Не јењава политичка криза у Македонији

Централа доскоро владајуће ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског позвала је општинске одборе да одрже хитне састанке, а испред неких штабова те странке широм Македоније синоћ су се окупили чланови и присталице.

Регион 25.02.2017 | 08:42
Не јењава политичка криза у Македонији
Лидер ВРМО-ДПМНЕ Груевски упутио је проглас општинским одборима у којима их је позвао да устану у одбрану националних интереса Македоније, пренео је портал Плусинфо.

У прогласу се позивају присталице и чланови да се одазову у случају да лидер опозиционих социјалдемократа у Македонији Зоран Заев формира владу.

Одзив присталица ВМРО-ДПМНЕ је био масован у Битољу, Охриду и другим градовима, а окупљенима су се придружили и многи који нису чланови, преноси телевизија Сител.

У Охриду су окупљени изразили свој револт због, како наводе, "непринципијелне политике СДСМ и опасности од редефинисања државе", јавила је агенција МИА.

Председник Општинског комитета странке у Охриду, Љубен Арнаудов, рекао је "да неће дозволити двојезичност, федерализацију и друге тајне радње које чине СДСМ и партије Албанаца".

Слични скупови одржани су и у Скопљу, Велесу, Струги, Прилепу, Куманову, Кавадарцима, наводи МИА.

"Идемо у офанзиву, напали су нашу домовину, Македонија треба да се брани. Биће тежак период, пролеће са пуно енергије и борбе за ВМРО и Македонију. Ми ћемо победити", поручују присталице ВМРО-ДПМНЕ, пренео је РТС, позивајући се на портал "Мета.мк".

У Македонији политичка криза не јењава, јер више од два месеца после избора влада није формирана. Ипак, постоје назнаке да ће у наредним данима доћи до стабилизације ситуације.

Лидер СДСМ-а Зоран Заев, који је најљући ривал Николе Груевског, у четвртак је објавио да има неопходан број посланичких потписа за добијање мандата за састав нове владе у Македонији.

Изјава лидера СДСМ уследила је након неколико дана консултација са највећом албанском партијом у Македонији, Демократском унијом за интеграције Алија Ахметија, који је, претходно, одбио позив ВМРО-ДПМНЕ да уђе у владу.

"Руководство ДУИ је донело одлуку да подржи владу са СДСМ... Састав нове владе ће бити познат до 6. или 10. марта", рекао је Заев.

Последњу реч у расплитању ове кризе, међутим, имаће Али Ахмети који треба да одлучи да ли ће ДУИ да пружи Заеву подршку за формирање владе. Одлука о томе ће највероватније бити донета у понедељак.

На ванредним парламентарним изборима у Македонији 11. децембра 2016. године ВМРО је освојио 51 мандат, СДСМ 49, а ДУИ 10.

Извор: Агенције/РТС

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Кал

25.02.2017 07:57

Све то Руси кухају. Они не моху без рата изгледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зачарани круг

25.02.2017 08:14

Зачарани круг је комплетиран. Сада Србија са поносом може рећи да јој сваки центиметар границе чувају "јарани" из хуманитарне организације НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

арт

25.02.2017 08:34

Не знам Засто је смијесан овај коментар?Сваста....

Name

рере

25.02.2017 14:02

Који послусници су нс власти,зути или плави??? Борис,Соња,Натаса и други су мозда зути??? Али сви раде за истог газду!!!

Name

Ратко

25.02.2017 09:13

Најважније је да су се Македонци поделили и да су дали Шиптарима шансу да им одредјују будућност.Ниста нису научили из 90их и тако ће и проћи. Словенски народи су глупи и наивни до бола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех ба

25.02.2017 17:30

Словенски народи су под птитиском САДа и ЕУ, зато су разваљени.

Name

хммммм

25.02.2017 11:21

10% хебе 90% !!!Е моји македонци,шта сте дочекали ...Док је повика да Срби праве велику Србију ови шиптари направисе велику Албанију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

25.02.2017 17:18

У Македонији це поцети треци балкански рат. Давно је планиран.

ОДГОВОРИТЕ