Корупција рак рана друштва у БиХ

Корупција је и даље основни проблем у БиХ. Она дневно, према процјенама, прогута више од четири милиона КМ. Корупција у БиХ већа је него у Хрватској, Црној Гори, Македонији и Србији, а ситуација је једино гора на самопроглашеном Косову.  Стручњаци упозоравају да је корупција, која је дубоко укоријењена у све поре друштва, једнако озбиљан проблем као што су незапосленост и сиромаштво.

Босна и Херцеговина 25.02.2017 | 19:59
Корупција рак рана друштва у БиХ
Сваке секунде БиХ, на разне облике подмићивања, изгуби 47 КМ. Практично -корупција годишње однесе скоро 1,5 милијарди КМ, показује бројач корупције невладине организације “Аццоунт”.

Из Удружења грађана “Тендер” кажу да је корупција највише заступљена у јавним набавкама.

“Корупција је највећа тамо гдје се троше највећа средства, односно гдје су највећа средства у оптицају. Тренутно су то јавне набавке и, према процјенама невладиног сектора и других релевантних институција, она је виша од милион марака годишње. То значи да се једна четвртина средстава утрошених у јавним набавкама украде”, истиче за БН телевизију Игор Вукајловић  из Удружења грађана “Тендер” .

Системска корупција. Тако би се могло рећи за овај проблем у БиХ. Проблем је и што власт још није ни вољна, ни спремна да се озбиљно ухвати у коштац са овом појавом. Чак су и закони такви да омогућавају корупцију.

“Када се, на примјер, узме Закон о јавним набавкама, он је тако конципиран да се нико не може казнити, нити се ико кажњава. Видимо да је, према новом закону о јавним набавкама који се примјењује више од двије године, нико није кажњен. А може се само замислити колико ту има прекршаја и кривичних дјела”, додаје Вукајловић.

Стручњаци упозоравају да је корупција, која је дубоко укоријењена у све поре друштва, једнако озбиљан проблем као што су незапосленост и сиромаштво. Без озбиљне борбе против корупције, наглашавају у невладиним организацијама, нема економског напретка ни уласка БиХ у Европску унију. 

За овај проблем одговорни су и грађани, и то у погледу ситне корупције са којом се суочавају. Упркос чињеници да је корупција штетна, грађани и државни службеници у
БиХ је не пријављују, а одређени постотак је сматра чак и прихватљивим обликом понашања.

И док млади напуштају БиХ, а сиромаштво и незапосленост расту, они на функцијама изгледа да траже начине како да, уз помоћ мита и корупције, остваре не тако мале циљеве. Закључак је јасан - непотизам, мито и корупција постали су стил живота. 



(БН телевизија)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

НОВО

25.02.2017 19:07

КОРУПЦИЈЕ ЈЕ БИЛО УВИЈЕК И БИЋЕ ЈЕ, АЛИ У ЗАДЊИХ ДЕСЕТАК ГОДИНА ТО ЈЕ ПОСТАЛО НАЧИН ЖИВЉЕЊА, МИСЛИМ ДА ЈЕ ТО СВЕ ЗБОГ ОВАКВЕ ВЛАСТИ И ДРЖАВЕ ЈЕР СУ И ДОШЛИ НА ВЛАСТ ДАЈУЋИ МИТО, А САДА ЖИВЕ ОД КОРУПЦИЈЕ. ПРОДАЈУ ДИПЛОМЕ, ЗАПОШЉАВАЈУ СВОЈЕ ЉУДЕ, КУПУЈУ ПОЛИТИЧКЕ ПРОТИВНИКЕ ТЗВ ПАПКЕ И СТВОРИЛИ СУ ТАКВУ АТМОСФЕРУ ДА ЈЕДНОСТАВНО НЕМА РЈЕШЕЊА ДА СЕ ТОМЕ СТАНЕ У КРАЈ, А И НАРОД ЈЕ ПОЛУПИСМЕН И СВЕ ТО ГЛЕДА КАО НЕШТО НОРМАЛНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труе

26.02.2017 06:52

Они на власти би и овај наслов подијелили са нама...њима корупција, нама рак рана.

Name

Драган

25.02.2017 19:39

Јавне набавке, трошење буџета и кредитна задужења без оправдања....у суштини, задуживање свих буџета и богаћење елите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС сада

25.02.2017 20:22

1.000.000 потлачених, 300 милионера.

Name

црис

25.02.2017 19:40

После нових казни у саобрацају,саобрацајци це имати куце са базеном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озна

25.02.2017 19:47

Поред усраног БиХ тузиластва које изводи спектакуларне акције за представу јавности ова земља је метастазирала корупцијом хапси се сиротиња и осудјује и одузима јој се имовина .Нити иједно градјанско право које вас следује по закону и уставу БиХ немате право ако неком не даднете несто е то је проблем болесног друства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Затвор

25.02.2017 20:17

Било би добро да сто прије хапсе И СЛадојевицку из Центра за социјални рад да не продаје дјецу.

Name

РАЈНА

26.02.2017 03:51

Али и ону другу са истим презименом која је сад на високој функцији, а која је претходно обнашала функцију директорице центра у Лакташима и која је на хранитеље са малом дјецом који су јој се успротивили упућивала кордон полиције и буквално дјецу отимала од њих и која је уводила цензусе ја теби дијете у хранитељство , а ти мени 1.................... .

Name

#

25.02.2017 20:14

Преко гласацке масине покварењака и неписмењака, багрови нас дрзе окованим вец 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда

25.02.2017 20:15

Добар цланак. Нема области гдје нема корупције, цак И у институцијама која се баве социјалним питањима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

25.02.2017 21:14

Силују и продају дјецу,најмонструозније од сваке друге врсте корупције

Name

коалиција ДНС

25.02.2017 21:14

Залосно је када власт цути када се дјеца продају. Велика срамота за РС. Дно дна.

Name

Јован

25.02.2017 21:57

Неприкосновено највеци лопов на првом мјесту у РС је Милокрад-Додик.Сто краде висе мање су сансе да буде процесуиран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

26.02.2017 00:12

Ову црвену само на музику можеш дати нигдје висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

26.02.2017 03:47

Корупција и судство су момак и дјевојка које се пуно воле. На прсте једне руке можете набројати судије које часно и поштеное раде свој посао. Могу се препознати по томе што као стручне судије на суду првог степена раде већ годинама , а судије које узимају мито било за странку или за себе под покривитељством странке су са минимум знања судије Врховног суда Републике Српске. Смјешно је ако судије мисле да то могу сакрти. Ако знате читатити пресуде сама пресуда каже колико је узето за њу. Пресуде Врховног суда су некад биле ризнице знања, чувале су се годинама због ставова , због изнијетог тумачења, ејјјјјјјјјј , знаш ли ште је некад било бити судија Врховног суда РС , то је био човјек који је досегао максимум знања и због тога је био цијењен. Сад, пресуде појединих судија су за дневну употребу, накарадне, необразложене , а диспозитив пресуде вриједи онолико нула уз јединицу колико је судија написао. Није риједак случај да по потреби судија парничар " улети" у кривични предмет или обрнута., што би млади рекли на Врховном суду РС је ријалити . Кад таква љубав влада у Врховном суду РС , шта онда рећи за Центре за социјални рад , гдје се узимају проценти од корисника социјалне заштите за права које ови људи имају, гдје соци. раднице неће да причају ако " нису добре" , гдје се отворено краде исплата новчане накнаде која је рјешењима потврђена, гдје директорице центра у поступцима повјеравања дјеце мајкама отворено кажу или лова или кривична пријава, гдје се без икаквог законског основа нарушавају складни породични односи уколико постоји мотвација од тамо неког стрике, ујке, тетке, под мотивом " најбољег интереса дјетета", па онда дјеца заврше у Канади , Њемачкој или чак у Дому за незбринуту дјецу. Мито и мотивацију су чудо , то је у БИХ једино и развијено и разгранато и не подлијеже национализму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цасна сестра

26.02.2017 07:05

Тако се гради будуцност? Како те није срамота Милораде Д. самог себе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серз браметц

26.02.2017 08:14

Па анализирајте предмете видјецете које су судије и тузиоци корумпирани на основу цефа дају ослобадјајуце иљ условне осуде цак повратницима висе пута једној те истој особи па нико није луд...

Name

Парох

26.02.2017 09:33

Миле и срамота...ма дајте молим Вас!

Name

борац ВСС

26.02.2017 07:25

Корупција је опстеприхвацени образац зивљења на насим просторима коју највеци дио друства прецутно одобрава и његује посебно кроз активности политицких партија и која неминовно доводи до пропасти друства. Без корупције и непотизма постојеце политицке партије на насим просторима би остале без цланства, самим тим би било доведено у питање њихово постојање. Из тих разлога политицким партијама није у интересу искорјрњивање корупције и непотизма. Насе друство је са аспекта одобравања корупције и непотизма,дубоко посрнуло и теско се мозе извуци из кризе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијагноза

26.02.2017 07:49

БиХ је дефинитивно земља без перспекиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормално је то у бих

26.02.2017 09:30

У уставу насих влад ара је уградјена тацка корупција, то је главна тацка која се не смије мијењати ни по зиву главу док су они на власти.

ОДГОВОРИТЕ