Ne jenjava politička kriza u Makedoniji

Centrala doskoro vladajuće VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog pozvala je opštinske odbore da održe hitne sastanke, a ispred nekih štabova te stranke širom Makedonije sinoć su se okupili članovi i pristalice.

Region 25.02.2017 | 08:42
Ne jenjava politička kriza u Makedoniji
Lider VRMO-DPMNE Gruevski uputio je proglas opštinskim odborima u kojima ih je pozvao da ustanu u odbranu nacionalnih interesa Makedonije, preneo je portal Plusinfo.

U proglasu se pozivaju pristalice i članovi da se odazovu u slučaju da lider opozicionih socijaldemokrata u Makedoniji Zoran Zaev formira vladu.

Odziv pristalica VMRO-DPMNE je bio masovan u Bitolju, Ohridu i drugim gradovima, a okupljenima su se pridružili i mnogi koji nisu članovi, prenosi televizija Sitel.

U Ohridu su okupljeni izrazili svoj revolt zbog, kako navode, "neprincipijelne politike SDSM i opasnosti od redefinisanja države", javila je agencija MIA.

Predsednik Opštinskog komiteta stranke u Ohridu, Ljuben Arnaudov, rekao je "da neće dozvoliti dvojezičnost, federalizaciju i druge tajne radnje koje čine SDSM i partije Albanaca".

Slični skupovi održani su i u Skoplju, Velesu, Strugi, Prilepu, Kumanovu, Kavadarcima, navodi MIA.

"Idemo u ofanzivu, napali su našu domovinu, Makedonija treba da se brani. Biće težak period, proleće sa puno energije i borbe za VMRO i Makedoniju. Mi ćemo pobediti", poručuju pristalice VMRO-DPMNE, preneo je RTS, pozivajući se na portal "Meta.mk".

U Makedoniji politička kriza ne jenjava, jer više od dva meseca posle izbora vlada nije formirana. Ipak, postoje naznake da će u narednim danima doći do stabilizacije situacije.

Lider SDSM-a Zoran Zaev, koji je najljući rival Nikole Gruevskog, u četvrtak je objavio da ima neophodan broj poslaničkih potpisa za dobijanje mandata za sastav nove vlade u Makedoniji.

Izjava lidera SDSM usledila je nakon nekoliko dana konsultacija sa najvećom albanskom partijom u Makedoniji, Demokratskom unijom za integracije Alija Ahmetija, koji je, prethodno, odbio poziv VMRO-DPMNE da uđe u vladu.

"Rukovodstvo DUI je donelo odluku da podrži vladu sa SDSM... Sastav nove vlade će biti poznat do 6. ili 10. marta", rekao je Zaev.

Poslednju reč u rasplitanju ove krize, međutim, imaće Ali Ahmeti koji treba da odluči da li će DUI da pruži Zaevu podršku za formiranje vlade. Odluka o tome će najverovatnije biti doneta u ponedeljak.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji 11. decembra 2016. godine VMRO je osvojio 51 mandat, SDSM 49, a DUI 10.

Izvor: Agencije/RTS

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Kal

25.02.2017 07:57

Sve to Rusi kuhaju. Oni ne mohu bez rata izgleda.

ODGOVORITE
Name

Začarani krug

25.02.2017 08:14

Začarani krug je kompletiran. Sada Srbija sa ponosom može reći da joj svaki centimetar granice čuvaju "jarani" iz humanitarne organizacije NATO.

ODGOVORITE
Name

art

25.02.2017 08:34

Ne znam Zasto je smijesan ovaj komentar?Svasta....

Name

rere

25.02.2017 14:02

Koji poslusnici su ns vlasti,zuti ili plavi??? Boris,Sonja,Natasa i drugi su mozda zuti??? Ali svi rade za istog gazdu!!!

Name

Ratko

25.02.2017 09:13

Najvažnije je da su se Makedonci podelili i da su dali Šiptarima šansu da im odredjuju budućnost.Nista nisu naučili iz 90ih i tako će i proći. Slovenski narodi su glupi i naivni do bola.

ODGOVORITE
Name

Eh ba

25.02.2017 17:30

Slovenski narodi su pod ptitiskom SADa i EU, zato su razvaljeni.

Name

hmmmmm

25.02.2017 11:21

10% hebe 90% !!!E moji makedonci,šta ste dočekali ...Dok je povika da Srbi prave veliku Srbiju ovi šiptari napravise veliku Albaniju.

ODGOVORITE
Name

Hm

25.02.2017 17:18

U Makedoniji ce poceti treci balkanski rat. Davno je planiran.

ODGOVORITE