Analiza: Nikola Milenković - dolazi njegovo vrijeme!

Nikola Milenković nema veliko iskustvo igranja za Srbiju kroz mlađe kategorije, ali je na putu da sve propušteno nadoknadi u "A" selekciji.

Fudbal 25.02.2017 | 15:00
Analiza: Nikola Milenković - dolazi njegovo vrijeme!
Partizan u svojim redovima ima fudbalera koji je zvanično uvršten među 30 najboljih mladih igrača sveta.

Nikola Milenković, iako štoper, PREMA OPŠTIM OCENAMA, nalazi se u društvu budućih zvezda svetskog fudbala - Osmana Dembelea iz Borusije Dortmunda, čuvara mreže Milana Đanluiđija Donaruma, Renata Sančeza iz Bajerna, Junajtedovog Markusa Rašforda, neverovatnog Kilijan Mbapea iz Monaka...

Milenković je, više nema dileme, pošao stopama vrhunskih centralnih bekova, koji su branili i brane boje Srbije. Nemanja Vidić, Neven Subotić, Bane Ivanović, Mladen Krstajić, Goran Gavrančić... dobili su naslednika, a njegovo vreme tek dolazi.

Da je zaista reč o velikom petencijalu pokazuje i interesovanje najboljih klubova sveta. U želji za dovođenjem 19-godišnjeg Beograđanina prednjači Juventus, a čak su se pojavile spekulacije da će Nikola sledećeg leta sigurno u Torino. Bivši napadač Partizana i Juventusa, Valeri Božinov, pričao je nedavno o tome da je praktično sve dogovoreno i da je popularni "Bleki" već "bjankonero".

Tim koji brine za budućnost "Stare dame" upravo je u Milenkoviću video naslednika Đorđa Kjelinija, Leonarda Bonućija i Andree Barzaljija, defanzivaca šampiona Italije koji zajedno imaju preko 220 nastupa za "azure" i na kojima je Juventus gradio sve svoje uspehe poslednjih godina.

Pažnju je stekao zahvaljujući trenerima Ivanu Tomiću i Marku Nikoliću. Prvi ga je "gurnuo u vatru" prošlog proleća, dao mu šansu da igra i razvija se, a sadašnji šef stručnog štaba crno-belih mu je, samo na osnovu suvog kvaliteta, obezbedio mesto u početnoj postavi "parnog valjka".

Skauti su imali malo prilika da ga zapamete po partijama u državnom dresu.

Ali, i to će se brzo promeniti.

Selektor "orlova" Slavoljub Muslin već ga je proverio u septembru prošle godine, kada je selekcija Superlige Srbije u Dohi igrala prijateljski meč protiv Katara.

Zanimljivo, svi pozivi, osim onog debitantskog, bez obzira o kojoj se uzrasnoj kategoriji radilo, Milenkoviću su stigli u 2016. Bila je to najbolja godina dosadašnje karijere mladog fudbalera. Zablistao je na velikoj sceni, izbio u prvi plan u klubu, postao reprezentativac i sada je na njemu da šansu iskoristi do kraja.

Svestan je Nikola da ima još puno znoja da prolije da bi se dokazao, ali to za stamenog šetopera ne predstavlja problem. Ćuti, sluša i radi... Recept bez kojeg je svaki dalji napredak u fudbalu nemoguć. I još važnije - čvrsto stoji na zemlji.

Milenković ima PET nastupa za reprezentativne selekcije Srbije. Prvi poziv da igra za "orliće", verovali ili ne, dobio je tek u decembru 2015. sa punih 18 godina. Ali, iste godine kada je debitovao za prvi tim Partizana, pozivi iz FSS počeli su sve češće da stižu na adresu talentovanog fudbalera.

Ne bi trebalo zaboraviti ni činjenicu da Milenković nema menadžera i da je možda to razlog što do sada nije upisao više nastupa za mlađe slekecije Srbije.

Za reprezentaciju do 19 godina odigrao je tek tri utakmice, a jednu odgledao s klupe. Debitovao je u decembru 2015. u prijateljskom meču sa Italijom (4:1).

U martu prošle godine pozvan je da brani boje Srbije na kvalifikacionom turniru za EURO U-19 u Kragujevcu. Ova misija se završila krahom. Duel sa Dancima je preskočio, protiv Crnogoraca je odigrao 45 minuta i bio strelac jedinog gola u porazu 1:4, dok je protiv Francuza (0:1) igrao od početka.

Iste godine, za naredne akcije U-19, više nije dobijao poziv od selektora.

Takođe, Nenad Lalatović je u novembru prošle godine predvodio omladince na prijateljskoj utakmci u Crnoj Gori (2:1) i tom prilikom odlučio je da Milenković bude u startnih 11.

Za buduće pozive, ako nastavi ovako, Milenković ne mora da brine. Uskoro će, verovatno, i ozbiljnije uloge da dobije u nacionalnom dresu...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar