Видео: Холивудска прича... Шта је све скијаш из Венецуеле преживио да би видио снијег у Финској?!

Скијаш из Венецуеле Адријан Солано, звезда Светског првенства у Лахтију, открио је кроз шта је све морао да прође да би уопште стигао до Финске.

Остали спортови 25.02.2017 | 19:15
Видео: Холивудска прича... Шта је све скијаш из Венецуеле преживио да би видио снијег у Финској?!
Оптужили су га за тероризам, потом да је економски мигрант, био је у затвору након чега је депортован. Међутим, успркос силним проблемима Солано је стигао до Лахтија како би наступио на Светском првенству у скијашком трчању, где је заузео последње место у квалификацијама спринта на 1,6 километара, док на 10 километара није издржао до краја трке.

Скијашки стручњаци су његове наступе означили као најгоре у историји тог спорта, али је 22-годишњи Солано побрао симпатије навијача широм света.

Током наступа Солано се борио и са снегом и са скијама. Падао је, свако мало се одмарао и на крају некако стигао до циља квалификација трке на 1,6 километара са више од 10 минута заостатка. Кроз циљ је прошао са осмехом на лицу, а његов наступ одмах је постао хит на друштвеним мрежама.

- Срећан сам јер сам дошао до циља, премда у Лахтију уопште нисам имао прилике да тренирам - рекао је он после трке.

Медији су убрзо открили какав је драматичан пут морао да прође како би уопште дошао до Финске.

Када је средином јануара кренуо из Венецуеле на припреме у Шведску, на преседању у Паризу зауставила га је француска полиција. Прво су га сумњичили да је терориста, а потом да је економски емигрант.

- Нису ми веровали да сам скијаш тркач из Венецуеле. Дискриминисали су ме само због мог одевања, боје коже и изгледа - рекао је Солано.

- Полиција му се смејала, сви су тврдили како у Венецуели нема снега - казао је његов тренер Сесар Баена и додао да је Адријан напорно тренирао на скијама на точковима.

На крају су га депортовали у домовину, а пошто потом није имао довољно новца за ново путовање био је корак до одустајања. За његову причу чули су у Финској и преко друштвених мрежа су прикупили новац за карту и пут.

- У другом покушају сам избегао Француску и стигао до Финске - рекао је Солано.

У Лахти је стигао само неколико сати пре квалификација на 10 километара. Наступио је, али је на половини стазе одустао. После првих 3,5 километара је имао више од пола сата заостатка за водећим.

У квалификацијама спринта на 1,6 километара ипак је стигао до циља.

- Могао сам да будем бољи да нисам изгубио месец дана тренинга - рекао је он.



Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар