"Dobio milion funti bombaš samoubica"

Britanski džihadista Abu Zakarija al Britani, koji je ove nedelje izvršio samoubilački napad u Mosulu je bivši zatvorenik u Gvantanamu kojem je britanska vlada platila milion funti odštete.

Svijet 22.02.2017 | 17:49
"Dobio milion funti bombaš samoubica"
Muškarac čiji su roditelji poreklom sa Jamajke rođen je 1966. godine u Mančesteru kao Ronald Fidler.

 
On je, kako se navodi u podacima američkih obaveštajaca, 1992. godine putovao u Sudan sa Abu Bakrom, poznatim operativcem Al Kaide.

Promenio je ime u Džamal al Harit kada je prešao u islam 1994. godine.

Uhapšen je u Paksitanu 2001. godine zbog veza sa talibanima i sledeće godine je poslat u zatvor Gvantanamo na Kubi.

On je iz Gvantanama oslobođen 2004. godine nakon intenzivnog lobiranja od strane vlade Tonija Blera.

Al Harit je uspešno tužio britansku vladu, tvrdeći da su britanske obaveštajne službe znale i bile umešane u njegovo mučenje u zatvoru. Zbog toga je dobio odštetu od milion funti.

Nakon što je pristupio Islamskoj državi dobio je "ratni nadimak" Abu Zakarija al Britani. Ušao je u Siriju preko Turske 2014. godine i od tada se bori u Siriji i Iraku.

Njegovi prijatelji i porodica kažu da nisu videli ništa loše u tome što je postao musliman, podržali su ga, ali su kasnije počele nevolje.

Njegova supruga je sa njihovo petoro dece putovala 2015. godine u Siriju da bi ga ubedila da se vrati u Britaniju, ali nije uspela u tome.

Ona je rekla kako je on dobar čovek uprkos tome što je psotao član ID.

Al Britani je slikan nekoliko trenutaka pre nego što se automobilom-bombom zakucao u vojno postrojenje u ratom razrušenoj oblasti Mosula i tom prilikom poginuo.

Još uvek nije jasno koliko je ljudi poginulo u tom napadu.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ma pusti to

22.02.2017 22:33

On je dobio novac za unisten zivot, godine u zatvoru, razne eksperimente napravljene na njima- koliko se moze bez sna, koja buka izludjuje, kako i koliko na silu hraniti sa sondom, kolku vrucinu moze covjek izdrzati its. Poslije svega on ih je potrazio. Nisu oni kupili slobodu od kriminala koje su pocinili nad njim i drugim.

ODGOVORITE