašnjoj taktici iz šupljeg u prazno, "najvećih" sinova u odbrani (potopu) SRBstva, mnogi će biti razočarani sadržajem pisama, ako naravno ista uopšte postoje. U pitanju mogu biti DVA scenarija. Prvi, u kojem ne postoje nikakva pisma (nastavak klasične laži koju decenijama serviraju). Drugi, u kojem obavještavaju trojicu krmaka iz predsjedništva da je predmet zaprimljen pod tim i tim brojem (nemoguće da sud tog kalibra odgovara u roku od 24 sata na tako kompleksne predmete). Bumo sačekali i videli...

ODGOVORITE
Name

AR

26.02.2017 15:51

Ne treba zuriti sa zakljuckom sta ima u pismima.Pa treba sad da se pisma prevedu sa latinice na cirilicu I obrnuto pa za onog hrvata poseban prevod I dok sve to dodje iz ruke u ruku bog zna sta ce ispasti Pa dok se ode malo do beograda da I oni pogledaju tek onda Zajednicka izjava uh uh boze sacuvaj nas od ove Stoke

Name

pajser

27.02.2017 06:42

Ovi u Hagu svim napisali odgovor prije nego su dobili pismo od Softica. A u pismu pise sledece ......!!!

Name

Kalabic

26.02.2017 15:50

Ovdje najviše profitira Čović sa svojom šakom Hrvata. Ima ih 100 hiljada a sve glavne odluke donose oni i to dobro unovce, jer su Srbi i Bosnjaci budale i svadaju se umjesto da se udruze.

ODGOVORITE
Name

Ertugrul

26.02.2017 17:25

Do sad naj bolja konstatacija

Name

blbl

26.02.2017 17:34

Nece dugo. Radi protiv Bosnjaka a od njih ocekuje da mu dadnu treci. sada pogotovo nema nista od treceg

Name

Mikiu

26.02.2017 19:36

To bi najbolje bilo. Treba raditi na iseljavanju hrvata , da budu manjina...svakako ih je saka jada a toliko vlasti imaju

Name

Bakirova licna inicijativa

26.02.2017 16:03

Sud pravde u Hagu ne moze traziti pojedinacns izjasnjavanja nego samo jedan stav predsjednistva. Dakle predsjednistvo mora donijeti odluku i saopstiti je sudu. Ustvari, ako cemo mak na konac, sud zna ko je u ovom momentu prefsjedavajuci, i ako on nije potpisao taj zahtjev za reviziju, sud je duzan taj zahtjev odbiti.

ODGOVORITE
Name

re

26.02.2017 17:54

Nije ti losa prognoza! Samo sto sud u Hagu zna vrlo dobro kako u BiH funkcionira troclano predsjednistvo! U svakom slucaju ovo je nesto novo sto dosad nije bila praksa! Al ja na kraju ipak mislim da je poslano samo jedno pismo!

Name

re kalabic

26.02.2017 21:09

Odlična dijagnoza! Kad bi, nekim čudom, Bošnjaci i Srbi zakopali ratne sjekire, Čović ne bi mogao spavati.

Name

zima

26.02.2017 17:27

Čoviću će biti jako teško , neka dobro razmisli kako da glasa !?

ODGOVORITE
Name

Perica

26.02.2017 19:29

Vidjecemo sutra, ali moze se desiti da su samo poslali obavjestenje da je revizija zapremljena.

ODGOVORITE
Name

coban jure

26.02.2017 20:20

Pa zar mislite da neko bih dozivljava kao drzavu.n

ODGOVORITE
Name

re cobanin

26.02.2017 21:10

Čitav svijet, za razliku od RS-a :D

Name

pravnik

26.02.2017 20:44

Presuda iz 2007. je prvostepena ali pravosnažna jer ne postoji mogućnost za izjavljivanje žalbe. Revizija je vanredni pravni lijek, što znači da je riječ o novom postupku i neophodno je imati novu aktivnu legitimaciju da bi je sud prihvatio, a odluka o tome ne postoji. Žalosno je da sud upućivanjem pisama iako je primio najmanje dva pisma (od Ivanića i od Crnadka) u kojima je već dobio jasne i nedvosmislene odgovore, a to je da nikakva odluka o pokretanju revizije ne postoji. Ovo mi liči na otvorenu politizaciju, inače veoma ozbiljnog i uvaženog suda (javnost ga suviše često miješa sa "Haškim tribunalom"). Od osuđujuće presude nema ništa, pa ni u domenu teorije, ali su zato dugoročno narušeni odnosi u BiH i to se mora iskoristiti za ostvarivanje srpskih nacionalnih ciljeva. Bakir nam je poklonio penal a uskoro će dobiti i žuti karton. Treba to iskoristiti.

ODGOVORITE
Name

Rr

26.02.2017 22:07

De ba pravnice objesni nam sta je u vezi revizije na tuzbu koju je pokrenula Srbija.Je li i tada bilo potrebno da se izjasni predsjednistvo,i zasto nije?

Name

xyz

27.02.2017 07:19

Mislim da sud neće tražiti sazivanje posebne sjednice Predsjedništva BiH jer bi inače uputio 1 pismo, a ne 3. Svaki član će morati da se pojedinačno izjasni i na osnovu toga će biti riješen ovaj procesni problem. U svakom slučaju sve će zavisiti od Čovića. Bez obzira na sve, vlast će ovu situaciju dobro iskoristiti za svoju nesposobnost da građanima obezbjede normalne i redovne plate, penzije, zdravstvenu zaštitu, školstvo i dr. Sve će se i dalje pravdati nacionalnim interesima.

ODGOVORITE
Name

Rony

27.02.2017 07:37

Hahahahahaha! Misle da narodi ne vide o čemu se radi, da narodi ne vide šta skrivaju iza zavjese od nacionalističke prašine koju podižu!? Da će građani nasjesti na njihove prljave trikove koje izvode kako bi od sebe odbili sve veću, bujicu narodnog nezadovoljstva/gotovo bijesa, i u Federaciji i u Republici Srpskoj ! Profesorka Delić...

ODGOVORITE
Name

borac

27.02.2017 21:37

Zele ukidanje srpske.

ODGOVORITE
Name

PRC MILOJKA

28.02.2017 09:19

čitam ovaj naslov i smijem se.... izgleda da ipak neće biti izjašnjavanja Predsjedništva BiH o zahtjeviu za revizuju....kako su se neki nadali :D ...Prema pismu suda u Hagu sad se samo treba svaki član izjasniti zbog čega i na osnovu čega tvrdi da Sakib Softić nema legitimitet? Bakir ce kao dokaz podastrijeti Odluku Predsjedništva BiH iz 2002.godine koja je još uvijek na snazi..ali šta ce ponudit od dokaza pametni Ivanić :D ????

ODGOVORITE
Name

Милан

28.02.2017 18:00

Изетбег је у великој кризи.

ODGOVORITE