"Добио милион фунти бомбаш самоубица"

Британски џихадиста Абу Закарија ал Британи, који је ове недеље извршио самоубилачки напад у Мосулу је бивши затвореник у Гвантанаму којем је британска влада платила милион фунти одштете.

Свијет 22.02.2017 | 17:49
"Добио милион фунти бомбаш самоубица"
Мушкарац чији су родитељи пореклом са Јамајке рођен је 1966. године у Манчестеру као Роналд Фидлер.

 
Он је, како се наводи у подацима америчких обавештајаца, 1992. године путовао у Судан са Абу Бакром, познатим оперативцем Ал Каиде.

Променио је име у Џамал ал Харит када је прешао у ислам 1994. године.

Ухапшен је у Пакситану 2001. године због веза са талибанима и следеће године је послат у затвор Гвантанамо на Куби.

Он је из Гвантанама ослобођен 2004. године након интензивног лобирања од стране владе Тонија Блера.

Ал Харит је успешно тужио британску владу, тврдећи да су британске обавештајне службе знале и биле умешане у његово мучење у затвору. Због тога је добио одштету од милион фунти.

Након што је приступио Исламској држави добио је "ратни надимак" Абу Закарија ал Британи. Ушао је у Сирију преко Турске 2014. године и од тада се бори у Сирији и Ираку.

Његови пријатељи и породица кажу да нису видели ништа лоше у томе што је постао муслиман, подржали су га, али су касније почеле невоље.

Његова супруга је са њихово петоро деце путовала 2015. године у Сирију да би га убедила да се врати у Британију, али није успела у томе.

Она је рекла како је он добар човек упркос томе што је псотао члан ИД.

Ал Британи је сликан неколико тренутака пре него што се аутомобилом-бомбом закуцао у војно постројење у ратом разрушеној области Мосула и том приликом погинуо.

Још увек није јасно колико је људи погинуло у том нападу.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ма пусти то

22.02.2017 22:33

Он је добио новац за унистен зивот, године у затвору, разне експерименте направљене на њима- колико се мозе без сна, која бука излудјује, како и колико на силу хранити са сондом, колку вруцину мозе цовјек издрзати итс. Послије свега он их је потразио. Нису они купили слободу од криминала које су поцинили над њим и другим.

ОДГОВОРИТЕ