Ревизија пресуде није у име БиХ

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да је предајом захтјева за ревизију пресуде против Србије пред Међународним судом у Хагу направљена невјеројатна политичка грешка, те да је то урађено једнострано у име само једног народа, а не у име БиХ.

Босна и Херцеговина 24.02.2017 | 16:21
Ревизија пресуде није у име БиХ
"На сједници Предсједништва БиХ рекао сам да правимо једну невјероватну политичку грешку. Ја мислим да то није требало урадити на овај начин. Ако се жељела поднијети ревизија, то се требало урадити на један системски начин. Овако је испало да је то урадила једна особа, једна странка или један народ, што је врло лоше. Ко може рећи да други или трећи народ неће нешто слично урадити и образлагати то са сличним аргументима", рекао је Човић новинарима у Мостару.

Наводећи да није хтио претјерано да се мијеша у вези с тим, Човић је нагласио да се "не може отићи у име БиХ и разговарати и заузети став једног народа".

"Без обзира шта један народ мисли о страдањима у рата, о томе ће суд доносити ставове и њих морамо безрезервно подржавати, а у ходу мијењати шта ако можемо. Једнако то мислим и о Хашком трибуналу који фактички не постоји. То је мјесто око којег не би требало да буде сумње", навео је Човић.

Он је нагласио да јуче на сједници Предсједништва БиХ није желио да стане ни на једну страну и да направи оно што је направљено 4. октобра 2002. када је Предсједништво само два дана пред изборе донијело одлуку о именовању Сакиба Софтића за правног агента БиХ пред Међународним судом правде у Хагу по тужби БиХ против Савезне Републике Југославије.

"Тада су допуном дневног реда покојни Јозо Крижановић и Бериз Беликић прегласали српског члана Предсједништва", подсјетио је Човић.

Он сматра да се формално-правно неће ништа десити према институцији гдје је ревизија предата, јер ће институције унутар БиХ имати комуникацију са судом.

Што се тиче политичке ситуације која је проузрокована покретањем ревизије, Човић је оцијенио да је криза крајње озбиљна и да је "неко стално његује".

"И до сада смо имали кризе, али нисмо имали овакве слике и реторику. Видјели сте први пут и став ПИК-а. Мијења се однос према проблему и иницијаторима одређене активности. Ми морамо хитно изаћи из ове ситуације иако то неће бити лако", оцијенио је Човић.

Он је додао да је Предсједништво БиХ за медије "пукло", али да је "то пуно другачије и пуно романтичније у стварности од онога што се представља медијима", те да је зато веома оптимистичан.

Човић је реко да ће у идућој седмици профункционисати и Савјет министара, те да би проблема могло да буде у Парламентарној скупштини БиХ, јер тамо не постоји класична парламентарна већина.

На питање вјерује ли да ће Савез за промјене напустити власт на нивоу БиХ, Човић каже да њему остаје да им вјерује или не вјерује. "Неће се нико лако одрећи позиције коју је тешко изборио", каже Човић.

Он је рекао да ће разговарати са предсједницима странака и најавио да ће сљедеће седмице бити организовани састанци страначких делегација како би се ситуација покушала стабилизовати.

Човић је подсјетио и да је високи представник ЕУ за спољну политику и сигурност Федерика Могерини у сриједу у БиХ, те да ће он инсистирати да се европски пут БиХ не смије зауставити и да БиХ треба да добије кандидатски статус ове године.

(Агенције)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Татко

24.02.2017 16:25

Двојица се свадјају треци напуцава, пенали назови како хоцес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

24.02.2017 16:36

ДОБАР ДАН КОЛУМБО НЕМА ДОДИКА НИЈЕ ЗАНИМЉИВО СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вага

24.02.2017 16:38

Захтјев за ревизију неце бити прихвацен јер није легитиман а легитиман није јер није потписан од стране овластеног органа дрзаве. Ово је Изетбеговиц покусао искористити у предизборне сврхе медјутим то је ипак мац са двије острице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијет

24.02.2017 16:53

Није ни задњи рат у БиХ био потписан,објављен,легитиман али ипак се десио.

Name

ре

24.02.2017 16:55

Неради се о томе хоцел Суд прихватити или не некапирас то ти!!!!

Name

Латин

24.02.2017 17:05

Срби цувајте се Латина и кад вам дарове носе.

Name

ре @варга

24.02.2017 17:12

Да...да...они медјународни правни еxперти су будале и незналице.... немају појма ста раде...

Name

ре вага

24.02.2017 18:12

@ вага имаш донекле право само не заборави ако буде потребно гласање у Предсједништву у вези агента Софтича која је комшијска држава у НАТО и колко "воли" Србију.Паметном доста.

Name

за цвијет

24.02.2017 20:07

Ти стварно лупетас,ма ко да си.Бураз ако немас ста паметно коментарисат онда немој ни лупетати

Name

Ми, Ви, Они

24.02.2017 17:19

Ова особа игра двије игре. Требају Срби и Босњаци заједно сурадјивати. Хрватска је из овог рата највисе добила. Овај Цовиц је агент ХДЗ-а из Хрватске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

24.02.2017 17:40

Ови Хрвати само гледају себе,у рат усли са Муслиманима,па се потукли с њима и бјежали Србима,па сада против БиХ а све замотани у папиру.

Name

Ре

24.02.2017 17:48

Ово је најперфиднији играч! Увијек смишљено и прорачунато дјелује.

Name

Алиx

24.02.2017 17:56

Овај човјек само заваðа и то је познато и птицама на грани. У осталом оваквом изјавом оставља и народ којег представља на циједилу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лисац

24.02.2017 18:26

Док му оде Бакир па це да види,како це да буде угрозен али стварно,то је криминалац с висе лица.

Name

Политицари...???????

24.02.2017 18:06

Треба те смјенити и све политицаре који раде тензије а народ гледа како да презиви и надје неки посао.Сву генерацију ових садасњих политицара цаст неким смјенити и поставити или изабрати на изборима друге људе који це сигурно боље комуницирати и радити напокон у корист градјана Босне и Херцеговине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.02.2017 13:40

Говориш о тензијама???Вероваено мислиш о смиривању за време Алије и Хариса?

Name

yугословен

24.02.2017 18:36

ТИ СИ ОПАСАН ПРЕВРТАЦ САД СА БАКИРОМ СУТРА СА ДОДИКОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глумци и ловци у мутном

24.02.2017 19:37

Они само таласају с циљем да избјегну одговорност. Гледајте, од октобра се прицалао о референдуму, сад о ревизији. Добро се забављају и пролонгирају тузбе о криминалу. Апсолутно исти и представници власти и опозиције, ми смо изгубљени с њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДВА ЛИЦА МАЈКО ЈЕСТ ПРОПАЛИЦА

24.02.2017 19:49

ЈЕДНА ПРИЦА У БЛ. ДРУГА У САРАЈЕВУ И ТРЕЦА У МЕДЗУГОРЈУ,КОГА ОН МИСЛИ ДА ФАРБА,ЉУБАВ ПРЕМА ДОДИКУ И МРЗЊА ПРЕМА ОПОРБИ ,НЕМА ТУ ЉУДСТВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трамп

25.02.2017 20:27

Ови примјером босњака послата је порука да не зеле мир и сузивот ......да воде деструктивну политику и политику лицемјерства....

ОДГОВОРИТЕ