Revizija presude nije u ime BiH

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je predajom zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Hagu napravljena nevjerojatna politička greška, te da je to urađeno jednostrano u ime samo jednog naroda, a ne u ime BiH.

Bosna i Hercegovina 24.02.2017 | 16:21
Revizija presude nije u ime BiH
"Na sjednici Predsjedništva BiH rekao sam da pravimo jednu nevjerovatnu političku grešku. Ja mislim da to nije trebalo uraditi na ovaj način. Ako se željela podnijeti revizija, to se trebalo uraditi na jedan sistemski način. Ovako je ispalo da je to uradila jedna osoba, jedna stranka ili jedan narod, što je vrlo loše. Ko može reći da drugi ili treći narod neće nešto slično uraditi i obrazlagati to sa sličnim argumentima", rekao je Čović novinarima u Mostaru.

Navodeći da nije htio pretjerano da se miješa u vezi s tim, Čović je naglasio da se "ne može otići u ime BiH i razgovarati i zauzeti stav jednog naroda".

"Bez obzira šta jedan narod misli o stradanjima u rata, o tome će sud donositi stavove i njih moramo bezrezervno podržavati, a u hodu mijenjati šta ako možemo. Jednako to mislim i o Haškom tribunalu koji faktički ne postoji. To je mjesto oko kojeg ne bi trebalo da bude sumnje", naveo je Čović.

On je naglasio da juče na sjednici Predsjedništva BiH nije želio da stane ni na jednu stranu i da napravi ono što je napravljeno 4. oktobra 2002. kada je Predsjedništvo samo dva dana pred izbore donijelo odluku o imenovanju Sakiba Softića za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Savezne Republike Jugoslavije.

"Tada su dopunom dnevnog reda pokojni Jozo Križanović i Beriz Belikić preglasali srpskog člana Predsjedništva", podsjetio je Čović.

On smatra da se formalno-pravno neće ništa desiti prema instituciji gdje je revizija predata, jer će institucije unutar BiH imati komunikaciju sa sudom.

Što se tiče političke situacije koja je prouzrokovana pokretanjem revizije, Čović je ocijenio da je kriza krajnje ozbiljna i da je "neko stalno njeguje".

"I do sada smo imali krize, ali nismo imali ovakve slike i retoriku. Vidjeli ste prvi put i stav PIK-a. Mijenja se odnos prema problemu i inicijatorima određene aktivnosti. Mi moramo hitno izaći iz ove situacije iako to neće biti lako", ocijenio je Čović.

On je dodao da je Predsjedništvo BiH za medije "puklo", ali da je "to puno drugačije i puno romantičnije u stvarnosti od onoga što se predstavlja medijima", te da je zato veoma optimističan.

Čović je reko da će u idućoj sedmici profunkcionisati i Savjet ministara, te da bi problema moglo da bude u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer tamo ne postoji klasična parlamentarna većina.

Na pitanje vjeruje li da će Savez za promjene napustiti vlast na nivou BiH, Čović kaže da njemu ostaje da im vjeruje ili ne vjeruje. "Neće se niko lako odreći pozicije koju je teško izborio", kaže Čović.

On je rekao da će razgovarati sa predsjednicima stranaka i najavio da će sljedeće sedmice biti organizovani sastanci stranačkih delegacija kako bi se situacija pokušala stabilizovati.

Čović je podsjetio i da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i sigurnost Federika Mogerini u srijedu u BiH, te da će on insistirati da se evropski put BiH ne smije zaustaviti i da BiH treba da dobije kandidatski status ove godine.

(Agencije)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Tatko

24.02.2017 16:25

Dvojica se svadjaju treci napucava, penali nazovi kako hoces.

ODGOVORITE
Name

BOBA

24.02.2017 16:36

DOBAR DAN KOLUMBO NEMA DODIKA NIJE ZANIMLJIVO SRETNO.

ODGOVORITE
Name

vaga

24.02.2017 16:38

Zahtjev za reviziju nece biti prihvacen jer nije legitiman a legitiman nije jer nije potpisan od strane ovlastenog organa drzave. Ovo je Izetbegovic pokusao iskoristiti u predizborne svrhe medjutim to je ipak mac sa dvije ostrice.

ODGOVORITE
Name

cvijet

24.02.2017 16:53

Nije ni zadnji rat u BiH bio potpisan,objavljen,legitiman ali ipak se desio.

Name

re

24.02.2017 16:55

Neradi se o tome hocel Sud prihvatiti ili ne nekapiras to ti!!!!

Name

Latin

24.02.2017 17:05

Srbi cuvajte se Latina i kad vam darove nose.

Name

re @varga

24.02.2017 17:12

Da...da...oni medjunarodni pravni experti su budale i neznalice.... nemaju pojma sta rade...

Name

re vaga

24.02.2017 18:12

@ vaga imaš donekle pravo samo ne zaboravi ako bude potrebno glasanje u Predsjedništvu u vezi agenta Softiča koja je komšijska država u NATO i kolko "voli" Srbiju.Pametnom dosta.

Name

za cvijet

24.02.2017 20:07

Ti stvarno lupetas,ma ko da si.Buraz ako nemas sta pametno komentarisat onda nemoj ni lupetati

Name

Mi, Vi, Oni

24.02.2017 17:19

Ova osoba igra dvije igre. Trebaju Srbi i Bosnjaci zajedno suradjivati. Hrvatska je iz ovog rata najvise dobila. Ovaj Covic je agent HDZ-a iz Hrvatske.

ODGOVORITE
Name

Tuzlak

24.02.2017 17:40

Ovi Hrvati samo gledaju sebe,u rat usli sa Muslimanima,pa se potukli s njima i bježali Srbima,pa sada protiv BiH a sve zamotani u papiru.

Name

Re

24.02.2017 17:48

Ovo je najperfidniji igrač! Uvijek smišljeno i proračunato djeluje.

Name

Alix

24.02.2017 17:56

Ovaj čovjek samo zavaða i to je poznato i pticama na grani. U ostalom ovakvom izjavom ostavlja i narod kojeg predstavlja na cijedilu.

ODGOVORITE
Name

lisac

24.02.2017 18:26

Dok mu ode Bakir pa ce da vidi,kako ce da bude ugrozen ali stvarno,to je kriminalac s vise lica.

Name

Politicari...???????

24.02.2017 18:06

Treba te smjeniti i sve politicare koji rade tenzije a narod gleda kako da prezivi i nadje neki posao.Svu generaciju ovih sadasnjih politicara cast nekim smjeniti i postaviti ili izabrati na izborima druge ljude koji ce sigurno bolje komunicirati i raditi napokon u korist gradjana Bosne i Hercegovine.

ODGOVORITE
Name

Re

25.02.2017 13:40

Govoriš o tenzijama???Verovaeno misliš o smirivanju za vreme Alije i Harisa?

Name

yugosloven

24.02.2017 18:36

TI SI OPASAN PREVRTAC SAD SA BAKIROM SUTRA SA DODIKOM

ODGOVORITE
Name

Glumci i lovci u mutnom

24.02.2017 19:37

Oni samo talasaju s ciljem da izbjegnu odgovornost. Gledajte, od oktobra se pricalao o referendumu, sad o reviziji. Dobro se zabavljaju i prolongiraju tuzbe o kriminalu. Apsolutno isti i predstavnici vlasti i opozicije, mi smo izgubljeni s njima.

ODGOVORITE
Name

DVA LICA MAJKO JEST PROPALICA

24.02.2017 19:49

JEDNA PRICA U BL. DRUGA U SARAJEVU I TRECA U MEDZUGORJU,KOGA ON MISLI DA FARBA,LJUBAV PREMA DODIKU I MRZNJA PREMA OPORBI ,NEMA TU LJUDSTVA.

ODGOVORITE
Name

Tramp

25.02.2017 20:27

Ovi primjerom bosnjaka poslata je poruka da ne zele mir i suzivot ......da vode destruktivnu politiku i politiku licemjerstva....

ODGOVORITE