Оливеру Ивановићу кућни притвор

Међународно судско веће Основног суда у Косовској Митровици одредило је кућни притвор лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу. Он је у затворском притвору провео 33 месеца, а око 13 часова је пребачен у свој стан на северу Митровице. Завршила се само једна фаза, предстоји борба да се докаже да сам апсолутно невин, поручио је Ивановић.

Србија 22.02.2017 | 13:51
Оливеру Ивановићу кућни притвор
Оливеру Ивановићу је укинут затворски притвор, уместо тога одређен му је кућни притвор, потврдио је РТС-у Ивановићев адвокат Љубомир Пантовић.

Када је стигао испред своје зграде, Ивановић се поздравио са породицом и осталим окупљенима који су дошли да га подрже.

"Завршила се само једна фаза, предстоји борба да се докаже да сам апсолутно невин, сви који ме знају, и Срби и Албанци, знају да ја немам никакве везе с тим злочином, али морам да убедим и Судско веће у то. Тежак је пут, али ја ћу то сада прећи, прошао сам много тога, проћи ћу и ово", рекао је Ивановић.

Адвокат Небојша Влајић је рекао да ће одлука поново бити разматрана након истека два месеца.

"Имам утисак да и овај суд дели правду на кашичицу и у деловима као што је учинио и Апелациони суд, који није имао храбрости да у потпуности ослободи Ивановића, већ је првостепену пресуду укинуо. Сада и Основни суд, уместо да омогући одбрану са слободе, одређује кућни притвор, али ако је ово један корак ка његовој слободи, ми ово решење поздрављамо", рекао је Влајић.

Почетком марта биће одржана статусна конференција о утврђивању датума новог суђења, рекао је Влајић.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев изјавио је да позитивно гледа на то што ће Ивановић моћи са својом породицом да проведе наредна два месеца, после дужег времена.

"Ми остајемо на позицији да тражимо хитно и неодложно његово ослобађање и сматрамо сваку одлуку о притвору па и о овом кућном својеврсним продужетком агоније и неправде, која траје већ дуже од три године", рекао је Козарев.

Ивановићева супруга Милена Ивановић Поповић изјавила је да је данас начињен још један корак ка коначној правди и слободи.

"Очекујем да ће Оливер након два месеца кућног притвора бити пуштен да се брани са слободе и коначно се назире крај овој великој фарси, која је започела пре више од три године", додала је Милена Ивановић Поповић.

Ивановићеви адвокати Љубомир Пантовић и Небојша Влајић
Ивановић је нешто после поднева напустио Основни суд у Косовској Митровици, а возилом притворске јединице је најпре пребачен у затвор у Косовској Митровици, а затим је превезен у свој стан у северном делу Косовске Митровице. Он је већ једном био у кућном притвору, и то четири месеца током претходног поступка.

Апелациони суд у Приштини одлучио је прошле недеље да се Ивановићу понови суђење, након што је Суд поништио првостепену пресуду којом је он био осуђен на девет година затвора.

Влада Србије пружила је Еулексу гаранције да ће Ивановић бити доступан правосудним органима уколико му се омогући одбрана са слободе.

Судском већу је, иначе, председавала Роксана Комша, која је Ивановића у првостепеном поступку осудила на девет година затвора за наводно почињен ратни злочин.

Одлука суда је донета без присуства јавности.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цар

22.02.2017 11:56

Конацно трацак правде.............

ОДГОВОРИТЕ