Болести здравства у Српској и БиХ

Здравство у БиХ је болесно, једним гласом истакла је струка у емисији “Глобално” БН телевизије. Психо терор, дефицит љекара, лоше плате, здравство као геријатрија, здравство као депресивни амбијент – све су то одлике здравства у Босни и Херцеговини, јасни су медицинари.

Босна и Херцеговина 22.02.2017 | 23:14
Болести здравства у Српској и БиХ
Здравствени систем у БиХ је толико лош да се чак не налази ни на посљедњим мјестима европских листа, истакао је др Миодраг Фемић. Кривца види у власти. Објашњење налази у чињеници да је лакше манипулисати ако систем није квалитетно уређен.

“У здравственом систему влада једна тама. Што је већа конфузија у главама здравствених радника, што је већи страх, мобинг, дискриминација лакше водите тај систем себи у интересу. Никако у интересу грађана или у интересу иних који раде”, рекао је предсједник Уније струковног синдиката радника у здравству Републике Српске др Миодраг Фемић у емисији "Глобално" БН телевизије.

Мобинг је додатна потешкоћа са којом се медициниари сусрећу.

“Када пријавите неке неправилности у раду, аутоматски слиједи мобинг – шиканирање, малтретирање, омаловажавање. Ја сам то урадила 2005. године, па сам доживјела много више од псих терора више од четири године. Али ја сам успјела”, каже Аница Рамић из Удружења “Стоп мобинг”.

Фемић је додао да је постао је жртва мобинга када се одважио формирати Струковни синдикат.

“Од тренутка када смо почели износити своје идеје и да говоримо шта треба грађаним, тада је кренуо мобинг. Прво је кренуло са највишег нивоа, преко политичких партија. Наши чланови су добијали наређења да напусте Синдикат. Услиједиле су разне могућности: повећања плата, специјализације, одласци на конгресе”, рекао је он.

Судски вјештак у области медицине рада проф. др Нурка Прањић каже да су сви умрежени.

“Само јаке особе нису умрежене, оне које желе промјене и које су принципијелне. Управо такви су најчешће жртве мобинга. Најспособнији, најкреативнији, најпреданији”, објаснила је Прањићева у емисији "Глобално" БН телевизије.

У посљедње вријеме око 300 љекара отишло је из Републике Српске. Подаци Европске уније кажу да је 11,7 одсто медицинара напустило Босну и Херцеговину, прецизирао је Фемић. Подаци не чуде, подвукао је он, с обзиром на то да љекарима у Српској власт намјерно отежава посао и доводи их у ситуацију да не могу да живе од свог посла.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Германy

23.02.2017 06:17

Сад це додо да доведе струцњаке из Свице и Њемацке, с обзиром да је у рс боље стање. Расцјепканост је све унистила. Укинути подјељеност и све спудтити на ниво опстина, тако це се смањити троскови

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

23.02.2017 10:05

Ма криви смо сви МИ. на изборима гласамо за ГРОБАРЕ - БОГАТАСЕ. ми смо , по "националности", ПРОПАЛИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ