Османлије би опет да "царују" Балканом

Турска свој утицај у Србији највише остварује у Старој Рашкој код муслимана Бошњака, општинама Прешево и Бујановац, као и на Косову и Метохији, а чак и у Београду постоји једна турска школа.

Србија 24.02.2017 | 08:44
Османлије би опет да "царују" Балканом
Турска је међу најагилнијим земљама које лобирају за учлањење Косова и Метохије у Унеско и то је део њихове стратегије неоосманизма, упозорио је амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић.

За неупућене, неоосманизам је националистичка, исламистичка и пантуркистичка идеологија која заговара обнову утицаја Османске империје, која се простирала на подручју данашње Републике Турске и на просторима Закавказја, Централне Азије, Блиског истока и Балканског полуострва.

Подршка „својима“

Историчар др Александар Раковић слаже се са Танасковићевом оценом и додаје да је турски концепт неоосманизма развијао професор Ахмет Давутоглу, бивши премијер Турске, претходних неколико деценија.

Према његовим речима, неоосманизам је један политички и културни концепт којим се успоставља „старатељство над некадашњим османским просторима на Балкану, а посебно над народима који баштине османску традицију, а то су на Балкану — Бошњаци и Албанци“.

„У низу јавних иступа високих турских политичара често је истицано јединство Турака и Бошњака с једне стране, и Турака и Албанца са друге и слали су поруке да Турска никада нец́е оставити на цедилу своју заоставштину на Балкану а то су, како они сматрају, бошњачки и албански народ.

С тим у вези, они ће увек пружати подршку својим политичким, културним и верским намерама и уколико буде било неких несугласица са суседним народима, Турска ће увек гледати да буде на страни оних које је за собом оставила на Балканском полуострву“, каже Раковић за Спутњик.

Подсећања ради, турски председник Реџеп Тајип Ердоган у последњих пет година изјављивао је да му је Алија Изетбеговић „оставио Босну у аманет“ и претио да ће „онај ко дирне Бошњаке имати сто милиона Турака против себе“ уз упозорење да би турски војни брод могао да уплови у Неум (место у БиХ на обали Јадранског мора).

Оцеубиство Ататурка

Кад је реч о Косову, Ердоган је у више наврата истицао да је Турска подржавала и да ће наставити да подржава јужну српску покрајину, а посебно се „прославио“ изјавом у Призрену коју је после неспретно покушавао да демантује — да је Косово његова друга држава.

И бивши премијер Турске и главни идеолог неоосманизма Ахмет Давутоглу је у Бањалуци прошле године дао неколико изјава које су озбиљно узнемириле хришћанско становништво у БиХ.

„Турци су били одувек овде и остаће у БиХ“, „Босна је онаква какву је Алија Изетбеговиц́ оставио“ и „Бањалука се никад не може одвојити од Сарајева“, изјаве су Давутоглуа које су подигле температуру у Бањалуци.

Идеологија неоосманизма коју заговарају Ердоган и друштво око њега у доброј мери се разилази са традицијом секуларне Турске коју је установио Кемал Паша Ататурк, а Раковић каже да се Ердоган неће обазирати на секуларно наслеђе творца турске нације и да ће га користити колико му буде требало.

„Политика Турске биц́е у складу са идеологијом и идејама Реџепа Тајипа Ердогана, а једна од тих идеја је и неоосманизам који се не односи само на Балканско полуострво него и на муслиманске државе некадашњег СССР-а, па чак и на Крим.

Притом, треба да имамо у виду да у овом моменту, кад је Русија ставила Турској до знања да је снажнија, улога Турске на тим просторима је мања.

Али то не значи да неће у неком другом моменту одмеравања снага постати већа. Овде код нас можемо очекивати да ће турска подршка албанским сепаратистима и Бошњацима у БиХ бити снажна, с тим што Бошњаци и Албанци имају подршку америчке и британске службе и њихових политика“, каже Раковић.

Зукорлић - кључни играч неоосманизма

Чак и сада, ако би дошло до неког заокрета америчке политике, а то би трајало неколико година, сматра Раковић, ти одвојени амерички утицаји на Балкану би се вероватно прилагодили британским и чекали прилику да Трамп сиђе са власти и да се врате на стару клинтонистичку политику коју су водили.

„Што се тиче балканског простора, није само реч о неоосманизму,него и о подршкама које му пружају Велика Британија, што је већ традиционално, а такође и САД, а сада ћемо видети у којој мери ће остати та подршка. Али до сада је то било тако, тако да је тај систем међусобне комуникације који је био против интереса српског народа и који је био веома стабилан на нашем простору, тек сад почео да се нарушава“, оцењује Раковић.

Према његовим речима, Турска свој утицај у Србији највише остварује у Старој Рашкој код муслимана Бошњака, општинама Прешево и Бујановац, као и на Косову и Метохији, а чак и у Београду постоји једна турска школа.

„Културне и верске институције Турске су јако присутне на просторима где живе муслимани. Они посебно играју на карту Исламске заједнице Муамера Зукорлића, која повремено, наводно, има неке несугласице са њима, али је велико питање да ли су те несугласице фабриковане или заиста постоје.

С друге стране, појачава се и утицај вехабијских земаља са Блиског истока, тако да је могуће да ту има несугласица.

Међутим, турски утицај ће овде још дуго времена бити најјачи, упркос томе што делују и Иран и земље Арабијског полуострва, зато што Турска ипак има спону која је везује за муслимане на Балкану, а то је заједничка историја коју они баштине. Њихов утицај на балканске муслимане биц́е јак, посебно због тога што је неких четири милиона Турака пореклом са наших простора“, закључио је Раковић.

Извор: Спутњик
Фото: АФП

Коментари / 97

Оставите коментар
Name

БГД - СА - ИСТ

24.02.2017 07:51

И пут Београд сарајево (у преводу зелена трасферзала) је у тој функцији. Финансира га Турска, и сад муку муце како це то да замаскирају, па да се као донатор појави неки приватник. Кога у Турској мозе да занима тај пут осим дрзаву Турску. Само, нека путева. Они нас повезују. Проблеми су скроз на другој страни. У нама самима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

24.02.2017 08:08

Овдје се ради о црвеној трансверзали од Косова до Карловца гдје Русија преко Србије настоји да повезе православни и руски утјецај на Балкану.

Name

У ,

24.02.2017 08:09

У Београду висе турских застава ,него србских"каква свињарија ,незнамо какву погодбу је вуциц подписао ,и какви захтеви "једна или 1000 застава ,.

Name

Само БиХ

24.02.2017 08:28

Могу турци, руси, иранци, грци, "римљани" и остали да покусају утицати, али нека им је свима јасно: Заборавите да це владати овим простором! Ово је Босна, земља босанаца, њихова домовина!

Name

борац

24.02.2017 09:29

Дил са Русима а ми наивни Срби као и увијек.

Name

ЗА

24.02.2017 09:45

БГ-СА-ИСТ>>>>>>ПИТАЈ СРБИЈУ КО ЈЕ НАЈВЕЦИ ИНВЕСТИТОР КО УБРИЗГАВА ЛОВУ У СРБИЈУ СРБИЈА СА ТУРСКОМ ИМА ПОСЕБНЕ ОДНОСЕ,БОЉЕ НЕГО СА РС-БИХ.ЗАТО НАСЛОВ ЈЕ БЕЗ ВЕЗЕ,У БИХ ОСИМ НЕКИХ РЕСАУРАЦИЈА И ДЗАМИЈА НИСТА ВИСЕ,

Name

Алан Форд

24.02.2017 09:52

Не треба им пут Београд Сарајево. Доста су им турске серије које сви стпски тв канали емитују а ви их гледате ко дрогирани. За почетак угасите телевизоре док иду њихове трећеразредне серије.

Name

Јаро

24.02.2017 07:58

Никада више турци неће владати овим просторима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре јаро

24.02.2017 08:12

Не само балканом ислам це владати свијетом ,ако их ватикан не покатолици

Name

Гадно,

24.02.2017 08:12

Србски политицари,би за лову властиту маму продали "срам их нека буде ,ниста никога не питају да ли смо за или прорив :као да не постојимо.

Name

Ре

24.02.2017 08:16

Вец владају бар 30%,мрзња према Турцима ти неце помоци.

Name

Кики

24.02.2017 08:24

Па нормално да неце ал ово је синдром 520.

Name

Ре.

24.02.2017 08:28

Никад не реци никад

Name

ре: јоро

24.02.2017 08:29

Они вец владају А Трамп помазе на томе.

Name

Кики

24.02.2017 08:40

Поциње изборна тематика у Србији. Бацају народу храну јер је гладан. Футерунг схоw.

Name

Додо

24.02.2017 08:56

До следеће поплаве

Name

Поље

24.02.2017 09:31

Е мој Јаро па зар ти није јасно да Турци никад нису ни престали владати. Коме извозите месо из БиХ. Цијела привреда је везана на Турску и новац нам долази из Турске само преко скривених канала. Србија се братими више са Турском него са мајком Русијом. Пљујете сви по западу а кујете Путина у небеса, па зашто брацо срби не идете Путину да радите него сви бјежите у ј...у Европу. Исто тако пљујете Турску а без Турака нема пара признали ви то или не и само се тјешите да сте смо господари на својој земљи... Коме продајете земљу.... Сад навалите лупат минусе.

Name

ре

24.02.2017 09:54

Ма ста вам је неце нас нико ни дзаба кад би били за продају! Да нас прими себи треба ли би преговаративи реформе проводити 30 година! Видите да нас ни Еуропа неце а камоли Турци! Неце нико сиротиње и бједе! Сиротињо и богу си теска

Name

Икс

24.02.2017 11:35

Турци нека владају својим пустињама и нека опсте са козама, нису они за Европу.

Name

бозе

24.02.2017 07:59

Ови наси срби сто политицари сто какви струцњаци су толико обавјестени (све знају а увијек их изненади несто) .Знамо ста хоце запад ста ислам али не знамо ста ми хоцемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@боже

24.02.2017 09:37

ВеликоСРБовскији политичари знају врло добро шта желе, немој да се бринеш. Њима је ЈЕДИНИ ЦИЉ исељавање сваког образованог човјека, сваке особе која ни пијана не би повјеровала у њихове лажи. Најлакше је владати неписменом и затупљеном масом. Даш им крампу, лопату, мало испрепадаш комшијама и ратом, и они ринтају за тебе до смрти...

Name

Логика...

24.02.2017 08:01

Знате ли КОЛИКО скола Турских па јос и пола осталих земаља има у УСА... Не знате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

24.02.2017 09:49

ЗНАС ЛИ ТИ?

Name

Нови јорк

25.02.2017 13:32

Ја живим овдје 30 година 8.5 милиона људи . Ја за ово година видим само једну Посигурно не унам ни да ли је турска или сауди. А ти?

Name

смјесно

24.02.2017 08:02

Да није смјесно било би залосно! Па и Русија би опет да хара Балканом као да је то тајна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

24.02.2017 08:11

Боље Русија него Турска!

Name

Ре Бијељина

24.02.2017 09:22

Ето ја би Турску ко што би ти Русију, па сад гледај.

Name

Ре смјешно

25.02.2017 08:30

Одлично,значи опет ћете плакати и измишљати геноциде,само остаћете и без те четвртине па ћете у арабију морати јер турска нестаје полако али сигурно под утицајем америке и Русије.

Name

Додо

24.02.2017 08:02

Срби и једу Турци

ОДГОВОРИТЕ
Name

У праву си

24.02.2017 08:24

1912. смо их појели ко питу за доручак, побјегли су спуштаних гаћа и подвијеног репа ко кучкице да се више никад не врате.

Name

ре додо

24.02.2017 08:49

Прије да сте ви постали од срба посто сте продали вјеру за вецеру . Скини са тавана икону од славе немој се стидит дједова

Name

киви

24.02.2017 08:49

Е мој Додо науци се правопису. Не писе се Једу.Твоја реценица нема никаквог смисла.Леп поздрав.

Name

Зеро

24.02.2017 09:59

Турак додје и узме ти дјете из куце. А зена ако је љепа не смије је гледат...хмммхммм Тако 500 година.

Name

Вов

24.02.2017 10:36

520 година 110 хиљада турских војника се налазило у Србији без зена па ста мислите гдје су се празнили и дали су користиле кондоме.

Name

Ре вов

24.02.2017 11:17

Док су се они у Србији ручно празнили њихове жене је неко практично пунио.

Name

ЈАСО

24.02.2017 08:05

Пишите Путину да се треба за све ово наљутити на Турску...он изгледа да не зна за ова дјела Турске на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

24.02.2017 08:29

Дахоце нас узети било ко људи.Све је боље од ових дзелата ови немају милости.Дај бозе да наидје кака будала да нас окупира

Name

Нико и Неко

24.02.2017 09:12

Браво

Name

Мирко Немирко

24.02.2017 08:08

Па Турска је оборила руски авион! Ста су руси урадили? Ниста! Све земље у региону сарадјују са турском. Мислим да су руси балкан турској препустили... Наса политика је крива јер нисмо ни са ким добри. Ста смо науцили из прослости? Ниста! Погледајте примјер косовских албанаца. Са стратеском политиком направисе дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wук1

24.02.2017 09:06

Ко је послије обарања авиона коме отисао на ноге да клеци и извињава се

Name

Нико и Неко

24.02.2017 09:13

Па и руси повисе неки дан грешком војнике турске па шта . Ништа.

Name

ЦУЈ "ЈЕДИНСТВО ТУРАКА И БОСЊАКА"

24.02.2017 08:09

ТО БИ БИЛО ПРИВИДНО ЈЕДИНСТВО ТУРАКА И ПОТУРИЦА (ЦАК И АКО ПРИХВАТИМО ДА СЕ РАДИ О БИВСИМ "БОГУМИЛИМА".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па шта?

24.02.2017 09:23

А шта ти мислиш да су на свијет Срби дошли ко Хришћани? Па и Срби су били пагани па накнадно изабрали вјеру, вјеру може бирати ко хоће и кад хоће.

Name

Ре. Па бошшња

24.02.2017 09:52

Вама Бошњама иде од руке то мјењање вјере и нације,ви то за час одрадите тако да се и не сјећате шта сте до јучер били

Name

ЛОЗ

24.02.2017 10:21

Теби изнад нико није крив сто си затуцан

Name

Мир

24.02.2017 08:12

Евидентно је да Возд Милокрад вец 10 година трује свој народ националзмом.Све је у функцији осамостаљња РС иако се то никад неце догодити.Контапродуктиван је миру на Баклану.У оцају за властити опстанак враца се у период Османског царства тразеци трацак наде за опстанак на власти.Оцекивати је од медјународне заједнице да га прогласе особом"нон грата".Довео је српски народ на ивицу глади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

24.02.2017 08:14

У Турској живи девет милиона Срба који и дан-данас говоре српски и свако од њих зна које је презиме породица носила и која је крсна слава куће била!.Турска је за Србе била Америка У 15. и 16. веку у Србији није била толико развијена свест о нацији. Српски великаш никако није мусавог и дроњавог кмета доживљавао као брата по крви! Вера се мењала као што се данас мењају политичке странке, а у ислам је масовно прелазило ситно племство. У средњем веку Турска је била исто што и данас Америка. Турска царевина је у свом саставу имала 32 земље, никад није спаљивала вештице, а Јевреји су ту налазили спас. Прва велика миграција Срба у Турску одиграла се у време Берлинског конгреса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.02.2017 08:33

Ти си помјешао турску и Србију,Србија је и данас 400 година испред турске гдје муџахедини и исламисти коло воде.Турској распад не гине.

Name

Бг

24.02.2017 08:15

Рус и Турчин су се вец договорили за Балкан још само да се договоре са Арапима Америком и Европом, нас неце ни питати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурга

27.02.2017 05:28

...тако некако!!

Name

нукица

24.02.2017 08:16

Молм вас разјасните вец једном Турска нефинансира Турска даје кредит који се враца.Нико ником ниста недаје дзаба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

24.02.2017 08:26

Турска неможе да влада ни својом земљом , сваки дан им становништво лети у небо , видјели смо како савијају реп пред Русма . Курди их побише у њиховој земљи , а сиријци су их већ више пута масакрирали . Ови наши могу бити само покусни кунићи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико и Неко

24.02.2017 09:17

Мислиш?

Name

Они

24.02.2017 10:39

Објасни како се савише пред Русима,срушише им моцни авион,убише амбасадора,.

Name

Дијаспора

24.02.2017 08:27

Чињенице о којима се ћути: Девет милиона Срба данас живи у Турској У Турској живи девет милиона Срба који и дан-данас говоре српски и свако од њих зна које је презиме породица носила и која је крсна слава куће била! Пазите, некима од њих су преци још пре 300, па и 400 година населили те просторе, али они и дан-данас говоре српски и свако од њих зна које је презиме породица носила и која је крсна слава куће била - открива Драган Милосављевић, председник Друштва српско-турског пријатељства „Инат“. Још је краљ Александар Карађорђевић изјавио да су Срби измирили све рачуне са Турском 1912, па убудуће са њима можемо бити само пријатељи. То, ипак, нико није узео за озбиљно до пре пет година. Теза да је 500 година дуг принудни брак Срба и Турака оставио за последицу предрасуду да су нам Турци највећи непријатељи, била је инспиративна за Милосављевића, чије изјаве преносимо ин виво, у целини целости. Ко је кога јахао Једном сам рекао једном професору из Анкаре да је довољно што су нас јахали више од 400 година, а он ми је одбрусио: „Питање је ко је кога ту јахао, ви Срби сте имали извршну власт као велики везири, какви султани!“ Тако је само у периоду од 1543. до 1612. Године, Србија допринела вођењу царства с 13 великих везира, седам њихових заменика, 23 везира, осам адмирала (капудин-паша), бројним гувернерима провинција и с безброј великих дефтердара (шефова финансија) и највиших административних службеника. Турци преузели неке српске речи У Србији никад раније није постајала ни назнака да би овакво Друштво пријатељства било могуће. У Београду живи око 1.000 Турака, а претпоставља се да их на Косову и Метохији има још око 30.000, мада су многи од њих поделили судбину комшија Срба. У српском језику има око 8.000 турцизама, а у турском 1.000 србизама. Док смо ми преузели од Турака: инат (чврсто веровати), орган, душек, („тузла“ на турском значи „со“), Турци су од нас наследили речи: кашика, душман… Турска је за Србе била Америка У 15. и 16. веку у Србији није била толико развијена свест о нацији. Српски великаш никако није мусавог и дроњавог кмета доживљавао као брата по крви! Вера се мењала као што се данас мењају политичке странке, а у ислам је масовно прелазило ситно племство. У средњем веку Турска је била исто што и данас Америка. Турска царевина је у свом саставу имала 32 земље, никад није спаљивала вештице, а Јевреји су ту налазили спас. Прва велика миграција Срба у Турску одиграла се у време Берлинског конгреса. Српки језик говорили и султани Наша историја прећутала је да су на просторима турске империје у службеној употреби била чак четири језика: турски (за свакодневне разговоре), арапски (језик религије јер је њиме написан „Куран“), затим персијски (књижевни језик) и – српски, као језик дипломатије и војске. И султани су говорили српски јер сесматрало да само необразовани не говоре овај језик. Амбасадори знају само где је добра јагнејтина У Министарству дијаспоре само знају где има добре јагњетине! Ови наши амбасадори нису ниједну визиткарту донели, а камоли да су склопили неки добар посао. Хрвати су подигли своју текстилну индустрију захваљујући Турцима, а ми смо ту шансу пропустили. И то због виза. Нико не зна да Турчину за долазак у Србију треба гарантно писмо и још да га чека пријатељ на аеродрому, иначе ће га наши вратити. Визе су уведене деведесетих за време рата, а њихово укидање влада још није стигла да стави на дневни ред. Ма чак и Турчину који има Шенген треба транзитна виза кроз Србију. Замислите колико Србија губи, око три милиона Турака ради у западној Европи. Кад би само милион прошло кроз Србију на путу за отаџбину, зарадили бисмо више него да имамо нафтовод. А да не причам да споразум о слободној трговини с Турском стоји на разматрању већ 10 година. Београд у Истанбулу Изгледа да је бивши амбасадор Туске у Београду Хасан Октем био у праву кад је, предајући акредитиве тадашњем премијеру Војиславу Коштуници, у шали рекао да је инат најпознатија турска реч у Србији. Док Србија не хаје за бројну дијаспору у Турској, њени потомци нису заборавили завичај, па се код Истанбула простире Београдска шума на 6.000 хектара, а град се дичи црквом Београдске Богородице. Док Београд има Стамбол капију, у Истанбулу је подигнута Београдска капија! У Истанбулу скоро три милиона људи пореклом из Србије Мит о Чикагу као највећем „српском“ граду после Београда опстао је само захваљујући чињеници да је деценијама било политички некоректно рећи да та титула заправо припада Истанбулу. Јер, на обалама Босфора живи чак три милиона људи пореклом са ових простора, које смо вековима пежоративно називали „потурицама“ Наравно, није реч о класичној емиграцији коју су деценије за нама потерале у печалбу, већ о исељеницима који су стотинама година тамо, исламске вере и турских имена, али чврсто везани за шаку земље са које су им прадедови отишли… Верујте, чак и чвршће од многих од нас који још стојимо на њој! Апсолутно су свесни свог порекла, са невероватним поносом то истичу, сматрајући себе почаствованим због тога што су им корени у Србији! Пазите, некима од њих су преци још пре 300, па и 400 година населили те просторе, али они и дан-данас говоре српски и свако од њих зна које је презиме породица носила и која је крсна слава куће била… У Истанбулу три, у читавој Турској девет милиона води порекло из Србије Ако вам је фрапантна бројка од три милиона у Истанбулу, шта рећи на податак да је то тек трећина од укупног броја колико их је у Турској?! Говоримо о девет милиона душа, а то није моја претпоставка, већ податак, нешто о чему се овде ћути. Говоримо о „армији“ у најмању руку великих пријатеља Србије, који би и те како могли да нам помогну. Што је најважније они то и желе. Међутим… Е, то „међутим“ је управо оно што нас је кроз историју скупо коштало! За српске власти ти људи никада нису били сматрани српским исељеницима због догме да су Срби само они православне вере. Зато што је то и даље табу тема и јеретичко питање, данас и имамо нацију Бошњака. Можда би и карта Хрватске данас била драстично другачија да је дозвољено изјаснити се као Србин католик?! Караџић живи у насељу Бајрам Паша Обилазећи својевремено једну од највећих истанбулских општина Бајрам паша и разговарајући са људима који у њој живе, а 90 одсто од 350.000 колико их има је нашег порекла, пришао ми је човек да ми поносно каже да су се његови некада давно презивали Караџић и да зна коју су славу славили, да са генерације на генерацију преносе српски језик и да му никада неће бити јасно због чега не може да буде оно што смо поменули - Србин муслиман?! Разговарао сам са људима који потенцирају да су из: „Аски Србистана“, што у преводу значи: Старе Србије. Питам их знају ли одакле су тачно пореклом, а они углас: „Скопље“ - наставља да нас шокира наш саговорник. 13 великих везира пореклом из Србије Корпусу потенцијалних лобиста, јаких привредника спремних да улажу, уопште људи који су више него вољни да на сваки начин помогну држави у којој су им корени. А, 95 одсто наших Истанбулаца су у најмању руку добростојеће занатлије и успешни привредници, чија предузећа запошљавају и по неколико стотина људи. Колико су тамо цењени говори и податак да се део Истанбула, омиљено излетиште, зове „Београдска шума“. Једна од свега четири капије на некадашњем бедему око града носи име „Београдска“, али… А шта ћемо са чињеницом да је чак 13 великих везира било са наших простора?!Замислите колико Србија губи, око три милиона Турака ради у западној Европи. Кад би само милион прошло кроз Србију на путу за отаџбину, зарадили бисмо више него да имамо нафтовод. А да не причам да споразум о слободној трговини с Турском стоји на разматрању већ 10 година - прича Милосављевић, чије друштво свакодневно добија понуде за пословну сарадњу с турским фирмама. Инат најпознатија турска речу у Србији Изгледа да је бивши амбасадор Туске у Београду Хасан Октем био у праву кад је, предајући акредитиве тадашњем премијеру Војиславу Коштуници, у шали рекао да је инат најпознатија турска реч у Србији. Док Србија не хаје за бројну дијаспору у Турској, њени потомци нису заборавили завичај, па се код Истанбула простире Београдска шума на 6.000 хектара, а град се дичи црквом Београдске Богородице. Док Београд има Стамбол капију, у Истанбулу је подигнута Београдска капија! Аутор: Михаило Меденица

ОДГОВОРИТЕ
Name

"ИНСПИРАЦИЈО" И "ЦВИЈЕТЕ"

24.02.2017 09:32

СТА КАЗЕТЕ НА ОВЕ ПОДАТКЕ? НАДАМО СЕ ДА ЦЕ И БАКИР ОВО ПРОЦИТАТИ.

Name

Дон

24.02.2017 09:46

Нису то Срби, већ Бошњаци које су Срби истјерали са балканских простора и не причају српски, већ босански.

Name

ре

24.02.2017 09:48

Ух кад си ти овај текст поцео писати? Ти изгледа јутрос подранијо! Вала предугацак! Немам ја времена да то све процитам!

Name

РЕ ДОН

24.02.2017 10:12

ЗАСТО ТИ ИСЛАМИЗОВАНИ СРБИНЕ НЕ ПОТПИСЕС СВОЈЕ АРАПСКО ИМЕ, ВЕЦ СЕ СКРИВАС ПОД ОВИМ "ДОН"

Name

дурмитор

24.02.2017 10:20

Срби су за вријеме османлија били турски савезници. А све "битке" Срба против турска су или мит или карикирани историјски догађаји. Први прави устанак против турска, на овим просторима био је под водством хусеин капетана градасцевица и то у Босни а не у Србији, за прогон турска су гинули муслимани а не срби. Срби су се активно укључили кад је кренуо слом турског царства, и то захваљујући великом силама. Што се тиче балканаца, Срба, босанаца, Македонаца, албанаца, турци би остали до данас овдје. Као и сви други окупатори, који су отишли само захваљујући великим силама

Name

Хох

24.02.2017 10:47

Де објасни како су настали Босњаци,гдје су нестали богумили и колико је било православаца у босни када су је турци освојили,само краце брате драги.

Name

Горки

24.02.2017 12:44

Овај сто се обраца се Диаспора, оцито је Психицки нестабилан, а ја би са великом сигурносцу рекао да болује од Сизофреније. Молио бих да такви, умјесто да се обрате на овом Порталу, сто пре потразе Психијатра.

Name

Горки

24.02.2017 08:29

А са оваким Српским Руководством, са обе стране Дрине, црно нам се писе. Народ је толико заслијепљен, да такве и даље слиједи, без и једног подизања сопственог гласа. Страни месетари могу да казу ста зеле, а да нико не реагује. Сјетили се наси Новинари да нас подсјете, после неколико Година. Ниста боље од нас неце ни бити, него да будемо Земља за парцање. Мислим да свако од нас види, какви смо сами себи и медју собом, па ради таквог понасања, ниста није код нас цудно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијет

24.02.2017 08:30

Ако ово процита Николиц,одма има да промјени називе Калимегдан,Тасмајдан у Београду,Цаир у Нису....итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

24.02.2017 09:44

А шта је са Карабурмом, Теразијама, Дорћолом :-)? Шта ће бити са нашим вољеним опанцима и гуслама?

Name

ре.дон

24.02.2017 13:03

Не брини ти за твоје опанке,нико ти их изувати неће

Name

Дон

24.02.2017 08:30

Тешко да ће Срби изаћи на крај са хрватско-бошњачко-албанским савезом, иза којег стоје Америка, Британија, Њемачка и Турска. Највећа турска заоставштина на Балкану су управо Срби. Крв није вода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхомскеy

24.02.2017 08:32

Зиги зиги Спутњик. Ћосићевска индоктринација у савременом медију. "Лаж је вид српског патриотизма и потврда наше урођене интелигенције. Лажемо стваралачки, маштовито, инвентивно.“ Само нису ово '90те па да вам иде од руке. Остала вам је огољена лаж и самообмана. Није вам лахко, факат ми вас је у једну руку и жао. Ипак молим Узвишеног Бога да нас окупи око Истине и љепоте које чине истинске вриједности човјека. А, заблуда је опасна болест ма с које стране доказила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхомскеy

24.02.2017 08:32

Зиги зиги Спутњик. Ћосићевска индоктринација у савременом медију. "Лаж је вид српског патриотизма и потврда наше урођене интелигенције. Лажемо стваралачки, маштовито, инвентивно.“ Само нису ово '90те па да вам иде од руке. Остала вам је огољена лаж и самообмана. Није вам лахко, факат ми вас је у једну руку и жао. Ипак молим Узвишеног Бога да нас окупи око Истине и љепоте које чине истинске вриједности човјека. А, заблуда је опасна болест ма с које стране доказила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

24.02.2017 08:40

Па нека царују, ко им брани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деда

24.02.2017 08:45

Ко о чему,баба о уштипцима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијет

24.02.2017 08:48

Извор,Спутњик,Русија,земља која це се ускоро наци оптузена за најтезе злоцине у Сирији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОНЗУЛ СРПСКЕ У ГОРАЖДУ

25.02.2017 18:23

Реци нам, молим те, јеси ли ти ''обичан цвет'' или си ипак ''хрватско цвијеће''?

Name

Мир ,мир

24.02.2017 09:12

Е мој РЕ нико никад није владао свијетом. Било је покусаја . Сви знамо како су заврсили. Сви сте говорили да це Русија за 10-15 година бити муслиманска,због лосег наталитета. Ста сад казете кад је ријесила тај проблем,кад им је наталитет позитиван. Не заносите се... .Боље се залазите за мир. То нам ја свима најпотребније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

24.02.2017 09:12

А ста то не царују само сто ми не видимо нецемо да видимо. Спутњик да није националистицки подесен боље би просао.ја га никад не цитам нити цу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лио

24.02.2017 09:16

Исто маста ко и о великој србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wук1

24.02.2017 09:20

Да Турска зели добро Босњацима урадила би несто да им поправи ЗИВОТНИ СТАНДАРД ! Прављењем криза се не поправља зивотни стандард. То је циста глибална дипломатска трговина. Босњаци су ту САМО за подкусуривање као и Срби са друге стране. Фора је изврсити притисак на Србију. Да се окрене западу. А ту смо сви ми доњи јер гдје је криза ту нема инвестиција а са тим ни БОЉЕГ ЗИВОРНОГ СТАНДАРДА !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗРЕН ДОБОЈ

24.02.2017 09:46

Тренутно највећи српски непријатељи су српски политичари а посебно ови у Србији,све су то ововремене потурице,титоисти,европејци и људи који нису дорасли тешкој и драматичној ситуацији у којој се налази српски народ у цјелини.За шаку власти продали би и очев гроб а камоли народ и државу,ни мање државе ни више квислинга.Да има памети Србија и РС би тужиле Турску за почињени геноцид над српским народом а последица тог геноцида и насилне исламизације су данашњи Бошњаци и проблеми са њима кроз историју.Садашња Србија омогућава и активно учествује са Турском у ширењу неоосманизма на Балкану и српским земњама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.02.2017 14:55

Имал међеда по Озрену...?

Name

ЧУЈ ИМА ЛИ МЕЂЕДА?!

25.02.2017 18:10

Нема откако си ти отишао.

Name

ре.само Бих

24.02.2017 09:47

А гдје си ти Босанац био на попису становниства? Да ти ту твоју вјецну Босну пронасли амери на оним новим планетама сто су скоро открили?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хрватина

24.02.2017 09:47

Браво чланак за 10 Па што се не ухватите мало Путина и Русије ако бога знатеКомплет нафтна индустрија у Србији и РС дата Русима Војна база у Србији .Руси поклањају авионе,хеликоптере .тенкове диктирају шта че те радити у вањској политици и те се не зове Руси хоче да владају БалканомСвакоме нађете епитет хрвати -усташе бошњаци не знају коме припадају.македонци не постоје. црногорци су срби ал не знају па попустите веше ако бога знате да народ живи ко у читавој ЕУ и САД Са оваквим аналитичарима дочи че мо до каменог доба и препирати се ко је настао од амеба ко од парамецијума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФБиХ

24.02.2017 09:55

Инсаллах Османлије да владају него ста.поздрав за пријатељску Турску из Градацца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

24.02.2017 13:52

Поздравља вас Путин и Башар из Сирије.Чули да сте се вратили из Сирије кућама у федерацију,сад ће они мало до вас

Name

Окани се..

24.02.2017 09:57

Власнику Спутњика много је стало да је овдје нестабилност, несигурност, биједа и безнађе, црна рупа да је ово, европско дно да је..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајке

24.02.2017 10:17

Има ли оно од лешинсра Инцка, оглашава ли се поводом настале кризе у бих. Опет ће срби и Додик бити криви, а највече зло у бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајке

25.02.2017 12:47

Зло лежи у Бакиру.

Name

Тзхц

24.02.2017 10:44

Зукорлиц кљуцни играц неоосманизма?Јел ово Расим Љајиц наруцио текст?Ко иоле прати зна да Турци сарадјују са Угљанином у Сандзаку као и да финансира ИЗ коју он подрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаро

24.02.2017 11:18

Турци су смеће од народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

1815

24.02.2017 17:01

Турска посла,хоће да их опет протјерамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агаин

24.02.2017 20:55

Ћераћемо се опет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАВУТОГЛУ

25.02.2017 05:05

БИЛИ СМО ОВДЕ САД СМО ОВДЕ И БИЦЕМО ОВДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

25.02.2017 08:15

Били сте Срби,још сте Срби а и битиће те Срби!!!

Name

Ратко Младић

25.02.2017 09:20

Овде бити сигурно нећете!!!

Name

Турк

25.02.2017 08:28

Док Курди узму своје,Руси своје,од турске неће остати ништа,док их американци оставе има да заратују и сами себе одведу у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови јорк

25.02.2017 13:58

Трумп им је скухао сатараш. Нема више браћо турци. Америка диже руке , за њих сте у истом кошу као и они које бомбардују у Сирији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бенто

26.02.2017 16:18

Ха..ха..ха..па ово је смијешно. Ко је наручио овај чланак? Људи божији па у ком вијеку ви живите.

ОДГОВОРИТЕ