Неријешен проблем царињења робе

Након великог броја притужби грађана који купују путем интернет сервиса, а чија се роба у вриједности изнад 50 КМ посебно царинила код шпедитерских компанија, Управа за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине (УИО БиХ) још није ријешила проблем царињења поштанских пошиљки из иностранства иако је крајњи рок био 10. фебруар.

Босна и Херцеговина 25.02.2017 | 11:09
Неријешен проблем царињења робе
Потреба ангажовања шпедитера приликом куповине робе путем интернета је условно речено натјерала УИО БиХ на предузимање одређених корака у виду надоградње софтвера, приликом чега би и поште могле радити услуге шпедицији по знатно нижим цијенама или чак потпуно бесплатно.

УИО БиХ је прије скоро мјесец дана најавио пројекат надоградње софтвера који је требао бити готов до 10. фебруара.

Међутим, до данашњег дана се ништа није промијенило, а рок од десет дана је пробијен и још увијек је потребно ангажовати шпедитера како би роба пристигла на царину могла бити прослијеђена купцима.

Из УИО БиХ за Клиx.ба су казали да је у завршној фази израда новог модула царинске апликације АСYЦУДА и да тада неће постојати потреба за ангажовањем шпедитера, већ ће као и до сада надлежни поштански уред подносити усмену пријаву за царињење, а обрачун увозних даџбина ће ићи према царинској тарифи БиХ, а не према јединственој царинској стопи као до сада.

Нови систем би требао омогућити ефикаснију контролу и провјере, тако да ће сви они који се незаконито баве привредном дјелатношћу оглашавања разне робе путем интернета и њене продаје бити темељно контролисани.

Из УИО БиХ савјетују свим физичким особама које су наручиле пошиљке да се обрате надлежном царинском реферату гдје се приспјела пошиљка налази и код њих ће добити све потребне информације.

Подсјећамо, уколико физичка особа из БиХ добије пакет од физичке особе из иностранства и даље се примјењује поступак усмене царинске пријаве путем поштанско-царинске декларације с јединственом стопом царине од десет одсто и припадајућим ПДВ-ом од 17 одсто, ако вриједност тог пакета прелази износ од 50 КМ колико је предвиђено за ослобађање од плаћања увозних дажбина.

Извор: Глас Српске

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

неко из масе

25.02.2017 13:03

Робу у вриједности до 100€ је могуће увести физички преко границе, а наруџбом преко интернета до 50 КМ. Да ли постоји икакво нормално објешњење за овакве разлике у овој спрд...ни од државе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катанацо

25.02.2017 16:22

То си потпуно у праву, али има и зато рјесење да се превари царина, насао сам. А они сто су то увели, не знају од свог јаваслука ста раде, идиоти једни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

25.02.2017 16:47

Као и увијек у БиХ , спремни за измјене и промјене, новитета на трзисту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТА В

25.02.2017 17:15

Неки дан ми досао пакет вриједности 140 долара и морао сам да платим 86км царине и јос нецег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тенис

25.02.2017 21:05

Царинске дазбине за робу која долази преко посте се наплацују из разлога да се надокнади улазак "невидљиве" робе преко гр.прелаза уз обавезни ИМТ.Нека из УИО казу колико се изда образаца о плацању цар.дазбина на гр.прелазима приликом уласка у дрзаву јер је то толико занемарљиво да цовјек не мозе повјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

28.02.2017 11:26

Све зиво би да наплате.Зато безимо, куд који мили моји.