Добој и Станари без подјеле имовине

Иако су Станари, као некадашње насеље у саставу града Добоја, још прије двије године добили статус општине, до данас није извршена подјеле имовине.

Република Српска 25.02.2017 | 12:12
Добој и Станари без подјеле имовине
Министарство управе и локалне самоуправе РС је 13. фебруара ове године обавјестило град Добој и општину Станари о радњама које је потребно предузети, како би се испуниле законске претпоставке за формирање арбитраже за подјелу имовине између општине Станари и града Добој.

Законом о територијалној организацији РС, између осталог, прописан је начин подјеле заједничке имовине посредством арбитраже.

Дефинисано је и да се имовина општине која се подјелила у двије или више нових општина или се њен дио припојио сусједној општини дијели споразумно.

Законом је, такође, регулисано да, уколико се не постигне споразум о подјели имовине, општине се могу споразумјети да рјешавање спора о подјели заједничке имовине повјере арбитражи, а да се арбитража формира од једнаког броја представника страна у спору, представника Владе РС и једног члана из реда стручњака из области имовинског права, који је истовремено предсједник арбитраже.

Споразумом о изношењу спора пред арбитаржом, стране у спору одређују питање које је предмет арбитраже и да арбитража може одлучити само о питању које су пред њом изнијеле стране у спору.

Законом је прописано и да је одлука арбитраже коначна и да има снагу судског поравнања.

"Имајући у виду горе наведено, потребно је да, у конкретном случају, град Добој и општина Станари поступе у складу са одредбама Закона, односно да закључе споразум о изношењу спора пред арбитражом којим ће јасно опредијелити и дефинисати питање које ће бити предмет арбитраже", навела је ресорни министар Лејла Решић у одговору на недавно питање посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Горана Јеринића.

Указујући да се на овом питању ради већ више од двије године, Јеринић је упозорио да се није помјерило од самог почетка због различитог приступа овом питању.

Представници града Добоја, како је навео у питању, сматрају да је предмет подјеле, имовина која се налази на територији општине Станари и обавезе које терете ту имовину, кредитна задужења, док је став општине Станари да у имовинску масу улази цјелокупна имовина града Добоја евидентирана у пословним књигама на дан 31. децембра 2014. године.

Треба подсјетити да је општина Станари престала са радом 31. јануара 1960. године и ушла у састав града Добој.

Иницијативе на поновно враћање тог статуса у међувремену су покретане неколико пута, а статус општине Станари су добили у септембру 2014. године.

Извор: Фена

Коментари / 0

Оставите коментар