Oliveru Ivanoviću kućni pritvor

Međunarodno sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici odredilo je kućni pritvor lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću. On je u zatvorskom pritvoru proveo 33 meseca, a oko 13 časova je prebačen u svoj stan na severu Mitrovice. Završila se samo jedna faza, predstoji borba da se dokaže da sam apsolutno nevin, poručio je Ivanović.

Srbija 22.02.2017 | 13:51
Oliveru Ivanoviću kućni pritvor
Oliveru Ivanoviću je ukinut zatvorski pritvor, umesto toga određen mu je kućni pritvor, potvrdio je RTS-u Ivanovićev advokat Ljubomir Pantović.

Kada je stigao ispred svoje zgrade, Ivanović se pozdravio sa porodicom i ostalim okupljenima koji su došli da ga podrže.

"Završila se samo jedna faza, predstoji borba da se dokaže da sam apsolutno nevin, svi koji me znaju, i Srbi i Albanci, znaju da ja nemam nikakve veze s tim zločinom, ali moram da ubedim i Sudsko veće u to. Težak je put, ali ja ću to sada preći, prošao sam mnogo toga, proći ću i ovo", rekao je Ivanović.

Advokat Nebojša Vlajić je rekao da će odluka ponovo biti razmatrana nakon isteka dva meseca.

"Imam utisak da i ovaj sud deli pravdu na kašičicu i u delovima kao što je učinio i Apelacioni sud, koji nije imao hrabrosti da u potpunosti oslobodi Ivanovića, već je prvostepenu presudu ukinuo. Sada i Osnovni sud, umesto da omogući odbranu sa slobode, određuje kućni pritvor, ali ako je ovo jedan korak ka njegovoj slobodi, mi ovo rešenje pozdravljamo", rekao je Vlajić.

Početkom marta biće održana statusna konferencija o utvrđivanju datuma novog suđenja, rekao je Vlajić.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev izjavio je da pozitivno gleda na to što će Ivanović moći sa svojom porodicom da provede naredna dva meseca, posle dužeg vremena.

"Mi ostajemo na poziciji da tražimo hitno i neodložno njegovo oslobađanje i smatramo svaku odluku o pritvoru pa i o ovom kućnom svojevrsnim produžetkom agonije i nepravde, koja traje već duže od tri godine", rekao je Kozarev.

Ivanovićeva supruga Milena Ivanović Popović izjavila je da je danas načinjen još jedan korak ka konačnoj pravdi i slobodi.

"Očekujem da će Oliver nakon dva meseca kućnog pritvora biti pušten da se brani sa slobode i konačno se nazire kraj ovoj velikoj farsi, koja je započela pre više od tri godine", dodala je Milena Ivanović Popović.

Ivanovićevi advokati Ljubomir Pantović i Nebojša Vlajić
Ivanović je nešto posle podneva napustio Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici, a vozilom pritvorske jedinice je najpre prebačen u zatvor u Kosovskoj Mitrovici, a zatim je prevezen u svoj stan u severnom delu Kosovske Mitrovice. On je već jednom bio u kućnom pritvoru, i to četiri meseca tokom prethodnog postupka.

Apelacioni sud u Prištini odlučio je prošle nedelje da se Ivanoviću ponovi suđenje, nakon što je Sud poništio prvostepenu presudu kojom je on bio osuđen na devet godina zatvora.

Vlada Srbije pružila je Euleksu garancije da će Ivanović biti dostupan pravosudnim organima ukoliko mu se omogući odbrana sa slobode.

Sudskom veću je, inače, predsedavala Roksana Komša, koja je Ivanovića u prvostepenom postupku osudila na devet godina zatvora za navodno počinjen ratni zločin.

Odluka suda je doneta bez prisustva javnosti.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

car

22.02.2017 11:56

Konacno tracak pravde.............

ODGOVORITE