Наћи механизме за оспоравање ревизије

Предсједник Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић изјавио је данас да би у закључцима парламента РС требало да буду садржани сви политички и правни механизми за оспоравање ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије.

Република Српска 21.02.2017 | 17:50
Наћи механизме за оспоравање ревизије
Бореновић сматра да је логично да се посебна сједница Народне скупштине закаже у петак или у понедјељак, након ванредне сједнице Предсједништва БиХ, 23. фебруара, те да је најважније да се усагласе закључци који ће бити одраз политика Републике Српске у овој ситуацији „једностране и ванинституционалне одлуке о покретању ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије“.

- Врло је контроверзан начин како се Сакиб Софтић предстваља као агент у овом случају, јер није за то могао добити легитимитет. Позива се на одлуку отприје десет година, што му не даје за право за то у овом новом поступку ...– рекао је Бореновић.

Изразио је наду да ће код бошњачких политичких структура „превладати разум и да ће појединци престати да злоупотребљавају институције БиХ, а да ће Савјет министара и парламент БиХ бити мјесто у којем ће се видјети да ли је с људима који су подржали одлуку о ревизији пресуде могуће креирати неке нове договоре“.

И потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић је рекао новинарима да очекује да представници странака са сједиштем у Републици Српској буду јединствени на посебној сједници о најављеној ревизији пресуде, а да том засједавању вјероватно неће присуствовати бошњачки и хрватски посланици Коалиције „Домовина“.

Додао је да ће вјероватно о овом питању расправљати у понедјељак, 27. фебруара у Народној скупштини РС, којој ће  присуствовати и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, предсједник РС Милорад Додик и други званичнци РС.

Вишковић каже да ће у закључцима бити указано на потребу заштите Дејтонског споразума и одлучивања унутар институција, уз осуду ванинституционалног дјеловања.

/Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

АР

21.02.2017 17:06

Каква заједницка одлука одлуцили сте ви давно да нам недате у миру да зивимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игре без граница

21.02.2017 17:42

Да се овако борите да народ зиви боље.

ОДГОВОРИТЕ