Naći mehanizme za osporavanje revizije

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je danas da bi u zaključcima parlamenta RS trebalo da budu sadržani svi politički i pravni mehanizmi za osporavanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Republika Srpska 21.02.2017 | 17:50
Naći mehanizme za osporavanje revizije
Borenović smatra da je logično da se posebna sjednica Narodne skupštine zakaže u petak ili u ponedjeljak, nakon vanredne sjednice Predsjedništva BiH, 23. februara, te da je najvažnije da se usaglase zaključci koji će biti odraz politika Republike Srpske u ovoj situaciji „jednostrane i vaninstitucionalne odluke o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije“.

- Vrlo je kontroverzan način kako se Sakib Softić predstvalja kao agent u ovom slučaju, jer nije za to mogao dobiti legitimitet. Poziva se na odluku otprije deset godina, što mu ne daje za pravo za to u ovom novom postupku ...– rekao je Borenović.

Izrazio je nadu da će kod bošnjačkih političkih struktura „prevladati razum i da će pojedinci prestati da zloupotrebljavaju institucije BiH, a da će Savjet ministara i parlament BiH biti mjesto u kojem će se vidjeti da li je s ljudima koji su podržali odluku o reviziji presude moguće kreirati neke nove dogovore“.

I potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković je rekao novinarima da očekuje da predstavnici stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj budu jedinstveni na posebnoj sjednici o najavljenoj reviziji presude, a da tom zasjedavanju vjerovatno neće prisustvovati bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije „Domovina“.

Dodao je da će vjerovatno o ovom pitanju raspravljati u ponedjeljak, 27. februara u Narodnoj skupštini RS, kojoj će  prisustvovati i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik RS Milorad Dodik i drugi zvaničnci RS.

Višković kaže da će u zaključcima biti ukazano na potrebu zaštite Dejtonskog sporazuma i odlučivanja unutar institucija, uz osudu vaninstitucionalnog djelovanja.

/Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

AR

21.02.2017 17:06

Kakva zajednicka odluka odlucili ste vi davno da nam nedate u miru da zivimo.

ODGOVORITE
Name

Igre bez granica

21.02.2017 17:42

Da se ovako borite da narod zivi bolje.

ODGOVORITE