Сви шамари Доналда Трампа Србији

За само два-три мјесеца спласнула је еуфорија међу грађанима Србије поводом избора Доналда Трампа за предсједника САД, па се од “Трампе Србине” стигло до малтене “Трампе издајицо”, будући не не показује наклоност Србији, напротив.

Србија 23.02.2017 | 18:59
Сви шамари Доналда Трампа Србији
Од иницијалне идеје у усијаним српским главама по којој ће нас Трамп спасити јер је “балкански зет”, који гаји симпатије према Србији и дописује се љубазно са шефом државе, за крако вријеме дошло се до нечага сасвим другачијег.

Дио јавности очекивао је да ће Трамп, у најмању руку, Србији вратити Косово. Међутим, испоставиће се врло брзо да се политика САД према Србији не мијења, да се његују добри односи, подржава се европски пут, али једна ствар је остала сасвим иста као и прије двије, пет, десет и више година - Косово је са становишта САД независна држава.

Неразумијевање и неодговорност

Такав став су демонстрирале све раније америчке администрације, а тим путем је наставила и актуелна са Доналдом Трампом на челу.



- Мислим да је овде у питању једно неразумијевање и неодговорност јер је код нас на сцени неразумијевање свијета у коме живимо. Наши политичари свјесно манипулишу свиме што се дешавало у прошлости, а има мало и тог удворичког менталитета да се појединци додворе новом “владару” - каже за “Блиц” политички аналитичар Душан Јањић.

Предсједник не мијења стратегију

Како наводи, код нас људи нису свјесни тога да предсједник САД, ко год он био, не може да мијења државну стратегију и да је он само један од чинилаца у читавој причи. Код нас су преспавали период од 2014. до доласка Трампа када је у САД урађена реформа система одбране и утврђене нове стратегије. Трамп је на чело САД дошао на крилима војске и великих коропација.

Вјерујем да ће инистирати на довршавању питања Косова, формирању војске Косова, да ће се отворити и питање уласка у НАТО - прича Јањић, уз опаску да ће због сасвим супротних очекивања на крају испасти “да нас је Трамп издао”.

Ово су досадашњи потези Трампове политике према Србији.

Сликали се Трамп и предсједник косовске скупштине

Предсједник косовске скупштине Кадри Весељи објавио је на свом Фејсбук профилу да је у Вашингтону имао састанак са предсједником САД Доналдом Трампом. 

- Косово је благословено јер има подршку Америке. Добио сам потврду да ће САД наставити да подржавају Косово, ово је вјечни савез - написао је он, приложивши и заједничку фотографију као “доказ” добрих односа.

Честитке независном Косову

Председник САД Доналд Трамп је прије неколико дана косовском колеги Хашиму Тачију честитао годишњицу једнострано проглашене независности Косова.

Трампов шамар Србији

У том писму казао је да се партнерство између САД и Косова ослања на заједничким вриједностима и интересима.

- Будућност сувереног, мултиетничког и демократског Косова заснована је на стабилном региону Балкана, просперитетном и у потпуности интегрисаном у међународну заједницу - навео је Трамп.

Косово да буде чланица Уједињених нација (УН)

САД верују да међународна заједница треба да призна да је Косово начинило велике кораке од проглашења независности, рекла је нова америчка амбасадорка у УН Ники Хејли.

Она је навела да Косово заслужује да заузме мјесто које му припада у међународној заједници, укључујући и пуноправно чланство у УН.

Министар одбране САД: Косово да формира војску

Нови министар одбране САД Џејмс Матис је крајем јануара рекао да прије смањења присуства снага САД на Косову, косовске снаге морају да добију мандат за одбрану земље.

Матис је на саслушању у Конгресу 12. јануара између осталог рекао да “сигурносне снаге Косова морају добити мандат како би обављале сигурносну ситуацију у самој земљи, као и територијалну одбрану” и да је то “помак који захтијева уставне промјене и подршку парламента”.

Косово за Крим

Свјетски и домаћи медији већ неко вријеме спекулишу да би могло да дође до договора између америчког и руског председника Доналда Трампа и Владимира Путика када је у питању признавање отцијепљених територија.

Наиме, спекулише се да би Трамп “тихо” могао да призна припајање Крима Русији, у замјену за, између осталог, признавање независног Косова.

Трампов саветник о НАТО бомбардовању: Срби знали сваки корак

Предсједник Трамп је прије неколико дана именовао генерала америчке војске Херберта Рејмонда Мекмастера за новог савјетника за националну безбједност који се у једној од многобројних анализа које је објавио, бавио и учешћем америчке војске и НАТО-а у сукобима на Балкану.

О рату у Босни каже да су босански Срби били брутални, али и то да је САД обучавала и опремала хрватске и муслиманске снаге које су се против њих борили. Навео је и да су војни планови за бомбардовање Југославије прављени од маја 1998. године до марта 1999., али и да су Срби знали потезе НАТО-а захваљујући шпијунима.

Санкције Милораду Додику

Санкције које су посљедњих дана предсједниковања Барака Обаме уведене предсједнику Републике Српске (РС) Милораду Додику, Трампова администрација је продужила.

(Блиц)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Карадоз

23.02.2017 18:07

А мени зао Војводе он је цак и мајицу носао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

муће

23.02.2017 18:21

Трампе шиптару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ороз

23.02.2017 18:24

Трамп треба да уведе Бакиру Изетбеговицу санкције за ову кризу стоке изазвао у Босни .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.02.2017 19:02

Што,што је тужио суду неког хаха...

Name

Пендула

23.02.2017 19:09

Трумп му је дао зелено свјетло ,размисли мало !

Name

Генерал

23.02.2017 20:09

Сто си се препао? Ако си цист немас се цега пласити!

Name

долазеци

23.02.2017 18:55

ПЉУС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

23.02.2017 19:26

Одлазећа америчка администрација !

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

23.02.2017 19:57

Доналд вам добро зацера.право постенски.па и сами видите да Албанце и Косово висе постује и цијени од Србије и БиХ ентитета рс.браво Трумп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тата

23.02.2017 19:59

Обама је набацио лопту овај це да закуцава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Енес

23.02.2017 20:02

Хахаха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

23.02.2017 23:07

Доналде Србине, Србија је уз тебе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г

24.02.2017 07:34

Доналд нема појма шта се дешава на балкану човјек гледа како да извуче главу живу код своје куће. Стаби он требао реци видите дага сви пљују стрпљења господо ништа се недесава преко ноћи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

24.02.2017 08:33

Трамп је за Србе исти као и предходници ниста бољи СИПТАРСКИ МИЉЕНИК ГО..О ОД ЦОВЈЕКА

ОДГОВОРИТЕ