Bolesti zdravstva u Srpskoj i BiH

Zdravstvo u BiH je bolesno, jednim glasom istakla je struka u emisiji “Globalno” BN televizije. Psiho teror, deficit ljekara, loše plate, zdravstvo kao gerijatrija, zdravstvo kao depresivni ambijent – sve su to odlike zdravstva u Bosni i Hercegovini, jasni su medicinari.

Bosna i Hercegovina 22.02.2017 | 23:14
Bolesti zdravstva u Srpskoj i BiH
Zdravstveni sistem u BiH je toliko loš da se čak ne nalazi ni na posljednjim mjestima evropskih lista, istakao je dr Miodrag Femić. Krivca vidi u vlasti. Objašnjenje nalazi u činjenici da je lakše manipulisati ako sistem nije kvalitetno uređen.

“U zdravstvenom sistemu vlada jedna tama. Što je veća konfuzija u glavama zdravstvenih radnika, što je veći strah, mobing, diskriminacija lakše vodite taj sistem sebi u interesu. Nikako u interesu građana ili u interesu inih koji rade”, rekao je predsjednik Unije strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske dr Miodrag Femić u emisiji "Globalno" BN televizije.

Mobing je dodatna poteškoća sa kojom se mediciniari susreću.

“Kada prijavite neke nepravilnosti u radu, automatski slijedi mobing – šikaniranje, maltretiranje, omalovažavanje. Ja sam to uradila 2005. godine, pa sam doživjela mnogo više od psih terora više od četiri godine. Ali ja sam uspjela”, kaže Anica Ramić iz Udruženja “Stop mobing”.

Femić je dodao da je postao je žrtva mobinga kada se odvažio formirati Strukovni sindikat.

“Od trenutka kada smo počeli iznositi svoje ideje i da govorimo šta treba građanim, tada je krenuo mobing. Prvo je krenulo sa najvišeg nivoa, preko političkih partija. Naši članovi su dobijali naređenja da napuste Sindikat. Uslijedile su razne mogućnosti: povećanja plata, specijalizacije, odlasci na kongrese”, rekao je on.

Sudski vještak u oblasti medicine rada prof. dr Nurka Pranjić kaže da su svi umreženi.

“Samo jake osobe nisu umrežene, one koje žele promjene i koje su principijelne. Upravo takvi su najčešće žrtve mobinga. Najsposobniji, najkreativniji, najpredaniji”, objasnila je Pranjićeva u emisiji "Globalno" BN televizije.

U posljednje vrijeme oko 300 ljekara otišlo je iz Republike Srpske. Podaci Evropske unije kažu da je 11,7 odsto medicinara napustilo Bosnu i Hercegovinu, precizirao je Femić. Podaci ne čude, podvukao je on, s obzirom na to da ljekarima u Srpskoj vlast namjerno otežava posao i dovodi ih u situaciju da ne mogu da žive od svog posla.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Germany

23.02.2017 06:17

Sad ce dodo da dovede strucnjake iz Svice i Njemacke, s obzirom da je u rs bolje stanje. Rascjepkanost je sve unistila. Ukinuti podjeljenost i sve spudtiti na nivo opstina, tako ce se smanjiti troskovi

ODGOVORITE
Name

NN

23.02.2017 10:05

Ma krivi smo svi MI. na izborima glasamo za GROBARE - BOGATASE. mi smo , po "nacionalnosti", PROPALICE.

ODGOVORITE