Ревизија неће бити прихваћена?

Професор Међународног права и бивши члан правног тима Србије у процесу по тужби БиХ Тибор Варади каже да је мање-више пратио процес суђења Ратку Младићу и да није сугран да то отвара нове чињенице и доказе за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије.

Србија 21.02.2017 | 18:41
Ревизија неће бити прихваћена?
"Ја сам пратио мање-више суђење Ратку Младићу, али нисам читао што је доступно стручно као документ. Оно што је суштина је да ту треба да буде новооткривени догађај или чињеница која је постојала прије доношења пресуде 2007. али која је откривена тек у посљедњих шест мјесеци. Да ли је у процесу Ратку Младићу нешто тако откривено, мени се чини мало вјероватним", казао је Варади за Н1.

Додаје да не може дати мишљење јер не зна о којим је чињеницама ријеч.

На питање каква су његова искуства из претходног поступка, Варади је казао да је исправније тражити индивидуалну него колективну одговорност.

"Моје лично мишљење је да је у овом рату било страхота и злочина, али је исправнија траса индивидуалне него колективне одговорности. Пред Међународним судом правде нису суочени они актери који су били актери у сукоби. Утврђено је да је геноцид починила ВРС. Ако се питамо пред МСП на којој је страни Република Српска, она је на страни тужиоца јер је дио БиХ која подноси ову тужбу. Према томе мислим да ово није прави начин да се дође до правде ако учесници у сукобу нису исти као у судском поступку. Мислим да је индивидуална одговорност права траса и она би донијела највише правде и разјашњења", истакао је Варади.

Сматра да овај поступак ревизије није исправан пут до правде.

"У овом рату је било страшних догађаја, али мислим да овај поступак пред Међународним судом правде није исправан пут до правде. Што се тиче ревизије, чини ми се да постоје озбиљни формални недостаци због којих ова ревизије неће бити прихваћена". рекао је Варади.

(Н1 тв)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Босњак

21.02.2017 17:53

Е хвалим те бозе! Јели то дефинитивно? Проблем ресен ал се надам да Иваниц и компанија сутра опет не наставе са блокадом институција! Ок. Бакир прекрсијо устав сутра тузба против Бакира и ова тема готова! Ал ниста од тога они це о овоме до избора расправљат!

ОДГОВОРИТЕ