Анализа: Никола Миленковић - долази његово вријеме!

Никола Миленковић нема велико искуство играња за Србију кроз млађе категорије, али је на путу да све пропуштено надокнади у "А" селекцији.

Фудбал 25.02.2017 | 15:00
Анализа: Никола Миленковић - долази његово вријеме!
Партизан у својим редовима има фудбалера који је званично уврштен међу 30 најбољих младих играча света.

Никола Миленковић, иако штопер, ПРЕМА ОПШТИМ ОЦЕНАМА, налази се у друштву будућих звезда светског фудбала - Османа Дембелеа из Борусије Дортмунда, чувара мреже Милана Ђанлуиђија Донарума, Рената Санчеза из Бајерна, Јунајтедовог Маркуса Рашфорда, невероватног Килијан Мбапеа из Монака...

Миленковић је, више нема дилеме, пошао стопама врхунских централних бекова, који су бранили и бране боје Србије. Немања Видић, Невен Суботић, Бане Ивановић, Младен Крстајић, Горан Гавранчић... добили су наследника, а његово време тек долази.

Да је заиста реч о великом петенцијалу показује и интересовање најбољих клубова света. У жељи за довођењем 19-годишњег Београђанина предњачи Јувентус, а чак су се појавиле спекулације да ће Никола следећег лета сигурно у Торино. Бивши нападач Партизана и Јувентуса, Валери Божинов, причао је недавно о томе да је практично све договорено и да је популарни "Блеки" већ "бјанконеро".

Тим који брине за будућност "Старе даме" управо је у Миленковићу видео наследника Ђорђа Кјелинија, Леонарда Бонућија и Андрее Барзаљија, дефанзиваца шампиона Италије који заједно имају преко 220 наступа за "азуре" и на којима је Јувентус градио све своје успехе последњих година.

Пажњу је стекао захваљујући тренерима Ивану Томићу и Марку Николићу. Први га је "гурнуо у ватру" прошлог пролећа, дао му шансу да игра и развија се, а садашњи шеф стручног штаба црно-белих му је, само на основу сувог квалитета, обезбедио место у почетној постави "парног ваљка".

Скаути су имали мало прилика да га запамете по партијама у државном дресу.

Али, и то ће се брзо променити.

Селектор "орлова" Славољуб Муслин већ га је проверио у септембру прошле године, када је селекција Суперлиге Србије у Дохи играла пријатељски меч против Катара.

Занимљиво, сви позиви, осим оног дебитантског, без обзира о којој се узрасној категорији радило, Миленковићу су стигли у 2016. Била је то најбоља година досадашње каријере младог фудбалера. Заблистао је на великој сцени, избио у први план у клубу, постао репрезентативац и сада је на њему да шансу искористи до краја.

Свестан је Никола да има још пуно зноја да пролије да би се доказао, али то за стаменог шетопера не представља проблем. Ћути, слуша и ради... Рецепт без којег је сваки даљи напредак у фудбалу немогућ. И још важније - чврсто стоји на земљи.

Миленковић има ПЕТ наступа за репрезентативне селекције Србије. Први позив да игра за "орлиће", веровали или не, добио је тек у децембру 2015. са пуних 18 година. Али, исте године када је дебитовао за први тим Партизана, позиви из ФСС почели су све чешће да стижу на адресу талентованог фудбалера.

Не би требало заборавити ни чињеницу да Миленковић нема менаџера и да је можда то разлог што до сада није уписао више наступа за млађе слекеције Србије.

За репрезентацију до 19 година одиграо је тек три утакмице, а једну одгледао с клупе. Дебитовао је у децембру 2015. у пријатељском мечу са Италијом (4:1).

У марту прошле године позван је да брани боје Србије на квалификационом турниру за ЕУРО У-19 у Крагујевцу. Ова мисија се завршила крахом. Дуел са Данцима је прескочио, против Црногораца је одиграо 45 минута и био стрелац јединог гола у поразу 1:4, док је против Француза (0:1) играо од почетка.

Исте године, за наредне акције У-19, више није добијао позив од селектора.

Такође, Ненад Лалатовић је у новембру прошле године предводио омладинце на пријатељској утакмци у Црној Гори (2:1) и том приликом одлучио је да Миленковић буде у стартних 11.

За будуће позиве, ако настави овако, Миленковић не мора да брине. Ускоро ће, вероватно, и озбиљније улоге да добије у националном дресу...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар