Osmanlije bi opet da "caruju" Balkanom

Turska svoj uticaj u Srbiji najviše ostvaruje u Staroj Raškoj kod muslimana Bošnjaka, opštinama Preševo i Bujanovac, kao i na Kosovu i Metohiji, a čak i u Beogradu postoji jedna turska škola.

Srbija 24.02.2017 | 08:44
Osmanlije bi opet da "caruju" Balkanom
Turska je među najagilnijim zemljama koje lobiraju za učlanjenje Kosova i Metohije u Unesko i to je deo njihove strategije neoosmanizma, upozorio je ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

Za neupućene, neoosmanizam je nacionalistička, islamistička i panturkistička ideologija koja zagovara obnovu uticaja Osmanske imperije, koja se prostirala na području današnje Republike Turske i na prostorima Zakavkazja, Centralne Azije, Bliskog istoka i Balkanskog poluostrva.

Podrška „svojima“

Istoričar dr Aleksandar Raković slaže se sa Tanaskovićevom ocenom i dodaje da je turski koncept neoosmanizma razvijao profesor Ahmet Davutoglu, bivši premijer Turske, prethodnih nekoliko decenija.

Prema njegovim rečima, neoosmanizam je jedan politički i kulturni koncept kojim se uspostavlja „starateljstvo nad nekadašnjim osmanskim prostorima na Balkanu, a posebno nad narodima koji baštine osmansku tradiciju, a to su na Balkanu — Bošnjaci i Albanci“.

„U nizu javnih istupa visokih turskih političara često je isticano jedinstvo Turaka i Bošnjaka s jedne strane, i Turaka i Albanca sa druge i slali su poruke da Turska nikada neće ostaviti na cedilu svoju zaostavštinu na Balkanu a to su, kako oni smatraju, bošnjački i albanski narod.

S tim u vezi, oni će uvek pružati podršku svojim političkim, kulturnim i verskim namerama i ukoliko bude bilo nekih nesuglasica sa susednim narodima, Turska će uvek gledati da bude na strani onih koje je za sobom ostavila na Balkanskom poluostrvu“, kaže Raković za Sputnjik.

Podsećanja radi, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u poslednjih pet godina izjavljivao je da mu je Alija Izetbegović „ostavio Bosnu u amanet“ i pretio da će „onaj ko dirne Bošnjake imati sto miliona Turaka protiv sebe“ uz upozorenje da bi turski vojni brod mogao da uplovi u Neum (mesto u BiH na obali Jadranskog mora).

Oceubistvo Ataturka

Kad je reč o Kosovu, Erdogan je u više navrata isticao da je Turska podržavala i da će nastaviti da podržava južnu srpsku pokrajinu, a posebno se „proslavio“ izjavom u Prizrenu koju je posle nespretno pokušavao da demantuje — da je Kosovo njegova druga država.

I bivši premijer Turske i glavni ideolog neoosmanizma Ahmet Davutoglu je u Banjaluci prošle godine dao nekoliko izjava koje su ozbiljno uznemirile hrišćansko stanovništvo u BiH.

„Turci su bili oduvek ovde i ostaće u BiH“, „Bosna je onakva kakvu je Alija Izetbegović ostavio“ i „Banjaluka se nikad ne može odvojiti od Sarajeva“, izjave su Davutoglua koje su podigle temperaturu u Banjaluci.

Ideologija neoosmanizma koju zagovaraju Erdogan i društvo oko njega u dobroj meri se razilazi sa tradicijom sekularne Turske koju je ustanovio Kemal Paša Ataturk, a Raković kaže da se Erdogan neće obazirati na sekularno nasleđe tvorca turske nacije i da će ga koristiti koliko mu bude trebalo.

„Politika Turske biće u skladu sa ideologijom i idejama Redžepa Tajipa Erdogana, a jedna od tih ideja je i neoosmanizam koji se ne odnosi samo na Balkansko poluostrvo nego i na muslimanske države nekadašnjeg SSSR-a, pa čak i na Krim.

Pritom, treba da imamo u vidu da u ovom momentu, kad je Rusija stavila Turskoj do znanja da je snažnija, uloga Turske na tim prostorima je manja.

Ali to ne znači da neće u nekom drugom momentu odmeravanja snaga postati veća. Ovde kod nas možemo očekivati da će turska podrška albanskim separatistima i Bošnjacima u BiH biti snažna, s tim što Bošnjaci i Albanci imaju podršku američke i britanske službe i njihovih politika“, kaže Raković.

Zukorlić - ključni igrač neoosmanizma

Čak i sada, ako bi došlo do nekog zaokreta američke politike, a to bi trajalo nekoliko godina, smatra Raković, ti odvojeni američki uticaji na Balkanu bi se verovatno prilagodili britanskim i čekali priliku da Tramp siđe sa vlasti i da se vrate na staru klintonističku politiku koju su vodili.

„Što se tiče balkanskog prostora, nije samo reč o neoosmanizmu,nego i o podrškama koje mu pružaju Velika Britanija, što je već tradicionalno, a takođe i SAD, a sada ćemo videti u kojoj meri će ostati ta podrška. Ali do sada je to bilo tako, tako da je taj sistem međusobne komunikacije koji je bio protiv interesa srpskog naroda i koji je bio veoma stabilan na našem prostoru, tek sad počeo da se narušava“, ocenjuje Raković.

Prema njegovim rečima, Turska svoj uticaj u Srbiji najviše ostvaruje u Staroj Raškoj kod muslimana Bošnjaka, opštinama Preševo i Bujanovac, kao i na Kosovu i Metohiji, a čak i u Beogradu postoji jedna turska škola.

„Kulturne i verske institucije Turske su jako prisutne na prostorima gde žive muslimani. Oni posebno igraju na kartu Islamske zajednice Muamera Zukorlića, koja povremeno, navodno, ima neke nesuglasice sa njima, ali je veliko pitanje da li su te nesuglasice fabrikovane ili zaista postoje.

S druge strane, pojačava se i uticaj vehabijskih zemalja sa Bliskog istoka, tako da je moguće da tu ima nesuglasica.

Međutim, turski uticaj će ovde još dugo vremena biti najjači, uprkos tome što deluju i Iran i zemlje Arabijskog poluostrva, zato što Turska ipak ima sponu koja je vezuje za muslimane na Balkanu, a to je zajednička istorija koju oni baštine. Njihov uticaj na balkanske muslimane biće jak, posebno zbog toga što je nekih četiri miliona Turaka poreklom sa naših prostora“, zaključio je Raković.

Izvor: Sputnjik
Foto: AFP

Komentari / 97

Ostavite komentar
Name

BGD - SA - IST

24.02.2017 07:51

I put Beograd sarajevo (u prevodu zelena trasferzala) je u toj funkciji. Finansira ga Turska, i sad muku muce kako ce to da zamaskiraju, pa da se kao donator pojavi neki privatnik. Koga u Turskoj moze da zanima taj put osim drzavu Tursku. Samo, neka puteva. Oni nas povezuju. Problemi su skroz na drugoj strani. U nama samima.

ODGOVORITE
Name

Mrki

24.02.2017 08:08

Ovdje se radi o crvenoj transverzali od Kosova do Karlovca gdje Rusija preko Srbije nastoji da poveze pravoslavni i ruski utjecaj na Balkanu.

Name

U ,

24.02.2017 08:09

U Beogradu vise turskih zastava ,nego srbskih"kakva svinjarija ,neznamo kakvu pogodbu je vucic podpisao ,i kakvi zahtevi "jedna ili 1000 zastava ,.

Name

Samo BiH

24.02.2017 08:28

Mogu turci, rusi, iranci, grci, "rimljani" i ostali da pokusaju uticati, ali neka im je svima jasno: Zaboravite da ce vladati ovim prostorom! Ovo je Bosna, zemlja bosanaca, njihova domovina!

Name

borac

24.02.2017 09:29

Dil sa Rusima a mi naivni Srbi kao i uvijek.

Name

ZA

24.02.2017 09:45

BG-SA-IST>>>>>>PITAJ SRBIJU KO JE NAJVECI INVESTITOR KO UBRIZGAVA LOVU U SRBIJU SRBIJA SA TURSKOM IMA POSEBNE ODNOSE,BOLJE NEGO SA RS-BIH.ZATO NASLOV JE BEZ VEZE,U BIH OSIM NEKIH RESAURACIJA I DZAMIJA NISTA VISE,

Name

Alan Ford

24.02.2017 09:52

Ne treba im put Beograd Sarajevo. Dosta su im turske serije koje svi stpski tv kanali emituju a vi ih gledate ko drogirani. Za početak ugasite televizore dok idu njihove trećerazredne serije.

Name

Jaro

24.02.2017 07:58

Nikada više turci neće vladati ovim prostorima

ODGOVORITE
Name

re jaro

24.02.2017 08:12

Ne samo balkanom islam ce vladati svijetom ,ako ih vatikan ne pokatolici

Name

Gadno,

24.02.2017 08:12

Srbski politicari,bi za lovu vlastitu mamu prodali "sram ih neka bude ,nista nikoga ne pitaju da li smo za ili proriv :kao da ne postojimo.

Name

Re

24.02.2017 08:16

Vec vladaju bar 30%,mrznja prema Turcima ti nece pomoci.

Name

Kiki

24.02.2017 08:24

Pa normalno da nece al ovo je sindrom 520.

Name

Re.

24.02.2017 08:28

Nikad ne reci nikad

Name

re: joro

24.02.2017 08:29

Oni vec vladaju A Tramp pomaze na tome.

Name

Kiki

24.02.2017 08:40

Pocinje izborna tematika u Srbiji. Bacaju narodu hranu jer je gladan. Futerung show.

Name

Dodo

24.02.2017 08:56

Do sledeće poplave

Name

Polje

24.02.2017 09:31

E moj Jaro pa zar ti nije jasno da Turci nikad nisu ni prestali vladati. Kome izvozite meso iz BiH. Cijela privreda je vezana na Tursku i novac nam dolazi iz Turske samo preko skrivenih kanala. Srbija se bratimi više sa Turskom nego sa majkom Rusijom. Pljujete svi po zapadu a kujete Putina u nebesa, pa zašto braco srbi ne idete Putinu da radite nego svi bježite u j...u Evropu. Isto tako pljujete Tursku a bez Turaka nema para priznali vi to ili ne i samo se tješite da ste smo gospodari na svojoj zemlji... Kome prodajete zemlju.... Sad navalite lupat minuse.

Name

re

24.02.2017 09:54

Ma sta vam je nece nas niko ni dzaba kad bi bili za prodaju! Da nas primi sebi treba li bi pregovarativi reforme provoditi 30 godina! Vidite da nas ni Europa nece a kamoli Turci! Nece niko sirotinje i bjede! Sirotinjo i bogu si teska

Name

Iks

24.02.2017 11:35

Turci neka vladaju svojim pustinjama i neka opste sa kozama, nisu oni za Evropu.

Name

boze

24.02.2017 07:59

Ovi nasi srbi sto politicari sto kakvi strucnjaci su toliko obavjesteni (sve znaju a uvijek ih iznenadi nesto) .Znamo sta hoce zapad sta islam ali ne znamo sta mi hocemo.

ODGOVORITE
Name

@bože

24.02.2017 09:37

VelikoSRBovskiji političari znaju vrlo dobro šta žele, nemoj da se brineš. Njima je JEDINI CILJ iseljavanje svakog obrazovanog čovjeka, svake osobe koja ni pijana ne bi povjerovala u njihove laži. Najlakše je vladati nepismenom i zatupljenom masom. Daš im krampu, lopatu, malo isprepadaš komšijama i ratom, i oni rintaju za tebe do smrti...

Name

Logika...

24.02.2017 08:01

Znate li KOLIKO skola Turskih pa jos i pola ostalih zemalja ima u USA... Ne znate.

ODGOVORITE
Name

S

24.02.2017 09:49

ZNAS LI TI?

Name

Нови јорк

25.02.2017 13:32

Ја живим овдје 30 година 8.5 милиона људи . Ја за ово година видим само једну Посигурно не унам ни да ли је турска или сауди. А ти?

Name

smjesno

24.02.2017 08:02

Da nije smjesno bilo bi zalosno! Pa i Rusija bi opet da hara Balkanom kao da je to tajna!

ODGOVORITE
Name

бијељина

24.02.2017 08:11

Боље Русија него Турска!

Name

Re Bijeljina

24.02.2017 09:22

Eto ja bi Tursku ko što bi ti Rusiju, pa sad gledaj.

Name

Re smješno

25.02.2017 08:30

Odlično,znači opet ćete plakati i izmišljati genocide,samo ostaćete i bez te četvrtine pa ćete u arabiju morati jer turska nestaje polako ali sigurno pod uticajem amerike i Rusije.

Name

Dodo

24.02.2017 08:02

Srbi i jedu Turci

ODGOVORITE
Name

U pravu si

24.02.2017 08:24

1912. smo ih pojeli ko pitu za doručak, pobjegli su spuštanih gaća i podvijenog repa ko kučkice da se više nikad ne vrate.

Name

re dodo

24.02.2017 08:49

Prije da ste vi postali od srba posto ste prodali vjeru za veceru . Skini sa tavana ikonu od slave nemoj se stidit djedova

Name

kivi

24.02.2017 08:49

E moj Dodo nauci se pravopisu. Ne pise se Jedu.Tvoja recenica nema nikakvog smisla.Lep pozdrav.

Name

Zero

24.02.2017 09:59

Turak dodje i uzme ti djete iz kuce. A zena ako je ljepa ne smije je gledat...hmmmhmmm Tako 500 godina.

Name

Vov

24.02.2017 10:36

520 godina 110 hiljada turskih vojnika se nalazilo u Srbiji bez zena pa sta mislite gdje su se praznili i dali su koristile kondome.

Name

Re vov

24.02.2017 11:17

Dok su se oni u Srbiji ručno praznili njihove žene je neko praktično punio.

Name

JASO

24.02.2017 08:05

Pišite Putinu da se treba za sve ovo naljutiti na Tursku...on izgleda da ne zna za ova djela Turske na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

AR

24.02.2017 08:29

Dahoce nas uzeti bilo ko ljudi.Sve je bolje od ovih dzelata ovi nemaju milosti.Daj boze da naidje kaka budala da nas okupira

Name

Niko i Neko

24.02.2017 09:12

Bravo

Name

Mirko Nemirko

24.02.2017 08:08

Pa Turska je oborila ruski avion! Sta su rusi uradili? Nista! Sve zemlje u regionu saradjuju sa turskom. Mislim da su rusi balkan turskoj prepustili... Nasa politika je kriva jer nismo ni sa kim dobri. Sta smo naucili iz proslosti? Nista! Pogledajte primjer kosovskih albanaca. Sa strateskom politikom napravise drzavu.

ODGOVORITE
Name

Wuk1

24.02.2017 09:06

Ko je poslije obaranja aviona kome otisao na noge da kleci i izvinjava se

Name

Niko i Neko

24.02.2017 09:13

Pa i rusi povise neki dan greškom vojnike turske pa šta . Ništa.

Name

CUJ "JEDINSTVO TURAKA I BOSNJAKA"

24.02.2017 08:09

TO BI BILO PRIVIDNO JEDINSTVO TURAKA I POTURICA (CAK I AKO PRIHVATIMO DA SE RADI O BIVSIM "BOGUMILIMA".

ODGOVORITE
Name

Pa šta?

24.02.2017 09:23

A šta ti misliš da su na svijet Srbi došli ko Hrišćani? Pa i Srbi su bili pagani pa naknadno izabrali vjeru, vjeru može birati ko hoće i kad hoće.

Name

Ре. Па бошшња

24.02.2017 09:52

Вама Бошњама иде од руке то мјењање вјере и нације,ви то за час одрадите тако да се и не сјећате шта сте до јучер били

Name

LOZ

24.02.2017 10:21

Tebi iznad niko nije kriv sto si zatucan

Name

Mir

24.02.2017 08:12

Evidentno je da Vozd Milokrad vec 10 godina truje svoj narod nacionalzmom.Sve je u funkciji osamostaljnja RS iako se to nikad nece dogoditi.Kontaproduktivan je miru na Baklanu.U ocaju za vlastiti opstanak vraca se u period Osmanskog carstva trazeci tracak nade za opstanak na vlasti.Ocekivati je od medjunarodne zajednice da ga proglase osobom"non grata".Doveo je srpski narod na ivicu gladi.

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

24.02.2017 08:14

U Turskoj živi devet miliona Srba koji i dаn-dаnаs govore srpski i svаko od njih znа koje je prezime porodicа nosilа i kojа je krsnа slаvа kuće bilа!.Turska je za Srbe bila Amerika U 15. i 16. veku u Srbiji nije bila toliko razvijena svest o naciji. Srpski velikaš nikako nije musavog i dronjavog kmeta doživljavao kao brata po krvi! Vera se menjala kao što se danas menjaju političke stranke, a u islam je masovno prelazilo sitno plemstvo. U srednjem veku Turska je bila isto što i danas Amerika. Turska carevina je u svom sastavu imala 32 zemlje, nikad nije spaljivala veštice, a Jevreji su tu nalazili spas. Prva velika migracija Srba u Tursku odigrala se u vreme Berlinskog kongresa.

ODGOVORITE
Name

Re

25.02.2017 08:33

Ti si pomješao tursku i Srbiju,Srbija je i danas 400 godina ispred turske gdje mudžahedini i islamisti kolo vode.Turskoj raspad ne gine.

Name

Bg

24.02.2017 08:15

Rus i Turčin su se vec dogovorili za Balkan još samo da se dogovore sa Arapima Amerikom i Evropom, nas nece ni pitati.

ODGOVORITE
Name

Murga

27.02.2017 05:28

...tako nekako!!

Name

nukica

24.02.2017 08:16

Molm vas razjasnite vec jednom Turska nefinansira Turska daje kredit koji se vraca.Niko nikom nista nedaje dzaba.

ODGOVORITE
Name

boro

24.02.2017 08:26

Turska nemože da vlada ni svojom zemljom , svaki dan im stanovništvo leti u nebo , vidjeli smo kako savijaju rep pred Rusma . Kurdi ih pobiše u njihovoj zemlji , a sirijci su ih već više puta masakrirali . Ovi naši mogu biti samo pokusni kunići .

ODGOVORITE
Name

Niko i Neko

24.02.2017 09:17

Misliš?

Name

Oni

24.02.2017 10:39

Objasni kako se saviše pred Rusima,srušiše im mocni avion,ubiše ambasadora,.

Name

Dijaspora

24.02.2017 08:27

Činjenice o kojima se ćuti: Devet miliona Srba danas živi u Turskoj U Turskoj živi devet miliona Srba koji i dаn-dаnаs govore srpski i svаko od njih znа koje je prezime porodicа nosilа i kojа je krsnа slаvа kuće bilа! Pаzite, nekimа od njih su preci još pre 300, pа i 400 godinа nаselili te prostore, аli oni i dаn-dаnаs govore srpski i svаko od njih znа koje je prezime porodicа nosilа i kojа je krsnа slаvа kuće bilа - otkriva Dragan Milosavljević, predsednik Društva srpsko-turskog prijateljstva „Inat“. Još je kralj Aleksandar Karađorđević izjavio da su Srbi izmirili sve račune sa Turskom 1912, pa ubuduće sa njima možemo biti samo prijatelji. To, ipak, niko nije uzeo za ozbiljno do pre pet godina. Teza da je 500 godina dug prinudni brak Srba i Turaka ostavio za posledicu predrasudu da su nam Turci najveći neprijatelji, bila je inspirativna za Milosavljevića, čije izjave prenosimo in vivo, u celini celosti. Ko je koga jahao Jednom sam rekao jednom profesoru iz Ankare da je dovoljno što su nas jahali više od 400 godina, a on mi je odbrusio: „Pitanje je ko je koga tu jahao, vi Srbi ste imali izvršnu vlast kao veliki veziri, kakvi sultani!“ Tako je samo u periodu od 1543. do 1612. Godine, Srbija doprinela vođenju carstva s 13 velikih vezira, sedam njihovih zamenika, 23 vezira, osam admirala (kapudin-paša), brojnim guvernerima provincija i s bezbroj velikih defterdara (šefova finansija) i najviših administrativnih službenika. Turci preuzeli neke srpske reči U Srbiji nikad ranije nije postajala ni naznaka da bi ovakvo Društvo prijateljstva bilo moguće. U Beogradu živi oko 1.000 Turaka, a pretpostavlja se da ih na Kosovu i Metohiji ima još oko 30.000, mada su mnogi od njih podelili sudbinu komšija Srba. U srpskom jeziku ima oko 8.000 turcizama, a u turskom 1.000 srbizama. Dok smo mi preuzeli od Turaka: inat (čvrsto verovati), organ, dušek, („tuzla“ na turskom znači „so“), Turci su od nas nasledili reči: kašika, dušman… Turska je za Srbe bila Amerika U 15. i 16. veku u Srbiji nije bila toliko razvijena svest o naciji. Srpski velikaš nikako nije musavog i dronjavog kmeta doživljavao kao brata po krvi! Vera se menjala kao što se danas menjaju političke stranke, a u islam je masovno prelazilo sitno plemstvo. U srednjem veku Turska je bila isto što i danas Amerika. Turska carevina je u svom sastavu imala 32 zemlje, nikad nije spaljivala veštice, a Jevreji su tu nalazili spas. Prva velika migracija Srba u Tursku odigrala se u vreme Berlinskog kongresa. Srpki jezik govorili i sultani Naša istorija prećutala je da su na prostorima turske imperije u službenoj upotrebi bila čak četiri jezika: turski (za svakodnevne razgovore), arapski (jezik religije jer je njime napisan „Kuran“), zatim persijski (književni jezik) i – srpski, kao jezik diplomatije i vojske. I sultani su govorili srpski jer sesmatralo da samo neobrazovani ne govore ovaj jezik. Ambasadori znaju samo gde je dobra jagnejtina U Ministarstvu dijaspore samo znaju gde ima dobre jagnjetine! Ovi naši ambasadori nisu nijednu vizitkartu doneli, a kamoli da su sklopili neki dobar posao. Hrvati su podigli svoju tekstilnu industriju zahvaljujući Turcima, a mi smo tu šansu propustili. I to zbog viza. Niko ne zna da Turčinu za dolazak u Srbiju treba garantno pismo i još da ga čeka prijatelj na aerodromu, inače će ga naši vratiti. Vize su uvedene devedesetih za vreme rata, a njihovo ukidanje vlada još nije stigla da stavi na dnevni red. Ma čak i Turčinu koji ima Šengen treba tranzitna viza kroz Srbiju. Zamislite koliko Srbija gubi, oko tri miliona Turaka radi u zapadnoj Evropi. Kad bi samo milion prošlo kroz Srbiju na putu za otadžbinu, zaradili bismo više nego da imamo naftovod. A da ne pričam da sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom stoji na razmatranju već 10 godina. Beograd u Istanbulu Izgleda da je bivši ambasador Tuske u Beogradu Hasan Oktem bio u pravu kad je, predajući akreditive tadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici, u šali rekao da je inat najpoznatija turska reč u Srbiji. Dok Srbija ne haje za brojnu dijasporu u Turskoj, njeni potomci nisu zaboravili zavičaj, pa se kod Istanbula prostire Beogradska šuma na 6.000 hektara, a grad se diči crkvom Beogradske Bogorodice. Dok Beograd ima Stambol kapiju, u Istanbulu je podignuta Beogradska kapija! U Istanbulu skoro tri miliona ljudi poreklom iz Srbije Mit o Čikagu kao najvećem „srpskom“ gradu posle Beograda opstao je samo zahvaljujući činjenici da je decenijama bilo politički nekorektno reći da ta titula zapravo pripada Istanbulu. Jer, na obalama Bosfora živi čak tri miliona ljudi poreklom sa ovih prostora, koje smo vekovima pežorativno nazivali „poturicama“ Naravno, nije reč o klasičnoj emigraciji koju su decenije za nama poterale u pečalbu, već o iseljenicima koji su stotinama godina tamo, islamske vere i turskih imena, ali čvrsto vezani za šaku zemlje sa koje su im pradedovi otišli… Verujte, čak i čvršće od mnogih od nas koji još stojimo na njoj! Apsolutno su svesni svog porekla, sa neverovatnim ponosom to ističu, smatrajući sebe počastvovanim zbog toga što su im koreni u Srbiji! Pazite, nekima od njih su preci još pre 300, pa i 400 godina naselili te prostore, ali oni i dan-danas govore srpski i svako od njih zna koje je prezime porodica nosila i koja je krsna slava kuće bila… U Istanbulu tri, u čitavoj Turskoj devet miliona vodi poreklo iz Srbije Ako vam je frapantna brojka od tri miliona u Istanbulu, šta reći na podatak da je to tek trećina od ukupnog broja koliko ih je u Turskoj?! Govorimo o devet miliona duša, a to nije moja pretpostavka, već podatak, nešto o čemu se ovde ćuti. Govorimo o „armiji“ u najmanju ruku velikih prijatelja Srbije, koji bi i te kako mogli da nam pomognu. Što je najvažnije oni to i žele. Međutim… E, to „međutim“ je upravo ono što nas je kroz istoriju skupo koštalo! Za srpske vlasti ti ljudi nikada nisu bili smatrani srpskim iseljenicima zbog dogme da su Srbi samo oni pravoslavne vere. Zato što je to i dalje tabu tema i jeretičko pitanje, danas i imamo naciju Bošnjaka. Možda bi i karta Hrvatske danas bila drastično drugačija da je dozvoljeno izjasniti se kao Srbin katolik?! Karadžić živi u naselju Bajram Paša Obilazeći svojevremeno jednu od najvećih istanbulskih opština Bajram paša i razgovarajući sa ljudima koji u njoj žive, a 90 odsto od 350.000 koliko ih ima je našeg porekla, prišao mi je čovek da mi ponosno kaže da su se njegovi nekada davno prezivali Karadžić i da zna koju su slavu slavili, da sa generacije na generaciju prenose srpski jezik i da mu nikada neće biti jasno zbog čega ne može da bude ono što smo pomenuli - Srbin musliman?! Razgovarao sam sa ljudima koji potenciraju da su iz: „Aski Srbistana“, što u prevodu znači: Stare Srbije. Pitam ih znaju li odakle su tačno poreklom, a oni uglas: „Skoplje“ - nastavlja da nas šokira naš sagovornik. 13 velikih vezira poreklom iz Srbije Korpusu potencijalnih lobista, jakih privrednika spremnih da ulažu, uopšte ljudi koji su više nego voljni da na svaki način pomognu državi u kojoj su im koreni. A, 95 odsto naših Istanbulaca su u najmanju ruku dobrostojeće zanatlije i uspešni privrednici, čija preduzeća zapošljavaju i po nekoliko stotina ljudi. Koliko su tamo cenjeni govori i podatak da se deo Istanbula, omiljeno izletište, zove „Beogradska šuma“. Jedna od svega četiri kapije na nekadašnjem bedemu oko grada nosi ime „Beogradska“, ali… A šta ćemo sa činjenicom da je čak 13 velikih vezira bilo sa naših prostora?!Zamislite koliko Srbija gubi, oko tri miliona Turaka radi u zapadnoj Evropi. Kad bi samo milion prošlo kroz Srbiju na putu za otadžbinu, zaradili bismo više nego da imamo naftovod. A da ne pričam da sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom stoji na razmatranju već 10 godina - priča Milosavljević, čije društvo svakodnevno dobija ponude za poslovnu saradnju s turskim firmama. Inat najpoznatija turska reču u Srbiji Izgleda da je bivši ambasador Tuske u Beogradu Hasan Oktem bio u pravu kad je, predajući akreditive tadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici, u šali rekao da je inat najpoznatija turska reč u Srbiji. Dok Srbija ne haje za brojnu dijasporu u Turskoj, njeni potomci nisu zaboravili zavičaj, pa se kod Istanbula prostire Beogradska šuma na 6.000 hektara, a grad se diči crkvom Beogradske Bogorodice. Dok Beograd ima Stambol kapiju, u Istanbulu je podignuta Beogradska kapija! Autor: Mihailo Medenica

ODGOVORITE
Name

"INSPIRACIJO" I "CVIJETE"

24.02.2017 09:32

STA KAZETE NA OVE PODATKE? NADAMO SE DA CE I BAKIR OVO PROCITATI.

Name

Don

24.02.2017 09:46

Nisu to Srbi, već Bošnjaci koje su Srbi istjerali sa balkanskih prostora i ne pričaju srpski, već bosanski.

Name

re

24.02.2017 09:48

Uh kad si ti ovaj tekst poceo pisati? Ti izgleda jutros podranijo! Vala predugacak! Nemam ja vremena da to sve procitam!

Name

RE DON

24.02.2017 10:12

ZASTO TI ISLAMIZOVANI SRBINE NE POTPISES SVOJE ARAPSKO IME, VEC SE SKRIVAS POD OVIM "DON"

Name

durmitor

24.02.2017 10:20

Srbi su za vrijeme osmanlija bili turski saveznici. A sve "bitke" Srba protiv turska su ili mit ili karikirani istorijski događaji. Prvi pravi ustanak protiv turska, na ovim prostorima bio je pod vodstvom husein kapetana gradascevica i to u Bosni a ne u Srbiji, za progon turska su ginuli muslimani a ne srbi. Srbi su se aktivno uključili kad je krenuo slom turskog carstva, i to zahvaljujući velikom silama. Što se tiče balkanaca, Srba, bosanaca, Makedonaca, albanaca, turci bi ostali do danas ovdje. Kao i svi drugi okupatori, koji su otišli samo zahvaljujući velikim silama

Name

Hoh

24.02.2017 10:47

De objasni kako su nastali Bosnjaci,gdje su nestali bogumili i koliko je bilo pravoslavaca u bosni kada su je turci osvojili,samo krace brate dragi.

Name

Gorki

24.02.2017 12:44

Ovaj sto se obraca se Diaspora, ocito je Psihicki nestabilan, a ja bi sa velikom sigurnoscu rekao da boluje od Sizofrenije. Molio bih da takvi, umjesto da se obrate na ovom Portalu, sto pre potraze Psihijatra.

Name

Gorki

24.02.2017 08:29

A sa ovakim Srpskim Rukovodstvom, sa obe strane Drine, crno nam se pise. Narod je toliko zaslijepljen, da takve i dalje slijedi, bez i jednog podizanja sopstvenog glasa. Strani mesetari mogu da kazu sta zele, a da niko ne reaguje. Sjetili se nasi Novinari da nas podsjete, posle nekoliko Godina. Nista bolje od nas nece ni biti, nego da budemo Zemlja za parcanje. Mislim da svako od nas vidi, kakvi smo sami sebi i medju sobom, pa radi takvog ponasanja, nista nije kod nas cudno.

ODGOVORITE
Name

cvijet

24.02.2017 08:30

Ako ovo procita Nikolic,odma ima da promjeni nazive Kalimegdan,Tasmajdan u Beogradu,Cair u Nisu....itd.

ODGOVORITE
Name

Don

24.02.2017 09:44

A šta je sa Karaburmom, Terazijama, Dorćolom :-)? Šta će biti sa našim voljenim opancima i guslama?

Name

ре.дон

24.02.2017 13:03

Не брини ти за твоје опанке,нико ти их изувати неће

Name

Don

24.02.2017 08:30

Teško da će Srbi izaći na kraj sa hrvatsko-bošnjačko-albanskim savezom, iza kojeg stoje Amerika, Britanija, Njemačka i Turska. Najveća turska zaostavština na Balkanu su upravo Srbi. Krv nije voda.

ODGOVORITE
Name

Chomskey

24.02.2017 08:32

Zigi zigi Sputnjik. Ćosićevska indoktrinacija u savremenom mediju. "Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ Samo nisu ovo '90te pa da vam ide od ruke. Ostala vam je ogoljena laž i samoobmana. Nije vam lahko, fakat mi vas je u jednu ruku i žao. Ipak molim Uzvišenog Boga da nas okupi oko Istine i ljepote koje čine istinske vrijednosti čovjeka. A, zabluda je opasna bolest ma s koje strane dokazila.

ODGOVORITE
Name

Chomskey

24.02.2017 08:32

Zigi zigi Sputnjik. Ćosićevska indoktrinacija u savremenom mediju. "Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ Samo nisu ovo '90te pa da vam ide od ruke. Ostala vam je ogoljena laž i samoobmana. Nije vam lahko, fakat mi vas je u jednu ruku i žao. Ipak molim Uzvišenog Boga da nas okupi oko Istine i ljepote koje čine istinske vrijednosti čovjeka. A, zabluda je opasna bolest ma s koje strane dokazila.

ODGOVORITE
Name

Bole

24.02.2017 08:40

Pa neka caruju, ko im brani.

ODGOVORITE
Name

deda

24.02.2017 08:45

Ko o čemu,baba o uštipcima...

ODGOVORITE
Name

cvijet

24.02.2017 08:48

Izvor,Sputnjik,Rusija,zemlja koja ce se uskoro naci optuzena za najteze zlocine u Siriji.

ODGOVORITE
Name

КОНЗУЛ СРПСКЕ У ГОРАЖДУ

25.02.2017 18:23

Реци нам, молим те, јеси ли ти ''обичан цвет'' или си ипак ''хрватско цвијеће''?

Name

Mir ,mir

24.02.2017 09:12

E moj RE niko nikad nije vladao svijetom. Bilo je pokusaja . Svi znamo kako su zavrsili. Svi ste govorili da ce Rusija za 10-15 godina biti muslimanska,zbog loseg nataliteta. Sta sad kazete kad je rijesila taj problem,kad im je natalitet pozitivan. Ne zanosite se... .Bolje se zalazite za mir. To nam ja svima najpotrebnije.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

24.02.2017 09:12

A sta to ne caruju samo sto mi ne vidimo necemo da vidimo. Sputnjik da nije nacionalisticki podesen bolje bi prosao.ja ga nikad ne citam niti cu

ODGOVORITE
Name

Lio

24.02.2017 09:16

Isto masta ko i o velikoj srbiji

ODGOVORITE
Name

Wuk1

24.02.2017 09:20

Da Turska zeli dobro Bosnjacima uradila bi nesto da im popravi ZIVOTNI STANDARD ! Pravljenjem kriza se ne popravlja zivotni standard. To je cista glibalna diplomatska trgovina. Bosnjaci su tu SAMO za podkusurivanje kao i Srbi sa druge strane. Fora je izvrsiti pritisak na Srbiju. Da se okrene zapadu. A tu smo svi mi donji jer gdje je kriza tu nema investicija a sa tim ni BOLJEG ZIVORNOG STANDARDA !!!

ODGOVORITE
Name

ОЗРЕН ДОБОЈ

24.02.2017 09:46

Тренутно највећи српски непријатељи су српски политичари а посебно ови у Србији,све су то ововремене потурице,титоисти,европејци и људи који нису дорасли тешкој и драматичној ситуацији у којој се налази српски народ у цјелини.За шаку власти продали би и очев гроб а камоли народ и државу,ни мање државе ни више квислинга.Да има памети Србија и РС би тужиле Турску за почињени геноцид над српским народом а последица тог геноцида и насилне исламизације су данашњи Бошњаци и проблеми са њима кроз историју.Садашња Србија омогућава и активно учествује са Турском у ширењу неоосманизма на Балкану и српским земњама.

ODGOVORITE
Name

Re

24.02.2017 14:55

Imal međeda po Ozrenu...?

Name

ЧУЈ ИМА ЛИ МЕЂЕДА?!

25.02.2017 18:10

Нема откако си ти отишао.

Name

re.samo Bih

24.02.2017 09:47

A gdje si ti Bosanac bio na popisu stanovnistva? Da ti tu tvoju vjecnu Bosnu pronasli ameri na onim novim planetama sto su skoro otkrili?

ODGOVORITE
Name

hrvatina

24.02.2017 09:47

Bravo članak za 10 Pa što se ne uhvatite malo Putina i Rusije ako boga znateKomplet naftna industrija u Srbiji i RS data Rusima Vojna baza u Srbiji .Rusi poklanjaju avione,helikoptere .tenkove diktiraju šta če te raditi u vanjskoj politici i te se ne zove Rusi hoče da vladaju BalkanomSvakome nađete epitet hrvati -ustaše bošnjaci ne znaju kome pripadaju.makedonci ne postoje. crnogorci su srbi al ne znaju pa popustite veše ako boga znate da narod živi ko u čitavoj EU i SAD Sa ovakvim analitičarima doči če mo do kamenog doba i prepirati se ko je nastao od ameba ko od paramecijuma.

ODGOVORITE
Name

FBiH

24.02.2017 09:55

Insallah Osmanlije da vladaju nego sta.pozdrav za prijateljsku Tursku iz Gradacca.

ODGOVORITE
Name

ре.

24.02.2017 13:52

Поздравља вас Путин и Башар из Сирије.Чули да сте се вратили из Сирије кућама у федерацију,сад ће они мало до вас

Name

Okani se..

24.02.2017 09:57

Vlasniku Sputnjika mnogo je stalo da je ovdje nestabilnost, nesigurnost, bijeda i beznađe, crna rupa da je ovo, evropsko dno da je..

ODGOVORITE
Name

Bajke

24.02.2017 10:17

Ima li ono od lešinsra Incka, oglašava li se povodom nastale krize u bih. Opet će srbi i Dodik biti krivi, a največe zlo u bih

ODGOVORITE
Name

Bajke

25.02.2017 12:47

Zlo leži u Bakiru.

Name

Tzhc

24.02.2017 10:44

Zukorlic kljucni igrac neoosmanizma?Jel ovo Rasim LJajic narucio tekst?Ko iole prati zna da Turci saradjuju sa Ugljaninom u Sandzaku kao i da finansira IZ koju on podrzava.

ODGOVORITE
Name

Jaro

24.02.2017 11:18

Turci su smeće od naroda

ODGOVORITE
Name

1815

24.02.2017 17:01

Turska posla,hoće da ih opet protjeramo.

ODGOVORITE
Name

Again

24.02.2017 20:55

Ćeraćemo se opet!

ODGOVORITE
Name

DAVUTOGLU

25.02.2017 05:05

BILI SMO OVDE SAD SMO OVDE I BICEMO OVDE.

ODGOVORITE
Name

Slobodan

25.02.2017 08:15

Bili ste Srbi,još ste Srbi a i bitiće te Srbi!!!

Name

Ratko Mladić

25.02.2017 09:20

Ovde biti sigurno nećete!!!

Name

Turk

25.02.2017 08:28

Dok Kurdi uzmu svoje,Rusi svoje,od turske neće ostati ništa,dok ih amerikanci ostave ima da zaratuju i sami sebe odvedu u propast.

ODGOVORITE
Name

Нови јорк

25.02.2017 13:58

Trump им је скухао сатараш. Нема више браћо турци. Америка диже руке , за њих сте у истом кошу као и они које бомбардују у Сирији.

ODGOVORITE
Name

bento

26.02.2017 16:18

Ha..ha..ha..pa ovo je smiješno. Ko je naručio ovaj članak? Ljudi božiji pa u kom vijeku vi živite.

ODGOVORITE