Svi šamari Donalda Trampa Srbiji

Za samo dva-tri mjeseca splasnula je euforija među građanima Srbije povodom izbora Donalda Trampa za predsjednika SAD, pa se od “Trampe Srbine” stiglo do maltene “Trampe izdajico”, budući ne ne pokazuje naklonost Srbiji, naprotiv.

Srbija 23.02.2017 | 18:59
Svi šamari Donalda Trampa Srbiji
Od inicijalne ideje u usijanim srpskim glavama po kojoj će nas Tramp spasiti jer je “balkanski zet”, koji gaji simpatije prema Srbiji i dopisuje se ljubazno sa šefom države, za krako vrijeme došlo se do nečaga sasvim drugačijeg.

Dio javnosti očekivao je da će Tramp, u najmanju ruku, Srbiji vratiti Kosovo. Međutim, ispostaviće se vrlo brzo da se politika SAD prema Srbiji ne mijenja, da se njeguju dobri odnosi, podržava se evropski put, ali jedna stvar je ostala sasvim ista kao i prije dvije, pet, deset i više godina - Kosovo je sa stanovišta SAD nezavisna država.

Nerazumijevanje i neodgovornost

Takav stav su demonstrirale sve ranije američke administracije, a tim putem je nastavila i aktuelna sa Donaldom Trampom na čelu.



- Mislim da je ovde u pitanju jedno nerazumijevanje i neodgovornost jer je kod nas na sceni nerazumijevanje svijeta u kome živimo. Naši političari svjesno manipulišu svime što se dešavalo u prošlosti, a ima malo i tog udvoričkog mentaliteta da se pojedinci dodvore novom “vladaru” - kaže za “Blic” politički analitičar Dušan Janjić.

Predsjednik ne mijenja strategiju

Kako navodi, kod nas ljudi nisu svjesni toga da predsjednik SAD, ko god on bio, ne može da mijenja državnu strategiju i da je on samo jedan od činilaca u čitavoj priči. Kod nas su prespavali period od 2014. do dolaska Trampa kada je u SAD urađena reforma sistema odbrane i utvrđene nove strategije. Tramp je na čelo SAD došao na krilima vojske i velikih koropacija.

Vjerujem da će inistirati na dovršavanju pitanja Kosova, formiranju vojske Kosova, da će se otvoriti i pitanje ulaska u NATO - priča Janjić, uz opasku da će zbog sasvim suprotnih očekivanja na kraju ispasti “da nas je Tramp izdao”.

Ovo su dosadašnji potezi Trampove politike prema Srbiji.

Slikali se Tramp i predsjednik kosovske skupštine

Predsjednik kosovske skupštine Kadri Veselji objavio je na svom Fejsbuk profilu da je u Vašingtonu imao sastanak sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom. 

- Kosovo je blagosloveno jer ima podršku Amerike. Dobio sam potvrdu da će SAD nastaviti da podržavaju Kosovo, ovo je vječni savez - napisao je on, priloživši i zajedničku fotografiju kao “dokaz” dobrih odnosa.

Čestitke nezavisnom Kosovu

Predsednik SAD Donald Tramp je prije nekoliko dana kosovskom kolegi Hašimu Tačiju čestitao godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Trampov šamar Srbiji

U tom pismu kazao je da se partnerstvo između SAD i Kosova oslanja na zajedničkim vrijednostima i interesima.

- Budućnost suverenog, multietničkog i demokratskog Kosova zasnovana je na stabilnom regionu Balkana, prosperitetnom i u potpunosti integrisanom u međunarodnu zajednicu - naveo je Tramp.

Kosovo da bude članica Ujedinjenih nacija (UN)

SAD veruju da međunarodna zajednica treba da prizna da je Kosovo načinilo velike korake od proglašenja nezavisnosti, rekla je nova američka ambasadorka u UN Niki Hejli.

Ona je navela da Kosovo zaslužuje da zauzme mjesto koje mu pripada u međunarodnoj zajednici, uključujući i punopravno članstvo u UN.

Ministar odbrane SAD: Kosovo da formira vojsku

Novi ministar odbrane SAD Džejms Matis je krajem januara rekao da prije smanjenja prisustva snaga SAD na Kosovu, kosovske snage moraju da dobiju mandat za odbranu zemlje.

Matis je na saslušanju u Kongresu 12. januara između ostalog rekao da “sigurnosne snage Kosova moraju dobiti mandat kako bi obavljale sigurnosnu situaciju u samoj zemlji, kao i teritorijalnu odbranu” i da je to “pomak koji zahtijeva ustavne promjene i podršku parlamenta”.

Kosovo za Krim

Svjetski i domaći mediji već neko vrijeme spekulišu da bi moglo da dođe do dogovora između američkog i ruskog predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putika kada je u pitanju priznavanje otcijepljenih teritorija.

Naime, spekuliše se da bi Tramp “tiho” mogao da prizna pripajanje Krima Rusiji, u zamjenu za, između ostalog, priznavanje nezavisnog Kosova.

Trampov savetnik o NATO bombardovanju: Srbi znali svaki korak

Predsjednik Tramp je prije nekoliko dana imenovao generala američke vojske Herberta Rejmonda Mekmastera za novog savjetnika za nacionalnu bezbjednost koji se u jednoj od mnogobrojnih analiza koje je objavio, bavio i učešćem američke vojske i NATO-a u sukobima na Balkanu.

O ratu u Bosni kaže da su bosanski Srbi bili brutalni, ali i to da je SAD obučavala i opremala hrvatske i muslimanske snage koje su se protiv njih borili. Naveo je i da su vojni planovi za bombardovanje Jugoslavije pravljeni od maja 1998. godine do marta 1999., ali i da su Srbi znali poteze NATO-a zahvaljujući špijunima.

Sankcije Miloradu Dodiku

Sankcije koje su posljednjih dana predsjednikovanja Baraka Obame uvedene predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku, Trampova administracija je produžila.

(Blic)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Karadoz

23.02.2017 18:07

A meni zao Vojvode on je cak i majicu nosao.

ODGOVORITE
Name

muće

23.02.2017 18:21

Trampe šiptaru.

ODGOVORITE
Name

Oroz

23.02.2017 18:24

Tramp treba da uvede Bakiru Izetbegovicu sankcije za ovu krizu stoke izazvao u Bosni .

ODGOVORITE
Name

Re

23.02.2017 19:02

Što,što je tužio sudu nekog haha...

Name

Pendula

23.02.2017 19:09

Trump mu je dao zeleno svjetlo ,razmisli malo !

Name

General

23.02.2017 20:09

Sto si se prepao? Ako si cist nemas se cega plasiti!

Name

dolazeci

23.02.2017 18:55

PLJUS.

ODGOVORITE
Name

Nikola

23.02.2017 19:26

Odlazeća američka administracija !

ODGOVORITE
Name

BiH

23.02.2017 19:57

Donald vam dobro zacera.pravo postenski.pa i sami vidite da Albance i Kosovo vise postuje i cijeni od Srbije i BiH entiteta rs.bravo Trump

ODGOVORITE
Name

Tata

23.02.2017 19:59

Obama je nabacio loptu ovaj ce da zakucava.

ODGOVORITE
Name

Enes

23.02.2017 20:02

Hahaha...

ODGOVORITE
Name

Don

23.02.2017 23:07

Donalde Srbine, Srbija je uz tebe!

ODGOVORITE
Name

G

24.02.2017 07:34

Donald nema pojma šta se dešava na balkanu čovjek gleda kako da izvuče glavu živu kod svoje kuće. Stabi on trebao reci vidite daga svi pljuju strpljenja gospodo ništa se nedesava preko noći .

ODGOVORITE
Name

mf

24.02.2017 08:33

Tramp je za Srbe isti kao i predhodnici nista bolji SIPTARSKI MILJENIK GO..O OD COVJEKA

ODGOVORITE