Видео - Сјећања: Четврти највећи спортски догађај 20. вијека...

Листон вс Клеј - дан када је промењена историја бокса! “После борбе, саградићу лепу кућу и ставићу га на под као медвеђу простирку. Он чак и смрди као медвед. Кад га пребијем, поклонићу га зоо врту”. . .

Остали спортови 26.02.2017 | 10:45
Видео - Сјећања: Четврти највећи спортски догађај 20. вијека...
Амерички И-Ес-Пи-Ен ту борбу назвао је четвртим највећим спортским догађајем 20. века. Мада није тако изгледало у месецима уочи меча. Касијус Клеј – још се тако звао – био је само брбљиви, талентовани боксер са стилом који би пре одговарао некој бантам категорији, него тешкашу. Омражен толико да је и Сони Листон, шампион који се боксу научио на робији и чији је уговор већим делом каријере био у власништву Френкија Карба, бившег убице мафијашке породице Лукезе, био фаворит јавности.

Али тог 25. фебруара 1964. године у Мајами Бичу Листонова каријера је брутално угашена, а боксерски свет почео је да се клања Касијусу Клеју, само неколико дана касније преименованом у Мухамед Али.

Међутим, пред борбу са Листоном нико се томе није надао. Кладионице су на један долар уложен на Клејову победу исплаћивале седам. Листон, по многима јачи ударач чак и од Џорџа Формена и Мајка Тајсона, био је громада пред којом су и најбољим боксерима клецала колена. Хенри Купер, кога је Клеј једва победио пред меч у коме је први пут напао светску титулу, јавно је признао да се неће борити за титулу ако Листон победи. “Листона не желимо да сретнемо ни у мрачној улици”, говорио је његов менаџер Џим Викс. Клеју су само ретки давали више од рунде на ногама. Медији су му саветовали да узме такси и побегне из града процењујући да ће да се од страха онесвести још у свлачионици.

Претходне три борбе Листон је завршавао бруталним нокаутима у првим рундама. Али године су почеле да га стижу. Било му је званично 32, многи су сматрали да му је заиста било већ 40. Није тренирао као некад, самоуверен у победу у тренинг камп је приводио проститутке, пио пиво, јео хот-догове, трчао једну, уместо уобичајених пет миља дневно. Раме му је правило велике проблеме, примао је ињекције против болова. Мрзео је публицитет. Логично, јер је био толико неомиљен да су га медији частили расистичким описима говорећи да је горила, да су му руке попут набреклих банана...

Није то било ништа у поређењу са оним што ће му Клеј радити.

“После борбе, саградићу лепу кућу и ставићу га на под као медвеђу простирку. Он чак и смрди као медвед. Кад га пребијем поклонићу га зоо врту”, провоцирао је Клеј.

Није се устезао ни да са екипом оде до Листоновог дома, тек купљеног у крају у Денверу у коме су живели белци, и буди га у три ујутру. Јавност га је презирала због тога. Полако је почињала да стаје на Листонову страну. Јер он је велика “црнчуга” која треба да построји неваситане “црнчуге”. А Клеј је знао шта ради. Желео је да разбесни противника. Да га превари, да од мржње скрене фокус с меча. Сви су сматрали да је Клеј само престрашен. А он је, за разлику од Листона, напорно тренирао.

Врхунац загревања за меч било је званично мерење. Клеј се појавио са јакном на чијим је леђима писало “Лов на медведе”. Вриштао је на Листона. “Неко ће да умре у рингу! Уплашио си се, шимпанзо!”. Постојала је и могућност да се меч откаже, јер је Клеј толико полудео да су му откуцаји срца отишли на 120 у минути, дупло више него иначе, а присак скочио на 200 са 100. Да се касније није смирио, меч би био отказан.

Престрављен. Сви су то мислили за Клеја.

Чим се зачуо гонг, међутим, постало је јасно да је Клеј супериоран у односу на Листона. Спремнији, технички надмоћнији, много бржи. У трећој рунди модрица испод Листоновогдесног ока, посекотина испод левог. У петој умало преокрет. Клеја су очи почеле да пеку. Теоретичари завере сумњали су да је Листонов ћошак на рукавице свог борца намазао неко средство које је имало баш ту сврху. Касније су се они бранили тврдњом да је све то вероватно било последица тога што су масти којима су лечили Листонове ране капнуле на рукавице. Мало је недостајало да се победа уручи Листону док се Клеј бунио. На крају је издржао, иако је касније причао да је видео само Листонову силуету. Испрва је само бежао од противника, али када му се у шестој рунди вид вратио поново је комбинацијама почео да разара ривала.

За седму рунду, Сони Листон није ни устао. Први пут после 1919. године догодило се да владајући шампион меч изгуби на столици у ћошку. Касније су се распредале завере о намештеном мечу, али су те тврдње оповогрнуте када је ФБИ 2014. објавио тајна документа у којима се видело да је истрага спроведена, али да никаквих доказа није било. Званично образложење за предају била је тешка повреда рамена.

Маја 1965. године Клеј је одбранио титулу пославши Листона на под већ у првој рунди чувеним “фантомским нокаутом”. Спекулације о намештеном мечу тада су биле много гласније. Али то је већ нека друга прича... 



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар