Neriješen problem carinjenja robe

Nakon velikog broja pritužbi građana koji kupuju putem internet servisa, a čija se roba u vrijednosti iznad 50 KM posebno carinila kod špediterskih kompanija, Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) još nije riješila problem carinjenja poštanskih pošiljki iz inostranstva iako je krajnji rok bio 10. februar.

Bosna i Hercegovina 25.02.2017 | 11:09
Neriješen problem carinjenja robe
Potreba angažovanja špeditera prilikom kupovine robe putem interneta je uslovno rečeno natjerala UIO BiH na preduzimanje određenih koraka u vidu nadogradnje softvera, prilikom čega bi i pošte mogle raditi usluge špediciji po znatno nižim cijenama ili čak potpuno besplatno.

UIO BiH je prije skoro mjesec dana najavio projekat nadogradnje softvera koji je trebao biti gotov do 10. februara.

Međutim, do današnjeg dana se ništa nije promijenilo, a rok od deset dana je probijen i još uvijek je potrebno angažovati špeditera kako bi roba pristigla na carinu mogla biti proslijeđena kupcima.

Iz UIO BiH za Klix.ba su kazali da je u završnoj fazi izrada novog modula carinske aplikacije ASYCUDA i da tada neće postojati potreba za angažovanjem špeditera, već će kao i do sada nadležni poštanski ured podnositi usmenu prijavu za carinjenje, a obračun uvoznih dadžbina će ići prema carinskoj tarifi BiH, a ne prema jedinstvenoj carinskoj stopi kao do sada.

Novi sistem bi trebao omogućiti efikasniju kontrolu i provjere, tako da će svi oni koji se nezakonito bave privrednom djelatnošću oglašavanja razne robe putem interneta i njene prodaje biti temeljno kontrolisani.

Iz UIO BiH savjetuju svim fizičkim osobama koje su naručile pošiljke da se obrate nadležnom carinskom referatu gdje se prispjela pošiljka nalazi i kod njih će dobiti sve potrebne informacije.

Podsjećamo, ukoliko fizička osoba iz BiH dobije paket od fizičke osobe iz inostranstva i dalje se primjenjuje postupak usmene carinske prijave putem poštansko-carinske deklaracije s jedinstvenom stopom carine od deset odsto i pripadajućim PDV-om od 17 odsto, ako vrijednost tog paketa prelazi iznos od 50 KM koliko je predviđeno za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

neko iz mase

25.02.2017 13:03

Robu u vrijednosti do 100€ je moguće uvesti fizički preko granice, a narudžbom preko interneta do 50 KM. Da li postoji ikakvo normalno obješnjenje za ovakve razlike u ovoj sprd...ni od države?

ODGOVORITE
Name

Katanaco

25.02.2017 16:22

To si potpuno u pravu, ali ima i zato rjesenje da se prevari carina, nasao sam. A oni sto su to uveli, ne znaju od svog javasluka sta rade, idioti jedni.

ODGOVORITE
Name

Niko

25.02.2017 16:47

Kao i uvijek u BiH , spremni za izmjene i promjene, noviteta na trzistu.

ODGOVORITE
Name

GTA V

25.02.2017 17:15

Neki dan mi dosao paket vrijednosti 140 dolara i morao sam da platim 86km carine i jos neceg.

ODGOVORITE
Name

Tenis

25.02.2017 21:05

Carinske dazbine za robu koja dolazi preko poste se naplacuju iz razloga da se nadoknadi ulazak "nevidljive" robe preko gr.prelaza uz obavezni IMT.Neka iz UIO kazu koliko se izda obrazaca o placanju car.dazbina na gr.prelazima prilikom ulaska u drzavu jer je to toliko zanemarljivo da covjek ne moze povjerovati.

ODGOVORITE
Name

Brzi

28.02.2017 11:26

Sve zivo bi da naplate.Zato bezimo, kud koji mili moji.