Korupcija rak rana društva u BiH

Korupcija je i dalje osnovni problem u BiH. Ona dnevno, prema procjenama, proguta više od četiri miliona KM. Korupcija u BiH veća je nego u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji, a situacija je jedino gora na samoproglašenom Kosovu.  Stručnjaci upozoravaju da je korupcija, koja je duboko ukorijenjena u sve pore društva, jednako ozbiljan problem kao što su nezaposlenost i siromaštvo.

Bosna i Hercegovina 25.02.2017 | 19:59
Korupcija rak rana društva u BiH
Svake sekunde BiH, na razne oblike podmićivanja, izgubi 47 KM. Praktično -korupcija godišnje odnese skoro 1,5 milijardi KM, pokazuje brojač korupcije nevladine organizacije “Account”.

Iz Udruženja građana “Tender” kažu da je korupcija najviše zastupljena u javnim nabavkama.

“Korupcija je najveća tamo gdje se troše najveća sredstva, odnosno gdje su najveća sredstva u opticaju. Trenutno su to javne nabavke i, prema procjenama nevladinog sektora i drugih relevantnih institucija, ona je viša od milion maraka godišnje. To znači da se jedna četvrtina sredstava utrošenih u javnim nabavkama ukrade”, ističe za BN televiziju Igor Vukajlović  iz Udruženja građana “Tender” .

Sistemska korupcija. Tako bi se moglo reći za ovaj problem u BiH. Problem je i što vlast još nije ni voljna, ni spremna da se ozbiljno uhvati u koštac sa ovom pojavom. Čak su i zakoni takvi da omogućavaju korupciju.

“Kada se, na primjer, uzme Zakon o javnim nabavkama, on je tako koncipiran da se niko ne može kazniti, niti se iko kažnjava. Vidimo da je, prema novom zakonu o javnim nabavkama koji se primjenjuje više od dvije godine, niko nije kažnjen. A može se samo zamisliti koliko tu ima prekršaja i krivičnih djela”, dodaje Vukajlović.

Stručnjaci upozoravaju da je korupcija, koja je duboko ukorijenjena u sve pore društva, jednako ozbiljan problem kao što su nezaposlenost i siromaštvo. Bez ozbiljne borbe protiv korupcije, naglašavaju u nevladinim organizacijama, nema ekonomskog napretka ni ulaska BiH u Evropsku uniju. 

Za ovaj problem odgovorni su i građani, i to u pogledu sitne korupcije sa kojom se suočavaju. Uprkos činjenici da je korupcija štetna, građani i državni službenici u
BiH je ne prijavljuju, a određeni postotak je smatra čak i prihvatljivim oblikom ponašanja.

I dok mladi napuštaju BiH, a siromaštvo i nezaposlenost rastu, oni na funkcijama izgleda da traže načine kako da, uz pomoć mita i korupcije, ostvare ne tako male ciljeve. Zaključak je jasan - nepotizam, mito i korupcija postali su stil života. 



(BN televizija)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

NOVO

25.02.2017 19:07

KORUPCIJE JE BILO UVIJEK I BIĆE JE, ALI U ZADNJIH DESETAK GODINA TO JE POSTALO NAČIN ŽIVLJENJA, MISLIM DA JE TO SVE ZBOG OVAKVE VLASTI I DRŽAVE JER SU I DOŠLI NA VLAST DAJUĆI MITO, A SADA ŽIVE OD KORUPCIJE. PRODAJU DIPLOME, ZAPOŠLJAVAJU SVOJE LJUDE, KUPUJU POLITIČKE PROTIVNIKE TZV PAPKE I STVORILI SU TAKVU ATMOSFERU DA JEDNOSTAVNO NEMA RJEŠENJA DA SE TOME STANE U KRAJ, A I NAROD JE POLUPISMEN I SVE TO GLEDA KAO NEŠTO NORMALNO.

ODGOVORITE
Name

True

26.02.2017 06:52

Oni na vlasti bi i ovaj naslov podijelili sa nama...njima korupcija, nama rak rana.

Name

Dragan

25.02.2017 19:39

Javne nabavke, trošenje budžeta i kreditna zaduženja bez opravdanja....u suštini, zaduživanje svih budžeta i bogaćenje elite.

ODGOVORITE
Name

RS sada

25.02.2017 20:22

1.000.000 potlačenih, 300 milionera.

Name

cris

25.02.2017 19:40

Posle novih kazni u saobracaju,saobracajci ce imati kuce sa bazenom.

ODGOVORITE
Name

Ozna

25.02.2017 19:47

Pored usranog BiH tuzilastva koje izvodi spektakularne akcije za predstavu javnosti ova zemlja je metastazirala korupcijom hapsi se sirotinja i osudjuje i oduzima joj se imovina .Niti ijedno gradjansko pravo koje vas sleduje po zakonu i ustavu BiH nemate pravo ako nekom ne dadnete nesto e to je problem bolesnog drustva.

ODGOVORITE
Name

Zatvor

25.02.2017 20:17

Bilo bi dobro da sto prije hapse I SLadojevicku iz Centra za socijalni rad da ne prodaje djecu.

Name

RAJNA

26.02.2017 03:51

Ali i onu drugu sa istim prezimenom koja je sad na visokoj funkciji, a koja je prethodno obnašala funkciju direktorice centra u Laktašima i koja je na hranitelje sa malom djecom koji su joj se usprotivili upućivala kordon policije i bukvalno djecu otimala od njih i koja je uvodila cenzuse ja tebi dijete u hraniteljstvo , a ti meni 1.................... .

Name

#

25.02.2017 20:14

Preko glasacke masine pokvarenjaka i nepismenjaka, bagrovi nas drze okovanim vec 20 godina.

ODGOVORITE
Name

Deda

25.02.2017 20:15

Dobar clanak. Nema oblasti gdje nema korupcije, cak I u institucijama koja se bave socijalnim pitanjima.

ODGOVORITE
Name

baka

25.02.2017 21:14

Siluju i prodaju djecu,najmonstruoznije od svake druge vrste korupcije

Name

koalicija DNS

25.02.2017 21:14

Zalosno je kada vlast cuti kada se djeca prodaju. Velika sramota za RS. Dno dna.

Name

Jovan

25.02.2017 21:57

Neprikosnoveno najveci lopov na prvom mjestu u RS je Milokrad-Dodik.Sto krade vise manje su sanse da bude procesuiran.

ODGOVORITE
Name

marija

26.02.2017 00:12

Ovu crvenu samo na muziku možeš dati nigdje vise.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

26.02.2017 03:47

Korupcija i sudstvo su momak i djevojka koje se puno vole. Na prste jedne ruke možete nabrojati sudije koje časno i poštenoe rade svoj posao. Mogu se prepoznati po tome što kao stručne sudije na sudu prvog stepena rade već godinama , a sudije koje uzimaju mito bilo za stranku ili za sebe pod pokriviteljstvom stranke su sa minimum znanja sudije Vrhovnog suda Republike Srpske. Smješno je ako sudije misle da to mogu sakrti. Ako znate čitatiti presude sama presuda kaže koliko je uzeto za nju. Presude Vrhovnog suda su nekad bile riznice znanja, čuvale su se godinama zbog stavova , zbog iznijetog tumačenja, ejjjjjjjjjj , znaš li šte je nekad bilo biti sudija Vrhovnog suda RS , to je bio čovjek koji je dosegao maksimum znanja i zbog toga je bio cijenjen. Sad, presude pojedinih sudija su za dnevnu upotrebu, nakaradne, neobrazložene , a dispozitiv presude vrijedi onoliko nula uz jedinicu koliko je sudija napisao. Nije rijedak slučaj da po potrebi sudija parničar " uleti" u krivični predmet ili obrnuta., što bi mladi rekli na Vrhovnom sudu RS je rijaliti . Kad takva ljubav vlada u Vrhovnom sudu RS , šta onda reći za Centre za socijalni rad , gdje se uzimaju procenti od korisnika socijalne zaštite za prava koje ovi ljudi imaju, gdje soci. radnice neće da pričaju ako " nisu dobre" , gdje se otvoreno krade isplata novčane naknade koja je rješenjima potvrđena, gdje direktorice centra u postupcima povjeravanja djece majkama otvoreno kažu ili lova ili krivična prijava, gdje se bez ikakvog zakonskog osnova narušavaju skladni porodični odnosi ukoliko postoji motvacija od tamo nekog strike, ujke, tetke, pod motivom " najboljeg interesa djeteta", pa onda djeca završe u Kanadi , Njemačkoj ili čak u Domu za nezbrinutu djecu. Mito i motivaciju su čudo , to je u BIH jedino i razvijeno i razgranato i ne podliježe nacionalizmu.

ODGOVORITE
Name

casna sestra

26.02.2017 07:05

Tako se gradi buducnost? Kako te nije sramota Milorade D. samog sebe?

ODGOVORITE
Name

Serz brametc

26.02.2017 08:14

Pa analizirajte predmete vidjecete koje su sudije i tuzioci korumpirani na osnovu cefa daju oslobadjajuce ilj uslovne osude cak povratnicima vise puta jednoj te istoj osobi pa niko nije lud...

Name

Paroh

26.02.2017 09:33

Mile i sramota...ma dajte molim Vas!

Name

borac VSS

26.02.2017 07:25

Korupcija je opsteprihvaceni obrazac zivljenja na nasim prostorima koju najveci dio drustva precutno odobrava i njeguje posebno kroz aktivnosti politickih partija i koja neminovno dovodi do propasti drustva. Bez korupcije i nepotizma postojece politicke partije na nasim prostorima bi ostale bez clanstva, samim tim bi bilo dovedeno u pitanje njihovo postojanje. Iz tih razloga politickim partijama nije u interesu iskorjrnjivanje korupcije i nepotizma. Nase drustvo je sa aspekta odobravanja korupcije i nepotizma,duboko posrnulo i tesko se moze izvuci iz krize.

ODGOVORITE
Name

dijagnoza

26.02.2017 07:49

BiH je definitivno zemlja bez perspekive.

ODGOVORITE
Name

normalno je to u bih

26.02.2017 09:30

U ustavu nasih vlad ara je ugradjena tacka korupcija, to je glavna tacka koja se ne smije mijenjati ni po zivu glavu dok su oni na vlasti.

ODGOVORITE