Таџ Махал: Најљепша грађевина обавијена велом тајни

Чак и ако нисте били у Индији, знате да је Таџ Махал најзначајнија знаменитост ове земље, и једна од најлепших грађевина на свету.

Путовања 23.02.2017 | 08:44
Таџ Махал: Најљепша грађевина обавијена велом тајни
Изграђен је у име вечне љубави, између 1631. и 1654. године, а његовом подизању је учествовало 22.000 људи.

Овај елегантни храм боје слоноваче подигао је шах Јахан за своју омиљену жену Мумтаз Махал. Махал је умрла након рођења свог 14. детета, па је Шах наредио да се изнад њеног гроба сагради гробница какву свет није видео.

Упркос томе што је данас чувен широм света, већи део историје Таџ Махала и даље је обавијен велом тајне.

Унутар Таџ Махала, гробови (кенотафи) подигнути у част Мумтаз Махал и шаха Јахана постављени су у осмоугаону одају украшену полудрагим камењем. Ови предивни споменици само су за приказивање јер су гробови празни. Саркофази у којима почивају тела супружника се налазе у просторији испод.

Минарети који окружују маузолеј изгледају савршено усправно, али су заправо мало нагнути према споља. То је урађено из два разлога: ради естетике али и превентиве, да би се у случају земљотреса стубови срушили даље од срца маузолеја.

Према чувеној легенди, шах Јахан је очајнички желео да Таџ Махал буде ремек-дело каквог нема на свету. Да би био сигуран да се ништа слично неће изгради, наводно је наредио да се одсеку руке и ископају очи занатлијама и мајсторима који су радили на њему. Упркос томе што је ова верзија догађаја широко распрострањена, историчари нису пронашли никакве доказе који би поткрепили ову причу.

Једна од чари Таџ Махала је што константно мења нијансе. Од зоре до сумрака, сунце трансформише маузолеј. У зору изгледа као да има бисерно сиву и бледо розе боју, блештаво белу у подне, а наранџасто-бронзану током заласка сунца. У вечерњим сатима поприма плавичасту нијансу.

Поједина истраживања наводе да је, као вођа, шах Јахан био више немилосрдан него романтичан. Поједини стручњаци сматрају да је беспрекорна симетрија симбол апсолутне моћи. Величанственост и расипништво (кристали, мермер, тиркиз) Таџ Махала су донели велику славу и моћ Јахану.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар